"Çocuklara idrarı tutmayı değil, yapmayı öğretin"
Bugün Dünya Böbrek Günü. Bu sene Dünya Böbrek Günü’nün tema konusu, çocuk böbrek hastalıkları. Erciyes Üniversitesi (ERÜ) Çocuk Nefroloji Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. İsmail Dursun, çocukların ilerleyen zamanlarda böbrek hastalıkları yaşamaması için anne ve babaların çocuklarına idrarlarını tutmak yerine idrar yapmalarını öğretmeleri gerektiğini söyledi.
ERÜ Mustafa Eraslan ve Fevzi Mercan Çocuk Hastanesi'nde, 10 Mart Dünya Böbrek Günü dolayısıyla Türk Tıp Öğrenci Birliği'nin destekleri ile etkinlik düzenlendi. Hastane içerisine yerleştirilen dövizler ile ailelere bilgiler verildi ve üzerinde böbrek hastalıkları ile ilgili yazılar olan broşür dağıtıldı.
ERÜ Çocuk ve Yetişkin Nefroloji Ana Bilim Dalı Başkanlığı öğretim üyeleri, düzenlediği basın toplantısı ile böbrek hastalıkları hakkında bilgiler verdi. Erciyes Üniversitesi Çocuk Nefroloji Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Muammer Hakan Poyrazoğlu, 10 Mart Dünya Böbrek Günü'nde böbrek hastalıklarına karşı farkındalık oluşturmak için etkinlik düzenlediklerini kaydetti. Poyrazoğlu, "Bugün 10 Mart Dünya Böbrek Günü'dür. 2006 yılından beri Mart ayının her ikinci perşembesi Dünya Böbrek Günü olarak kutlanıyor. Bu kapsamda, dünyanın birçok bölgesinde böbrek hastalıkları ile ilgili bir takım faaliyetler yapılıyor.
Burada ki temel amaç, gerek topluma gerekse sağlık hizmeti veren kurumlara böbrek hastalıkları ve böbrekler hakkında farkındalık oluşturmaktır. Bu tip durumlarda insanların kafasında bu farkındalığı oluşturup böbrek hastalıklarının önemini vurgulamak, sağlık politikalarını da özellikle böbrek hastaları üzerine yönlendirme yapmak, yine böbrek nakli üzerinde toplum ve sağlık politikalarını düzenleyiciler üzerinde bir takım farkındalıklar oluşturmaktır. Her sene bu günde farklı ana konular belirleniyor. Bu sene Dünya Böbrek Günü’nün tema konusu, çocuk böbrek hastalıklarıdır. Sloganımızda, erken hareket et, böbrekleri korudur" ifadelerini kullandı.
Prof. Dr. Zübeyde Gündüz de, çocuklarda görünen böbrek hastalıklarının oranları ile ilgili bilgiler vererek, "5-18 yaş arasında çocuk böbrek hastalığı dediğimiz hastalık oranı yaklaşık 100 çocukta 4’dür. Yani 100 çocuktan 4’ü kronik böbrek hastasıdır.
Ciddi boyutta böbrek hastası olanların oranı ise 100 çocuktan 1’i ciddi boyutta böbrek yetmezliği tablosundadır. Erkeklerde bu biraz daha fazladır. Yüzde 3.5 civarında kronik böbrek hastalığı var. Kızlarda biraz daha az yüzde 2.6 altı civarındadır. Böbrek hastalığını temel oluşturan bazı durumlar mevcuttur. Bunlar, obezite, aşırı kilo, hiper tansiyon ve kan yağlarındaki bozukluklarıdır.
Bunlara baktığımız zaman da çocuklarda aşırı kilo oranının yüzde 9 olduğunu görüyoruz. Yüzde 9 oranında ise obez çocuğumuz var. yüzde 6 çocuğumuz ise hiper tansiyondur. Bu çok ciddi bir rakamdır. Çünkü erişkinlerde ki hiper tansiyonun nedenleri çocuklarda atılıyor. Dolayısıyla hiper tansiyon erişkin yaş gurubuna aktarılıyor” diye konuştu.
"Okul tuvaletleri temiz olmalı"
ERÜ Çocuk Nefroloji Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. İsmail Dursun ise, ailelere seslenerek, çocuklarına idrarlarını tutmalarını değil, idrarlarını yapmalarını öğretmeleri gerektiğini kaydetti. Okulların tuvaletlerinin temiz olması gerektiğini vurgulayan Dursun, "Milli Eğitim Müdürlüğü, belediyeler, bakanlık kapsamında bizle işbirliği yaparak birçok önleyici halk sağlığı bakış açısından böbrek hastalığını önlemek için yaklaşımlar gösterebiliriz. Bu zamana kadar birkaç okulu bu program kapsamında ziyaret etme fırsatımız oldu. Bunun yanında günlük poliklinikte gördüğümüz hastaların bir kısmını oluşturan özellikle okul çağı çocuklarında ki idrar yolu enfeksiyonları ve böbrek hastalıkları açısından önemli bir risk faktörüdür. Özellikle kız çocuklarında biz bunun sebebinin tuvalet tutma alışkanlığının, idrarı erteleme alışkanlığının önemli yüzdelerde olduğunu görmekteyiz. Çocuklara neden erteliyorsunuz diye sorduğumuzda, okullarında tuvaletlerinin çok pis olduğunu söylüyorlar"
Dursun, "Bu noktada mutlaka Milli Eğitim Bakanlığı’nın, il müdürlüklerinin okul idarecileri ile yakın temas kurarak çocuklara tuvaleti sevdirmesi lazım. Evimizde anne ve baba olarak çocuklarımıza ertelemeyi değil, idrar yapmayı öğretmemiz lazım ki ileride oluşabilecek bir takım böbrek problemleri ile ilgili çabalarımız ortaya çıksın" dedi.
SON DAKİKA
EN ÇOK OKUNANLAR
YAPILAN O ARAŞTIRMA DİKKAT ÇEKTİ! Yaşam sürelerinden ortalama 10 yıl kaybediyorlar...
Yüz felcinin asıl nedeni oymuş! UZMANINDAN DİKKAT ÇEKEN UYARILAR
Su içerken yapılan en büyük hata! Sağlığı tehdit ediyor...
Kış aylarında artan hastalığa dikkat! Özellikle o yaş grubu risk altında...
Kulağında çınlama olanlar dikkat! İşitme kaybının habercisi olabilir...