Çocuklar güneşin zararlı etkilerinden korunmalı
Güneş yanıkları erken dönemde oluştuğunda büyük sıkıntılara yol açabiliyor. Çocuklarda özellikle sulantılı yara oluşmuşsa ilerleyen dönemlerde bunlar deri kanseri olarak karşımıza çıkabiliyor.
Çocukların, güneşin zararlı etkilerinden korunmasının, ileri yaşlarda büyük sağlık problemleri ile karşılaşılmaması adına büyük önem taşıdığı bildirildi.
Adnan Menderes Üniversitesi (ADÜ) Tıp Fakültesi Deri ve Zührevi Hastalıklar Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Prof. Dr. Neslihan Şendur yaptığı açıklamada, güneşin zararlı ışınlarının sağlık açısından riskler taşıdığını belirterek, özellikle büyüme döneminde güneşten korunmanın büyük önem taşıdığını ifade etti.
Çocuklarda ateş düşürücü dozuna dikkat!
"Sulantılı yara oluşmuşsa ilerleyen dönemlerde bunlar deri kanseri olarak karşımıza çıkabiliyor"
Güneşin zararlı etkilerine yoğun şekilde maruz kalan çocukların, deri sağlığının bozulacağını ve ilerleyen dönemlerde kansere kadar varabilecek problemlerle karşılaşabilecekleri uyarısında bulunan Şendur, şunları kaydetti: "Çocukların büyüme çağında güneşten korunmaları çok önemli. Çünkü güneş yanıkları erken dönemde oluştuğunda büyük sıkıntılara yol açabiliyor. Çocuklarda özellikle sulantılı yara oluşmuşsa ilerleyen dönemlerde bunlar deri kanseri olarak karşımıza çıkabiliyor. Bu nedenle anne ve babalara, çocuk bakıcılarına, hatta okullardaki öğretmenlere büyük iş düşüyor.
Kulağınızı kesinlikle temizlemeyin
"Saat 10.00-15.00 arası güneşten uzak tutun"
Koruyucu krem de kullanılsa uzun süre güneşlenilmemeli. Şendur, güneş ışınlarının zararlı etkilerinden korunmak için öncelikle 10.00-15.00 saatleri arasında açıkta bulunmamaya özen gösterilmesi ve uygun koruyucu krem kullanılması gerektiğini belirtti. Güneş ışınlarının zararlı etkilerinden korunmak için kullanılan krem seçiminde hem bazı noktalara dikkat edilmesi hem de bu kremlerin koruyuculuğunun bir sınırının olduğunun unutulmaması gerektiğine dikkat çekti. Şendur, şu bilgileri verdi:
"Parfüm içeriyorsa dikkat"
"Vücuda sürülen koruyucular, parfüm içeriyorsa güneşten koruma faktörleri düşükse deri tipine uygun değilse bunlara bağlı yan etkiler ortaya çıkacaktır. Ayrıca gençler bu koruyucuları sürdükten sonra uzun süre güneş altında kalıyorlar.
Sürdükleri koruyucuların uzun süre kendilerini güneşin olumsuz etkilerinden koruyacağını düşünüyorlar ancak bu durum yanlış. Uzun süre güneş ışınlarına koruyucularla birlikte maruz kalmak, riski azaltmıyor. Bu nedenle özellikle deri kanserlerinden korunmak için belli saatlerde güneşe çıkmalı ve güneşin zararlı etkilerinden korunmalıyız."
SON DAKİKA
EN ÇOK OKUNANLAR
Gözlerdeki sinsi tehlike! Kalıcı görme kaybına neden olabilir
Uzmanı, ergenlerle sağlıklı iletişim kurmanın yollarını açıkladı
Mantar zehirlenmelerine karşı kritik uyarı: “Zehirlenmeler ölümle sonuçlanabilir”
2-8 Kasım Lösemili Çocuklar Haftası! Dikkat! Löseminin bu belirtisi gribal enfeksiyonlarla karıştırılabiliyor
Doğum korkusu ortadan kalkıyor! Sezaryenle mücadelede ‘Tokofobi’ hamlesi