hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Çocukken yumurtalığı dondurulan kadın çocuk sahibi oldu

    Çocukken yumurtalığı dondurulan kadın çocuk sahibi oldu
    expand

    Kemoterapi tedavisi nedeniyle doğurganlığını yitiren kadın, çocukken dondurulan yumurtalığının nakledilmesinin ardından çocuk sahibi oldu

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    İngiltere'de, dünyada ilk kez ergenlik dönemine girmeden yumurtalığı dondurulan kadın, yıllar sonra çocuk sahibi oldu.

    BBC'nin haberine göre, 24 yaşındaki Moaza el Matruşi, aldığı kemoterapi tedavisi sonucu doğurganlığını yitirmesine rağmen çocukken dondurulan yumurtalığının tekrar nakledilmesiyle sağlıklı bir çocuk dünyaya getirdi.

    Doğuştan ölümcül bir kan hastalığıyla mücadele eden ve 9 yaşındayken yumurtalığı dondurulan Dubai asıllı El Matruşi, "Bu bir mucize. Sağlıklı bir çocuk sahibi olmak için çok uzun bir süre bekledik." dedi.

    El Matruşi, hiçbir zaman anne olma umudunu yitirmediğini ve yumurtalığını dondurma fikrini vererek annelik duygusunu yaşamasına olanak sağlayan annesine müteşekkir olduğunu söyledi.

    Londra'daki özel bir hastanede El Matruşi'nin doğumunu yaptıran Doktor Sara Matthews da doğumun El Matruşi ailesine büyük mutluluk yaşattığını, aynı zamanda da benzer durumdaki hastalar için de umut olduğunu belirtti.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Matthews, "Bu büyük bir başarı. Yumurtalık naklinin ileri yaşlardaki kadınlarda mümkün olduğunu biliyorduk. Ancak çocuktan alınarak dondurulan yumurtalığın tekrar nakledilmesi ve sağlıklı şekilde çalışması kesinlikle bilinmeyen bir durum." ifadesini kullandı.

    Moaza el Matruşi'nin dondurulan yumurtalığının tekrar vücuduna nakledildiğini dile getiren Matthews, operasyondan 3 ay sonra rahmin tekrar normal fonksiyonlarına başladığını kaydetti.

    Uzmanlar, El Matruşi'nin çocuk sahibi olmasının, kanser, kan ve bağışıklık sistemi gibi hastalıklardan gördükleri tedavi nedeniyle anne olamama riskiyle karşı karşıya olan genç kızlar için umut verici olduğunu belirtiyor.

    Birleşik Arap Emirlikleri'nde (BAE) doğan Moaza El Matruşi, genetik bir kan hastalığı olan "beta talasemi" teşhisiyle kemoterapi ve ilik nakli tedavisi gördü. Tedavinin başlamasından önce annesinin de tavsiyesiyle, Moaza 9 yaşındayken sağ yumurtalığı alınarak eksi 196 derecede donduruldu. Kemoterapi tedavisinden sonra menopoza giren Moaza, geçen yıl yapılan naklin ardından hormonları normale dönerek doğurganlığına tekrar kavuştu.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow