Çocuk yanıklarının birinci nedeni "çaydanlık devrilmeleri"
Hacettepe Üniversitesi (HÜ) Tıp Fakültesi Adli Tıp Ana Bilim Dalı'nda yapılan araştırmada, hastaneye getirilen çocukların yarısının, Türk kültüründe önemli bir yer tutan çayın hazırlanması ve içilmesi aşamasında, çaydanlık devrilmesine bağlı yanık şikayetiyle servise yatırıldığı belirlendi.
Hacettepe Üniversitesi (HÜ) Tıp Fakültesi Adli Tıp Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Ali Rıza Tümer, çalışmayla çocukların üzerine çaydanlık devrilmesi kazalarının nedenlerini tespit edip, anne ve babalara bundan ötürü cezai bir yaptırım gelebileceği uyarısı yapmak istediklerini söyledi.
Araştırma kapsamında, sıcak çay dökülmesine bağlı vücudunda yanık oluşan çocukların demografik özelliklerinin incelendiğini anlatan Tümer, şunları kaydetti: "Mağdur olan çocukların yüzde 98'i, i il ve ilçe merkezlerinde, yüzde 2'si köyde yaşamaktadır. Anne yaş ortalaması 29,9'dur. Annelerin yüzde 73'ü ev hanımıdır. Annelerin sadece yüzde 25'i sekiz saatten fazla ev dışında kalmaktadır. İlginç olarak, ev hanımlarında, yanık çocuk oranları daha fazladır.
Bu ailelerin yüzde 69,8'i yoksulluk sınırının altında yaşamaktadır. Bu duruma maruz kalan çocukların yüzde 68,2'si, evin salonunda yanmaktadır. İkinci sırada mutfak gelmektedir. Yanık alanı ortalama yüzde 10'dur. Yaş küçüldükçe çocukların yanık alanları artmaktadır. Yanan çocukların yüzde 74,6'sı üç yaş altındadır."
Çaydanlığa su yerine benzin koydu
Çaydanlıkların çelik, çinko veya seramikten yapılanları tercih edilmeli
Tümer, bu konuda mutlaka ailelerin bilinçlendirilmesi, bunun basit bir ihmal ya da kaza olarak ele alınmaması gerektiğini vurgulayarak, tedbirlerle tehlikenin önüne geçilebileceğini vurguladı. Prof. Dr. Tümer, çelik, çinko veya seramikten yapılanlar ile alt tabanları yayvan olan çaydanlıkların tercih edilmesini isteyerek, "Çay, kesinlikle soba veya tüp üzerinde yaşam alanlarında ısıtılmamalı. Çaydanlık, mutfak dışına çıkarılmamalı. Çocuğun mutfaktan uzak durması sağlanmalı ya da burada bulunması gerektiğinde çocuk mama sandalyesi ile sabit tutulmalı" dedi.
Üzerine çaydanlık devrilen çocuk öldü
Aileler ceza alabilir
Ev kazaları arasında ilk sıralarda yer alan çaydanlık devrilmesinin, adli vaka olarak değerlendirildiğine dikkati çeken Tümer, yanık olaylarının basit bir ev kazası olarak değerlendirilmemesi gerektiğinin altını çizdi. Tümer, tüm vakaların savcılığa bildirildiğini anlatarak, şu ifadeleri kullandı: "Anne ve baba, özellikle çaydanlık devrilmesi sonucu yanık meydana gelen çocuklarda ihmal ile suçlanabilmektedir. Bu durum Türk Ceza Kanunu kapsamında "taksirli adam yaralama" veya "bilinçli taksirli adam yaralama" kapsamında savcılıklar tarafından değerlendirilebilmektedir. Bu durum ailelerin 3 ay ile 2 yıl arasında hapis cezaları almalarına neden olabilmektedir.
Her türlü yanığın adli vaka olarak değerlendirildiği Türkiye'de, ülkemizde, özellikle yukarıda belirtilen hususları yerine getirmeyen aile bireylerinin hukuk önünde sorumlu olacakları ve bu nedenle gerekli önlemleri almamalarının kendilerini hapis cezasına kadar götürecek bir sürece sokacağını bilmeleri gerekmektedir."
SON DAKİKA
EN ÇOK OKUNANLAR
ZEHİR GİBİ BİR HAFIZANIN SIRRI! İbn-i Sina'nın şifa reçetesi: Unutkanlığı gideriyor, bağışıklığı güçlendiriyor
Türkiye'de her 7 kişiden 1'inde bu hastalık var! Çoğu kişi farkında bile değil... "Organ kayıplarına ve hayati risklere yol açabilir"
Hava sıcaklıkları 10 derece birden düşecek! Ani sıcaklık değişimine dikkat! Damar tıkanıklığı ve kalp krizini tetikliyor
Uzmanı uyardı! "Pirinç eriştesi veya mantardan ölebilirsiniz" Uzakdoğu'ya seyahat edenler dikkat
Vitamin mineral eksikliği tetikliyor! Büyüme ağrısını iyi tanıyın