Çin’de yeni virüs paniği: G4 H1N1 'domuz gribi' nedir? Pandemik potansiyele sahip!
Çin’de ortaya çıkan domuz gribinin yeni türü olan virüs ülke genelinde bir kez daha paniğe neden oldu. Dünyanın koronavirüsle mücadelesinin devam ettiği günlerde Çin’den gelen haber sonrası bilim insanları araştırmalarını yoğunlaştırdı. Peki, Çin’deki yeni virüs olan G4 H1N1 nedir, insandan insana bulaşıyor mu?
Geçtiğimiz yıllarda ortaya çıkan ve çalışmalar sonrasında aşısı bulunan domuz gribi bu kez yeni bir türü ile Çin’de tespit edildi. H1N1 olarak bilinen domuz gribinin yeni türü olan virüsle ilgili çalışmalar sürerken Bilim Kurulu üyesi Prof. Dr. Ateş Kara sosyal medya hesabı üzerinden açıklamada bulundu.
ÇİN’DEKİ YENİ VİRÜS NEDİR?
G4 H1N1 Çin’de tespit edilen ve domuz gribinin yeni bir türü olan virüs olarak kayıtlara geçti. İlk olarak domuz endüstrisinde çalışan insanlarda tespit edildi. Hem domuzlarda hem insanlarda ölümcül etkiler doğurabilen virüsün “pandemik potansiyele” sahip olduğu belirtildi. Şimdilik sadece hayvandan insana geçiş doğrulandığı için “Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) Pandemi Faz Tanımları” nın ikinci aşamasında yerini aldı.
ATEŞ KARA’DAN DOMUZ GRİBİ AÇIKLAMASI
Prof. Dr. Ateş Kara Twitter hesabı üzerinden yaptığı açıklamada “Çin'de pandemi yapma riski olan yeni bir grip virüsünün "G4 H1N1", domuzlar arasında yaygın olarak tespit edildiği bildirildi. Bugün için hayvanlarla yakın teması olan insanlara geçebildiği ancak insandan insana bulaşı olmadığı da açıklandı. Lütfen; mesafe, maske, el yıkama.” ifadelerini kullandı.
Çin'de pandemi yapma riski olan yeni bir grip virüsünün "G4 H1N1", domuzlar arasında yaygın olarak tespit edildiği bildirildi. Bugün için hayvanlarla yakın teması olan insanlara geçebildiği ancak insandan insana bulaşı olmadığı da açıklandı.
— Ates Kara (@AtesAtesKara) July 1, 2020
Lütfen; mesafe, maske, el yıkama pic.twitter.com/qqfx5zPIjD
SON DAKİKA
EN ÇOK OKUNANLAR
Migren ataklarını tetikliyor! Uzman isim tek tek anlattı
Sürekli şişkinlik, mide problemleri ve karın ağrısına dikkat! Bu hastalığın habercisi olabilir
Mevsim geçişlerinde orta kulak iltihabına dikkat
Zatürrede en yaygın görülen belirtiler! 7 adımda korunmak mümkün
Bağış yapmaktan korkmayın: Türkiye’de 35 bin insan organ bekliyor