Ciltteki sorunlar lazerle tedavi edilebiliyor
Güzellik ve estetik kaygılarına yol açan güneş lekeleri, çiller, dövmeler, yara ve sivilce izleri, kırışıklıklar, istenmeyen tüyler, doğum ya da kilo alıp verme sonrası oluşan çatlaklar, deride gevşeme, sarkmalar ve doğumsal lekeler lazer dokunuşları sayesinde başarı ile tedavi edilebiliyor.
Ancak lazer uygulamalarından, herhangi bir yan etki yaşamadan, en iyi sonucu elde etmek için lazer konusunda tecrübeli bir dermatoloji uzmanına başvurmak gerekiyor.
Memorial Antalya Hastanesi Dermatoloji Bölümü'nden Uz. Dr. Oya Ermiş, başarılı bir tedavi için cihaz seçimi, uygulama tekniği ve tedavi parametrelerini doğru seçmek gerektiğini vurgulayarak, lazerin uygulama alanları hakkında şu bilgileri verdi.
Kozmetik sorunlara lazer tedavisi
Deriye renk veren melanin pigmentinin artması sonucu oluşan cilt lekeleri, ciddi kozmetik bir sorun olarak hastalarda sosyal ve psikolojik problemlere yol açabilmektedir. Bu grupta tedavi edilebilen lezyonlar; güneşe ve yaşa bağlı oluşan çil ve lekeler, doğuştan bulunan bazı leke ve benler ile gebelik döneminde oluşan lekelerdir. Lekenin deri içinde bulunduğu derinlik, hastanın cilt rengi gibi faktörlere bağlı olarak uygulanan lazerler farklı olmakta ve tedavi başarı oranı değişmektedir. Bugün Q anahtarlı Nd yağ lazerler, KTP lazerler, yoğun atımlı ışık kaynakları (IPL) ve fraksiyonel lazerler pigmente lezyonların tedavisinde kullanılmaktadır.
Erkekler de lazer tedavisinden yararlanıyor
Kadınların yanında erkekler de kozmetik sorunlarını ortadan kaldırmak için lazer tedavisinden yararlanmaktadır. Hem erkek hem kadınlarda değişik deri tiplerinde ve yaşlarda sık rastlanan yüzde belirginleşmiş kılcal damarlar, gövdede küçük kırmızı damarsal benler, doğuştan olan ve "şarap lekesi" olarak adlandırılan hemanjiyomlar gibi damarlardan köken alan yapılar yani damarsal lezyonlar lazer tedavisiyle ortadan kaldırılabilmektedir.
İstenmeyen tüylerden lazerle kurtulmak mümkün
Lazer epilasyonun vücuttaki istenmeyen tüylerden kurtulmak için tercih edilen en etkili kalıcı kıl yok etme yöntemidir. Etkin lazer epilasyon cihazlarından bazıları Alexandrite lazer, diode lazer, Q switched ve long pulsed Nd:YAG lazerler ve IPL ışık sistemleridir. Her tip lazerin avantajlı ve dezavantajlı olduğu özellikler vardır. Her hastada tercih edilecek cihaz, derinin ve kılın rengi ile uygulama alanına göre belirlenmelidir. Tatmin edici sonuçlar elde etmek için uygulanan lazerlerin türüne bakılmaksızın hastaya göre değişen çoklu seanslarla tedavi gereklidir.
Cilt yenileniyor
Cilt yenileyici lazerler kırışıklıkların azaltılması ve cildin gerginleştirilmesi için önemli bir tedavi seçeneğidir. Özellikle akne ve yara izlerinin tedavisinde de lazerlerin kullanımı son dönemlerde başarılı şekilde uygulanmaktadır. Tüm bu işlemlerde kullanılan lazer çeşitlerin ablatif lazerler (Karbondioksit ve Erbium:YAG lazer), non ablatif fraksiyonel lazerler ve diğer non ablatif lazerlerdir.
Dövmeler de silinebiliyor
Özellikle cerrahi uygulanamayacak büyüklükteki dövmelerde, lazerle dövme silme işlemi oldukça iyi bir alternatiftir. Dövme için mavi-siyah, kısmen de kırmızı renkli olanları, tek renk içerenleri, 1 yıl veya daha eski olanları ve amatör dövmeleri lazerle başarılı bir şekilde yok edilebilmektedir.
SON DAKİKA
EN ÇOK OKUNANLAR
Saba Tümer'in zayıflama sırrı! Diyet yaparak tam 10 kilo verdi! Ödem atmak için bakın ne yapmış: 'Günde 1 litre...'
Diş çürüğü ve ağız kokusunu engelliyor! İşte o besinler
Ciltteki doğal yağları yok ederek cildi kurutuyor! Kışın en sık yapılan hata! Banyo yaparken...
Araştırma: Hava kirliliği egzamaya neden olabilir
10 yetişkinden biri KOAH hastası