Çiğ Köfte Besin Değeri: Çiğ Köfte Kaç Kalori?
Çiğ köfte, Türk mutfağının sevilen ve popüler bir atıştırmalık ve yemek çeşididir. İçeriğinde bulgur, isot (kırmızı biber), soğan, maydanoz, yeşil soğan, limon suyu, domates salçası, baharatlar (genellikle kimyon, karabiber, pul biber gibi) ve nar ekşisi gibi malzemeler kullanılarak hazırlanır. Çiğ köfte, Türkiye'de sokak lezzetlerinden biri olarak yaygın olarak bulunabilir. Ayrıca, evlerde de kolaylıkla hazırlanabilir veya marketlerden hazır olarak satın alınabilir.
Geleneksel olarak çiğ köfte, kıyma yerine yoğrularak pişirilmeden tüketilen bir köfte çeşididir. Ancak, günümüzde genellikle hazır olarak satılan çiğ köfte, içerisindeki kıyma yerine soğuk sıkım sızma zeytinyağı, isot ve diğer baharatlarla yoğrulmuş bulgur ile hazırlanır. Çiğ köfte, genellikle dürüm veya lavaş içerisine sarılarak tüketilir. Üzerine marul, roka, taze soğan, maydanoz, limon ve nar ekşisi gibi malzemeler eklenerek lezzeti zenginleştirilir. Ayrıca, acı sevenler için pul biber veya isot sosu ile de servis edilebilir.
Çiğ Köfte Besin Değeri
100 gram çiğ köftede 32,91 gram karbonhidrat, 4,62 gram protein ve 4,02 gram yağ bulunur. Ayrıca 100 gram etsiz çiğ köftede 4,28 gram lif, 185,99 mg sodyum ve 240,47 mg potasyum yer alır.
Çiğ Köfte Kaç Kalori?
Etsiz çiğ köftenin 100 gramında 181 kalori vardır. Genellikle etsiz çiğ köftenin porsiyonunda 125 gram olurken ve bu da 226 kalori eder. 1 adet çiğ köfte 30 gramdır ve bu da 54 kaloriye denk gelir. Etsiz çiğ köftenin 100 gramında 32,91 g karbonhidrat, 4,62 gram da protein bulunur. En sevilen besinlerden biri olan çiğ köfte özellikle ülkemizde çok sevilir ve tercih edilir.
Çiğ Köfte Alırken Nelere Dikkat Edilmeli?
Çiğ köfte geleneksel bir lezzettir ve birçok kişi severek tüketir. Porsiyon miktarına dikkat ederek tüketilirse faydalı olurken fazla tüketilmesi zararlı olabilir. Çiğ köfte alırken öncelikle güvenilir markalardan alınması önemlidir. Etli çiğ köfte tifo, bağırsak paraziti, koli basili ve dizanteri gibi gıda zehirlenmelerine neden olduğundan ülkemizde satılması yasaktır.
Çiğ köftenin raf ömrü 2 gün olarak belirlenmiştir ve bu nedenle alırken tüketileceği kadar alınması gerekir. Buzdolabına koyulması çiğ köftenin raf ömrünü uzatmadığından en fazla alındığı günün ertesinde bitirilmesi önerilir. Çünkü çiğ köfte durdukça ekşir ve bu da besin zehirlenmesine neden olabilir. Çiğ köfte alırken onaylanmış ve etiketlenmiş ürünlerin tercih edilmesi önemlidir. Tüketim tarihine ve içindekiler kısmına da dikkat etmek gerekir.
Çiğ Köfte Faydaları Nelerdir?
Çiğ köfte bulgularla yapıldığından bulgurun tüm faydalarını içinde barındırır. Zayıflamaya yardımcı olan ve bağışıklığı güçlendiren çiğ köfte kilo almayı engeller çünkü içinde doyurucu besin ögelerini bulundurur. Etsiz çiğ köftenin içinde yer alan kırmızıbiberde E, A ve C vitaminleri bulunur. Bu da bağışıklık sisteminin güçlenmesini ve kötü kolesterolün düşmesini sağlar.
Kırmızıbiber nefes yollarını açtığından grip ve bronşit gibi hastalıkların önlenmesinde de etkili olur. Çiğ köfte yapılırken pişirilmediği için bulgur bütün besin değerini korumaktadır. Kan şekerindeki dalgalanmaların önüne geçilmesini ve kalp damar sağlığının korunmasını da sağlar.
Ayrıca yüksek miktarda lif içerdiğinden sindirim sisteminin çalışmasını olumlu etkiler. Kabızlık problemine de iyi gelen çiğ köfte tok tutma özelliği bulunan bir besindir. Kilo kontrolü sağlanmasında etkili olduğundan porsiyon miktarına dikkat ederek çiğ köftenin tüketilmesi faydalıdır.
SON DAKİKA
EN ÇOK OKUNANLAR
Saba Tümer'in zayıflama sırrı! Diyet yaparak tam 10 kilo verdi! Ödem atmak için bakın ne yapmış: 'Günde 1 litre...'
Diş çürüğü ve ağız kokusunu engelliyor! İşte o besinler
Ciltteki doğal yağları yok ederek cildi kurutuyor! Kışın en sık yapılan hata! Banyo yaparken...
Araştırma: Hava kirliliği egzamaya neden olabilir
10 yetişkinden biri KOAH hastası