hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Burun tıkanıklığı ve nefes alma sorunlarının nedeni nedir?

    Burun tıkanıklığı ve nefes alma sorunlarının nedeni nedir
    expand

    Estetik ve Plastik Cerrahi Uzmanı Op. Dr. Ufuk Askeroğlu, kişilerin hayat düzenin olumsuz yönde etkileyen burun tıkanıklığı ve nefes alma sorunlarına en sık tercih edilen rinoplasti yöntemini sizler için anlatıyor.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Gelişen teknolojiye bağlı olarak burun ameliyatı için birçok farklı teknik kullanılabilmektedir. Rinoplasti işleminde burun içinden yapılan ince bir kesi ile burun içerisine girilir. Bu işlemler iz bırakmaz, daha doğal görünen bir burun verir, daha kısa sürede ameliyat olur ve hasta için daha kısa iyileşme süresi sağlar. Bu sebeplerden dolayı hastalar tarafından tercih edilmektedir.

    İşlem sırasında kesi burun içinden yapılır ve burun içindeki yumuşak doku ve deride herhangi bir hasar oluşmaz. Kesi içeriden yapıldığı için dışarıdan herhangi bir iz ya da dikiş görülmez. Ameliyattan sonra daha az şişlik olması beklenir. İyileşme süreci kısa ve ağrısızdır. Burun ucu diğer yöntemlere göre daha iyi desteklenir.

    Rinoplasti yöntemi ile birçok probleme veda edebilirsiniz

    Rinoplasti ameliyatı sonrasında ilişkili problemlerin birçoğu tedavi edilebilir. Bu problemler; burun ucunun düşük olması, burun kemiklerinin eğriliği, burun kemeri, alar problemler ve burun köprüsü problemleridir. Bu ameliyatlar sonucunda buruna zarar vermeyen tekniklerin kullanılması nedeniyle diğer burun problemleri de düzeltilmektedir. Gerekirse kıkırdak doku greftleri de sunulmaktadır.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Rinoplasti ameliyatı öncesi hasta detaylı bir şekilde muayene edilmelidir. Burnun işlevi ve fiziksel sorunları belirlendikten sonra cerrahi yönteme karar verilir. Ameliyattan sonra hastaya burnunun nasıl görüneceği 3 boyutlu olarak gösterilir. Burnu düzeltmek ve yüze en uygun şekli belirlemek için 3 boyutlu simülasyon kullanılabilir. Ameliyattan önce hastanın anesteziye duyarlılığı test edilir. Rutin cerrahi kontroller tamamlandıktan sonra ameliyat tarihi belirlenir.

    Operasyon ise genellikle genel anestezi altında yapılır. Hastanın burnunda ciddi bir problem yoksa ve ameliyat daha az alan gerektiriyorsa lokal anestezi de tercih edilebilir. Ortalama operasyon süresi 1-3 saat arasındadır. Ameliyat sırasında hastanın burnunda bir kesi yapmak için cerrahi aletler kullanılır. Bu kesilerden buruna gerekli müdahaleler yapılır ve estetik dikişlerle operasyon tamamlanır.

    Tedavi sürecinde dikkat edilmesi gerekenler nelerdir?

    Burun ameliyatından sonra 4-6 saat bir şey yememeli ve içmemelisiniz. Ağız kuruluğunu gidermek için dudaklarınızı nemlendirebilirsiniz. Hafif ve su bazlı yiyeceklerle başlamanız önerilir. İlaçlarla hafif ağrı, mide bulantısı ve kusma gibi semptomlar kontrol edilebilir. Başınızı yukarıda tutmanız ise ağrınızı azaltacaktır.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Rinoplasti sonrası ilk iki gün burundan az miktarda kan sızabilir. Ameliyattan sonraki ilk beş gün istirahat etmelisiniz. Üçüncü gün, normal aktivitelerinize yavaşça başlayabilirsiniz. En önemli kural işlem sonunda burnu darbelerden korumak ve ilk iki ay burnu kıstırma, çekme, sümkürme gibi ciddi travmaları önlemektir.

    Refleksleri ve kontrolsüz hapşırmayı önlemek için ağız açık tutulmalıdır. Burun içi tedaviler hafif nefesler ve deniz suyu ile verilebilir. Nazal girişimsel tedaviden 5-7 gün sonra belirgin bir ödem olmaz ve şişlik büyük ölçüde azalır. Burun ödeminin tamamen çözülmesi ve burun şeklini alması 6 ila 12 ay, burun derisi daha kalın olan kişilerde 1 ila 2 yıl sürebilmektedir.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow