Burun kırılmadan rinoplasti ameliyatı yapılabilir mi?
Estetik, Plastik ve Rekonstrüktif Cerrahi Uzmanı Op. Dr. Güncel Öztürk, burun kemiği kırılmadan yapılan rinoplasti hakkında merak edilenleri ve rinoplasti sonrası nelere dikkat edilmesi gerektiğini sizler için anlattı.
Rinoplasti, burnun şeklini değiştiren bir ameliyattır. Rinoplastinin asıl amacı, nefes almayı iyileştirmek ve burnun görünümünü değiştirmektir. Rinoplasi çoğu zaman bu iki durumu da aynı anda iyileştirmeye yarayabilir.
Burnun üst kısmı kemikten, alt kısmı ise kıkırdaktan oluşur. Rinoplasti kemik, kıkırdak, deri veya üçünü birden değiştirebilir. Rinoplastinin sizin için uygun olup olmadığı ve neler sağlayabileceği konusunda cerrahınızla konuşmanız gerekir.
Rinoplasti planlanırken, cerrahınız diğer yüz hatlarınızı, burnunuzun üzerindeki cildi ve neleri değiştirmek istediğinizi dikkate alacaktır. Ameliyat düşünceniz varsa cerrahınızla görüşüp en uygun tedavi planını oluşturabilirsiniz.
Rinoplasti işlemi nasıl yapılıyor?
Rinoplasti, ameliyatınızın ne kadar karmaşık olduğuna ve cerrahınızın neyi tercih ettiğine bağlı olarak, sedasyon veya genel anestezi ile lokal anestezi gerektirir. Hangi tip anestezinin sizin için en uygun olduğunu ameliyattan önce doktorunuzla planlamanız gerekir.
Sedasyon ile lokal anestezi genellikle ayakta tedavi ortamında kullanılır. Vücudunuzun belirli bir bölgesi ile sınırlı tutulur. Doktorunuz burun dokularınıza ağrı kesici bir ilaç enjekte eder ve intravenöz bir hattan enjekte edilen ilaçla sizi sakinleştirir. Bu sizi halsiz yapar ama tam olarak uyutmaz.
Genel anestezi ilacı: Anesteziyi teneffüs ederek veya elinizdeki, boynunuzdaki veya göğsünüzdeki bir damara yerleştirilen küçük bir tüp yoluyla alırsınız. Genel anestezi tüm vücudunuzu etkiler ve ameliyat sırasında baygın olmanıza neden olur. Genel anestezi bir solunum tüpü gerektirir.
Rinoplasti, burnunuzun içinde veya burnunuzun tabanında, burun delikleriniz arasında küçük bir dış kesik (insizyon) yoluyla yapılan yöntemdir. Rinoplasti işlemi burun kemiği kırılmadan yapılabilen bir işlemdir.
Cerrahınız, burun kemiklerinizin veya kıkırdaklarınızın şeklini, ne kadar alınması veya eklenmesi gerektiğine, burnunuzun yapısına ve mevcut malzemelere bağlı olarak birkaç şekilde değiştirebilir.
Operasyon tamamlandıktan sonra cerrah burun derisini ve dokusunu yerine oturtur. Kesileri de hiçbir iz kalmayacak şekilde diker.
Burnun iki tarafı arasındaki duvar bükülmüş veya eğri ise, cerrah nefes almayı iyileştirmek için bunu da düzeltebilir.
Ameliyattan sonra yapılması gerekenler
Ameliyattan sonra, kanama ve şişlik oluşumunu en aza indirmek için başınız göğsünüzden yukarıda olacak şekilde yatakta dinlenmeniz gerekir. Ameliyat sırasında burnunuzun içine takılan ateller nedeniyle burnunuz tıkalı olabilir.
Çoğu durumda, iç pansumanlar ameliyattan bir hafta sonra alınır. Doktorunuz ayrıca koruma ve destek için burnunuza atel bantlar takar. Genellikle yaklaşık bir hafta boyunca bu bantlar yerinde kalır.
Ameliyat sonrası yapılan pansuman çıkarılıp temizlendikten sonra hafif kanama görülebilir. Doktorunuz, drenajı emmek için burnunuzun altına bir damlama pedi yerleştirir.
Doktorunuz kanamayı ve şişliği en aza indirmenizi sağlayabilmek için size birtakım önerilerde bulunacaktır:
• Spor ve koşu gibi durumları bir süre erteleyin,
• Burnunuzu sümkürmeyin ve temizlemeye çalışmayın,
• Yüksek lifli gıdalar tüketin ve kabız olmamaya özen gösterin,
• Aşırı mimik kullanmayın,
• Dişlerinizi fırçalarken çok nazik olun,
• Önden bağlanan düğmeli ve fermuarlı giysileri tercih edin.
SON DAKİKA
EN ÇOK OKUNANLAR
‘ÖLÜM ÜÇGENİ!’ Dr. Mehmet Öz böyle uyardı! Yüzdeki o bölgeye bunu yapan yandı!
Sakın çöpe atmayın! O meyvenin kabukları da şifa deposu! Yaşlanma sürecini yavaşlatıyor, kolajen üretimini destekliyor
Kainat Güzellik Yarışması'nda Türkiye'yi temsil eden Ayliz Duman'ın eski hali ortaya çıktı! Meğer böyle 2 yılda 30 kilo vermiş!
3 yıl erken yaşlandırıyor! Uyku sorunu olanlara kötü haber
Sonbaharda metabolizmayı ateşleyecek öneriler! Kilo artışını bu adımlarla engellemek mümkün