hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Burun estetiğinde kapalı ve açık tekniklerin farkı

    Burun estetiğinde kapalı ve açık tekniklerin farkı
    expand

    Kulak Burun Boğaz Hastalıkları & Baş Boyun Cerrahisi Yrd. Doç. Dr. Kağan İpçi, burun estetiğinde kapalı ve açık tekniklerin farkını anlattı.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    "Açık" teknik ile yapılan bir burun estetiğinde, iki burun deliğini birbirinden ayıran küçük cilt sütunu olan columellada küçük bir kesi yapılır. Bu kesi, burun derisinin burun ucundan yukarıya kaldırılmasına izin verir. İki teknik arasındaki tek fark budur. Hem açık hem de kapalı rinoplastide burnun içinde birçok kesi yapılabilir, ancak açık teknikte burun tabanında bir tane daha ekstra insizyon bulunur. İyileşme tamamlandıktan sonra yara izi genellikle gözle görünmez hale gelir.

    Açık tekniğin avantajları nelerdir?

    Açık teknik ile kapalı tekniğin birbirine göre farklı avantajları bulunur. Açık tekniğin en temel avantajı, cerrahın burun ucu kıkırdaklarını doğal pozisyonlarında görebilmesi ve üzerinde daha kolay çalışabilmesidir. Cilt kaldırıldığında, cerrahın yapılması gerekenleri görmesi ve bu gereken işlemleri yerine getirmesi özellikle revizyon rinoplasti için çok daha faydalıdır. Küçük yara da zamanla tamamen iyileşir.

    Açık teknik ile yapılabilen tüm işlemler kapalı teknik ile de yapılabilmektedir. Cerrahınızı seçerken açık ya da kapalı teknik kullanmasına göre değil, tecrübesine, estetik yaklaşımına ve referanslarına göre seçilmelidir. Kısacası cerrahınızın burun estetiğini gerçekleştirmedeki genel becerisine dayanarak cerrahınızı seçmelisiniz.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Kapalı tekniğin avantajları nelerdir?

    Kapalı rinoplasti burun estetiği günümüzde en fazla tercih edilen ameliyat teknikerinden birisidir. Her iki burun deliğinin içinde açılan ufak kesiler ile burundaki sorunlar giderilir. Kapalı teknik ile burun derisi ve burun içindeki yumuşak dokuların açılmasına gerek kalmaz. Bu sayede cilt ve yumuşak doku çok daha az hasar görür. Burnun iyileşme süreci hızlanır. Burun ucunda hiçbir şekilde yara izi kalmaz.

    Kapalı ya da açık teknikle rinoplasti nasıl yapılır?

    Her iki teknik de genel ya da lokal anestezi altında ortalama 1,5 saat süren bir operasyon ile gerçekleştirilir. Kullanılacak olan anestezi çeşidi müdahalenin boyutu, hastanın genel sağlık durumu, hasta ile cerrahın seçimine bağlıdır. Ancak çoğunlukla genel anestezi tercih edilir. Ameliyatın ardından burun içinde tampon yerine rahat nefes alma imkanı sunan silikon ateller kullanılır. Burnun üzerine destekleyici özelliği olan ufak bir bant yapıştırılır. Ameliyattan 2 ya da 3 gün sonra silikon ateller çıkarılır. Kapalı teknikte burnun içerisine atılan dikişiler kendiliğinden eriyen dikişiler olduğu alınmasına gerek yoktur.

    Kapalı teknik ile burun estetiğinde minimal dikiş kullanıldığı için iyileşme süreci çok daha kısadır. Ayrıca yumuşak doku hasarı daha az olduğu için morluk ve şişlik riski de düşüktür. Yaklaşık bir hafta içinde hasta normal yaşantısına devam edebilir. Her iki teknikte de burnun yeni şekli hemen ortaya çıksa da tam olarak iyileşmesi en az 6 ay kadar devam eder.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow