hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Burun Akıntısı Neden Olur, Nasıl Geçer? Burun Akıntısına Ne İyi Gelir?

    Burun Akıntısı Neden Olur, Nasıl Geçer Burun Akıntısına Ne İyi Gelir
    expand

    Burun akıntısı, aşırı şekildeki burun boşalmasıdır. Akışkan bir yapıda olup, berrak bir sıvı şeklinde görülür. Bazen de yoğun bir mukus yahut bunların arasında bir kıvama sahip durumda da olabilir. Burun akıntısı; burundaki deliklerinden dışarıya yahut boğazın arka kısmından aşağıya geniz akıntısı biçiminde yahut her iki şekilde birden görülebilir. Kimi zaman ortaya çıkan burun akıntısına burun tıkanıklığının da eşlik etmesi söz konusu olabilir.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Burun Akıntısı Neden Olur?

    Burun akıntısı, burun içindeki dokuları tahriş eden yahut burada mevcut olan iltihabi süreci uyaran herhangi bir şeyden dolayı olabilmektedir. Soğuk algınlığı, grip hastalığı, alerjiler ve çeşitli tahriş edici niteliği bulunan maddeler burun akıntısının görülmesine sebebiyet verebilmektedir.

    Burun akıntısının görülmesinin daha az yaygın nitelikteki sebepleri arasında polipler, tümör, yabancı cisim yahut migren benzeri baş ağrıları olabilmektedir. Burun akıntısının diğer önemli sebepleri arasında ise şunlar bulunmaktadır:

     - Burna yabancı cisim kaçması,

     - Kronik sinüzit,

     - Akut sinüzit (sinüs enfeksiyonu),

     - Soğuk algınlığı ve grip,

     - Alerjiler,

     - Burun polipleri

     - Sapmış burun septumu,

     - Erektil disfonksiyon, 

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

     - Dekonjestan grubu burun spreylerinin çok fazla kullanımı,

     - Hormonal değişiklikler

     - Kuru hava

     - Mesleki astım

     - Epileptik nöbet

     - Yüksek tansiyon,

     - Depresyon ve diğer bazı sağlık problemlerinin tedavi etmek için kullanılan bazı ilaçlar,

     - Sigara dumanı

     - Alerjik olmayan rinit (alerji ile alakası olmayan kronik tıkanıklık yahut akıntı)

     - Respiratuar sinsityal virüsü (RSV)

     - Gebelik

     - Beyin omurilik sıvı kaçağı

    Burun Akıntısı Nasıl Geçer?

    Burun akıntısının geçmesine yardımcı olabilecek niteliğe sahip durumda olan bazı yöntemler şu şekilde sıralanabilir:

    - Akupresür: Sinüs ağrısı, tıkanıklığı ve alakalı burun akıntısı sorunu, hafif akupresür ile tedavi edilebilir bir nitelik barındırmaktadır. Burnun çevresindeki alanda akupresür kullanmak, burun akıntısı, burun tıkanıklığı ve baş ağrısını hafifletici bir etki yaratabilir. Bunun için hafif bir basınç uygulanarak burnun her bir köşesine 10 defa olmak üzere baskı yapılır. Aynı durum gözlerin hemen üstünde bulunan alanda da gerçekleştirilir. Sinüslerin rahatlatılması amacıyla Akupresür uygulaması günde 2-3 kez tekrar edilir:

    - Burun Akıntısını Tetikleyici Etkenlerden Kaçınma: Alerjik veya vazomotor rinite bağlı akıntıyı durdurmak amacı doğrultusunda tetikleyici ajanların neler olduğu tespit edilmeli ve bunlardan uzak durulmalıdır. 

    - Sıcak Uygulama: Yüz ve burun bölgesine günde birkaç defa ılık, nemli bir bez tatbik etmek, istenmeyen burun akıntısının geçmesine yardımcı bir uygulama özelliği taşıyabilmektedir.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    - İlaçlar: Uzman bir doktor tarafından burun akıntısının görülmesinin altında yatan sebebe yönelik reçete edilen dekonjestan, antihistaminik ve steroid maddeler içeren çeşitli sprey ve ilaçlar burun akıntısının geçmesinde etkili rol üstlenebilmektedir.

    Burun Akıntısı Neden Olur, Nasıl Geçer Burun Akıntısına Ne İyi Gelir

    Burun Akıntısına Ne İyi Gelir?

    Bir burun akıntısı çoğunlukla soğuk algınlığının en rahatsız edici belirtilerinden biri olarak öne çıkmaktadır. Burun akıntısına iyi gelen ve evde yapılabilecek bazı uygulamaların varlığı söz konusudur. Bu uygulamalardan bazıları şunlardır:

    - Buhar banyosu yapmak: Sıcak buhar solumak, burun akıntısını azaltmaya yardımcı olan uygulamalar arasında yer alır. Buhar banyosu için ise kaynar suya çeşitli yağlardan 3 - 4 damla damlatmak suretiyle solumak yapılacak olan uygulamanın etkinliğini artırıcı rol üstlenir. Bunun için ise okaliptüs, biberiye, çay ağacı, nane, çam, adaçayı, ve kekik yağı tercih edilebilir.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    - Bol miktarda sıvı tüketmek: Burun akıntısının beraberinde burun tıkanıklığı belirtileri de söz konusuysa bol sıvı içmek oldukça büyük önem taşımaktadır.

     - Sıcak bitki çayları içmek: Sıcak olarak içilen bitki çayları burun akıntısı için genellikle soğuk şekilde içeceklerden daha fazla fayda sağlamaktadır. Zencefil, papatya, nane yahut ısırgan gibi anti inflamatuar ve anti alerjik özelliklere sahip bitkiler içeren çaylar tercih tüketilebilir. 

    - Zerdeçal: Burun akıntısı dahil olmak üzere pek çok sağlık sorununa fayda sağlayan etkileri içeriğinde barındırır. Zerdeçal, oldukça güçlü bir antioksidan, antibakteriyel, anti inflamatuar ve antiviral özellikler barındırır. Bundan dolayı burun akıntısının beraberinde soğuk algınlığı tedavisinde de oldukça etkili bir yapı barındırmaktadır. Burun akıntısının giderilmesi amacıyla bir çay kaşığı toz zerdeçal, bir bardak sıcak sütle karıştırılarak yatmadan önce içilerek tüketilebilir. 

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    - Sarımsak: Antibakteriyel ve antiseptik özelliklere sahip olan sarımsak, birkaç bardak suda üç veya dört diş kıyılmış şekilde birkaç dakika kaynatılır. Üzerine bir miktar şeker eklenerek hazırlanan karışım günde iki kez içilir. 

    - Zencefil: Çeşitli nedenlerle görülebilen burun akıntısını rahatlatan özelliklere sahiptir. Üzerine serpilmiş bir zencefil parçasını çiğ olarak günde 2 - 3 kez çiğnemek, burun akıntısının hafiflemesine etki eden bir sonuç ortaya koyar. Zencefil çayı için ise taze zencefil kökü ince dilimler şeklinde kesilir ve üzerine bir bardak kaynar su ilave edilir. Bu şekilde hazırlanan zencefil çayı 3 - 4 dakika demlenmeye bırakılır. Sonrasında bir miktar bal eklenerek tatlandırılıp içilir. Zencefil çayının günde üç veya dört kez içilmesi burun akıntısını rahatlatıcı bir etki yaratır.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow