Bu sıcakta ılık su içilir!
Yaz sıcaklarının iyice hissedildiği şu günlerde uzmanlar, sıvı kaybının önüne geçilmesi için günde 2-2,5 litre su tüketilmesi gerektiğini vurguluyor. Uzmanlara göre buzlu içecekler yalnızca anlık serinleme sağladığından ılık içecekler tercih edilmeli.
Yaz sıcakları yorgunluk ve halsizliği de beraberinde getirebiliyor. Sıvı kayıpları ve düzensiz beslenme bireyleri hastalıkların eşiğine kadar götürüyor. Memorial Antalya Hastanesi Beslenme ve Diyet Bölümü’nden Dyt. Berna Ertuğ, yaz aylarında sıvı kayıplarının önlenmesi ve zinde kalabilmek için beslenme önerilerinde bulundu.
Saat başı bir bardak ılık su için!
Günlük yaz beslenmesinde su tüketimi büyük önem taşımaktadır. Vücuttaki sıvı kaybının gün boyu artıyor olması, vücudun dengelerinin korunması için, bu kaybın telafi edilmesini gerektirmektedir. Günlük su tüketimi en az 2-2,5 litre olmalıdır. Spor yapan ve ağır işte çalışan kişiler daha fazla sıvıya ihtiyaç duyar. Bu nedenle, sıvı tüketimi kişinin günlük sıvı kaybına göre uyarlanmalıdır. Örneğin; yazın, 1 saat spor yapan bir kişinin 1 litre su tüketmesi gerekmektedir. Yazın sıvı olarak suyun yanı sıra; süt, ayran, cacık, soda, limonata, bitki çayları, şekersiz kompostolar ve taze sıkılmış meyve suyu gibi içecekler doğru tercihler olacaktır.
Salata ve meyve tüketimiyle sıvı kaybı telafi edilebilir
Sıcaklarda buzlu içecek tüketimi de artar. Ancak, bu tür soğuk ve buzlu içecekler, anlık serinleme sağladığı unutulmamalıdır. İçecek ne kadar soğuk olursa olsun, vücuda girmesinin ardından, vücut ısısının da yükselmesine neden olmaktadır. Öte yandan, toplumda yerleşmiş, sıcak meşrubatların harareti önlediği kanısı da doğru değildir. Yazın serinlemeye yardımcı olan içecekler, ılık olarak tüketilmelidir. Kişinin sıvı tüketiminde sağlık açısından bir sınırlandırma getirilmemişse, serinlemek için her saat başı bir bardak ılık su tüketmek ideal olanıdır. Su tüketiminin yanı sıra; ana öğünlerde bol salata tüketimi de vücudun hararetini önlemeye yardımcı olmaktadır. Ara öğünlerde ise meyve tüketimi susuzluğu hafifletecektir.
Terle kaybedilen tuzu mineralli su ile dengeleyin!
Yazın ter yoluyla kaybedilen mineralin karşılanmasında, mineralli su tüketimi etkin bir çözüm sunmaktadır. Serinletme özelliğinin yanı sıra; sıvı ve mineraldengesi açısından son derece sağlıklı bir içecek olan mineralli suyun tüketimidedengeli olmalıdır. Örneğin; tansiyon hastalarının mineralli su tüketiminedikkat etmesi, miktarınıdoktorunadanışarak belirlemesi gerekmektedir.
Yazın bu yiyeceklerden uzak durun!
- Yağda kızartmalar, kavurmalar (Et, sebze, hamur işi), yağlı sos eklenmiş besinler.
- Aşırı tuz ve tuzlu besinler,
- Sucuk, salam, sosis, pastırma.
- Sakatatlar (Karaciğer, böbrek,dalak, beyin,...)
- Bütün yağlı yiyecekler (Yağlı etler, kaymak, krema, mayonez, tahin, yağlı soslar)
- Kuyruk yağı, iç yağı, tereyağı, margarin.
- Şekerli meyve suları, şekerli-asitli içecekler,
- İçeriği bilinmeyen hazır gıdaları
- Alkollü içki tüketimine dikkat ediniz.- Tüketimde tercihinizi hafif alkollü içkilerden yana kullanınız, özellikle açken alkol tüketilmemesi gerekir.
Yorgunluk ve bitkinliğe karşı C vitamini tüketin!
Yaz aylarında artan yorgunluk ve bitkinlik hissi, doğru besinler tüketilerek giderilebilmektedir. Havadaki artan nem oranı ve aşırı sıcaklarla gelen isteksizlik ve uyku haline karşı antioksidanlardan zengin besinlerin tüketimi önerilmektedir. Bağışıklık sistemini güçlendiren taze sebze ve meyve tüketimi, enerji vermekte, özellikle; C vitaminden zengin yeşilbiber, maydanoz gibi yeşil yapraklı sebzeler, kivi, çilek, erik gibi meyveler; A vitaminden zengin yumurta, havuç, kayısı, yeşil yapraklı sebzeler; E vitaminden zengin kuru baklagiller, ceviz, fındık, badem gibi yağlı tohumlar yorgunluk ve halsizlik şikâyetlerinin önüne geçilmesinde yardımcı olacaktır.
SON DAKİKA
EN ÇOK OKUNANLAR
Grip ve soğuk algınlığına karşı en güçlü kalkan! Bağışıklığı güçlendiriyor: PORTAKALDAN 10 KAT DAHA ÇOK C VİTAMİNİ İÇERİYOR!
Araştırmalar Beyin İçin En Zararlı Besini Ortaya Koydu! Bol Bol Tüketenler Dikkat! Bunama Ve Bilişsel Gerileme Riskini Artırıyor
Vitamini Bol, Faydası Saymakla Bitmiyor Ama Bu Gruptaysanız Dikkatli Tüketin
Araştırma: Antibiyotik ve antiviral ilaçlar demans riskini azaltabilir
Uzman İsimden Domuz Gribi Uyarısı: Ocak Ayı İle Birlikte Pik Yapıyor