Dr. Ayça Kaya, iç hastalıkları uzmanı
Günde 30-45 dakika yapılan ve kalp ritmini hafif hızlandıran egzersizlerin, vücutta beyin dahil tüm hücreleri koruduğu biliniyor. Bu nedenle her gün en az 30 dakika tempolu yürümeye özen gösterin.
Günde en az 5 bin, en fazla 15 bin adım atın. Yürüyüş ve egzersizlerin sonucunda vücudumuzda şu değişimler olur:
1 günün sonunda
Daha zinde hissederiz. Egzersizin vücutta oluşturduğu ağrıyı yok etmek için beyin endorfin hormonu salgılar. Vücut artan enerji yakımı için yağ ve proteini glikoza dönüştürmeye başlar.
1 haftanın sonunda
Akciğer kapasitemiz artar. Kalp ve kan damarlarımız daha iyi çalışır. Bağışıklığımız güçlenir. Vücudumuz kandaki şeker ve diğer maddeleri daha kolay düzenler.
1 ayın sonunda
Kas kütlesi, metabolizma hızı ve yağ yakım hızı artar. Kas kütlesi artışı daha az sporla daha çok enerji yakmamızı sağlar. Spor yaparak kazanılan denge, sinir sistemimizi güçlendirir.
6 ay sonra
Egzersiz yaparken daha fazla oksijene ihtiyaç duyarız. Kalp atış hızımız daha fazla kan pompalamak ve oksijen dolaşımını arttırmak için yükselir. Kalbimiz güçlenir. Kalp krizi riski azalır.
1 yıl sonra
Kemikler güçlenir. Vücudu ayakta tutan kemikler değil, kaslardır. Kaslarımız ne kadar güçlü olursa kemiklerimize daha az yük binmiş olur.