Bu kanser erkeklerde 3 kat daha fazla
Türkiye'de en sık görülen kanser türü bakımından neredeyse ilk sırada olan mesane kanserinin kadınlara oranla, erkeklerde 3 kat daha fazla görüldüğünü söyleyen Üroloji uzmanı Doç.Dr. Serdar Aykan, mesane kanserinin çocukluk dahil her yaşta görülebileceğine dikkat çekti.
Mesane kanserinin erkeklerde prostat, akciğer ve kalın barsak kanserlerinden sonra dördüncü sıklıkta görülen kanser türü olduğunu söyleyen Üroloji Uzmanı Doç. Dr. Serdar Aykan, görülme sıklığının yaşla orantılı olarak arttığını, orta ve ileri yaş hastalığı olduğunu ifade etti.
'Çevresel faktörler etkili'
Kanserin yayılımının yüzde 85 oranında sadece mesaneyle sınırlı kaldığını söyleyen Üroloji uzmanı Doç. Dr. Serdar Aykan, çevresel karsinojenlere maruz kalmanın mesane kanseri gelişiminde çok etkili olduğunun altını çizdi. Kişinin sigara kullanması hem mesane tümörünün oluşumunda hem de tekrarlanmasında çok etkili olduğunu belirterek, özellikle plastik ve lastik sanayii, baca temizlemelerinde çalışan orta yaş erkek çalışanların, mesane kanserinde risk altında olduğunu ifade eden Doç.Dr. Aykan şu bilgileri paylaştı;
“Mesane kanseri riskine bağlı kimyasallar arasında arsenik ve boya, kauçuk, deri, tekstil ve boya ürünlerinin imalatında kullanılan kimyasallar bulunuyor. Sigara kullanımı, önceden kanser tedavisi geçirmiş olmak, kronik mesane iltihabı, kişisel veya ailevi kanser geçmişi mesane kanserini tetikleyen faktörler arasında yer almaktadır. Tanısı oldukça basit olan mesane tümörü hastalığının erken teşhisi hayat kurtarmaktadır. Kişide belirtilerinden en az birinin olması hastalığın araştırılması için yeterlidir” dedi.
'En sık görülen kanser tipi'
Mesane kanserinin, Amerika Birleşik Devletlerinde dördüncü, Avrupa'da ise beşinci sıklıkta görülen kanser çeşidi olduğunu söyleyen Doç. Dr. Serdar Aykan, “Amerika’da prostat kanserinden sonra en sık görülen ikinci genitoüriner sistem kanser, ülkemizde ise sıklık bakımından neredeyse ilk sırada olan kanser türüdür” dedi.
Mesanede 3 farklı kanser tipinin gelişebildiğinin altını çizen Doç. Dr. Serdar Aykan, en sık görülen belirtilerini şu şekilde sıraladı;
"İdrarda kan görülmesi, idrarda ağrısız pıhtılı kanama, idrara sıkışma hissi, sık tuvalete gitme ihtiyacı, idrarın tam boşaltılamaması ve bunun için ıkınma ihtiyacının görülmesi, idrar yaparken ağrılı bir tablo görülmesi, halsizlik ve yorgunluk, kilo kaybı, kemik ağıları, sırt ve baş ağrıları, kanlı balgam, sarılık”.
SON DAKİKA
EN ÇOK OKUNANLAR
Araştırma: Alzheimer riski en düşük meslek belli oldu!
SÜREKLİ ÜŞÜME HİSSİ NEDEN OLUR? D vitamini eksikliğinden kansızlığa tek tek açıklandı! ÜŞÜMEYE İYİ GELEN BESİNLER
SOSYAL MEDYANIN GÖRÜNMEYEN YÜZÜ: Kusursuz hayatlar ‘yetersizlik hissine' neden oluyor
Boş oturmak beyni bitiriyor! Tembelliğin ağır bedeli bu hastalık
Böbrek taşı çocuklarda da görülebiliyor