Bu hastalık çocuklarda duyma kaybına yol açıyor!
Kulak Burun Boğaz Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Şenol Polat, orta kulak iltihabı ya da sıvı birikmesi durumunda çocuklarda işitme kaybı olabileceğini belirtti.
Kulak iltihabı, genellikle titreşen ufak kemiklerin bulunduğu kulak zarının arkasındaki hava dolu orta kulağı etkileyen, bakteriyel veya viral bir enfeksiyondur. Kulak iltihapları çocuklarda, yetişkinlere oranla daha sık görülür. Kulak iltihapları, çoğu kez orta kulakta sıvı birikmesi ve iltihaplanmalar nedeni ile ağrılı geçer.
Kulak iltihapları kendiliğinden iyileştikleri için tedavi, genellikle ağrıların kontrol altına alınması ve sorunun gözlenmesine odaklanır. Bebeklerdeki kulak iltihabı ve genel olarak ciddi vakalar, antibiyotik tedavisi gerektirir. Orta kulakta kurumayan sıvı birikimi ve sürekli veya sık gözlemlenen enfeksiyonlar gibi uzun süreli kulak enfeksiyonu sorunları işitme problemlerine ve bazı diğer ciddi sağlık sorunlarına yol açabilir.
Kulak iltihaplarının ilk belirtileri genellikle aniden ortaya çıkar. Çocuklarda yaygın olarak gözlemlenen belirtiler arasında özellikle yatarken ortaya çıkan kulak ağrısı, kulakta çekilme hissi, uyumada güçlük, normalden daha fazla ağlama, normalden daha fazla asabiyet, duymada ve seslere tepki göstermede güçlük, denge kaybı, baş ağrısı, 38 derece veya üzeri ateş, kulakta akıntı, iştah kaybı, kusma, ishal yer alabilir. Kulak iltihabının belirtileri, bazı farklı sağlık sorunlarının habercisi olabilir. Doğru teşhis ve erken tedavi önemlidir.
Kulak enfeksiyonu, orta kulaktaki bakteri veya virüsler nedeniyle ortaya çıkar. İltihap genellikle soğuk algınlığı, grip veya alerji gibi geniz yolları, boğaz ve östaki borularında tıkanıklığa ve şişmelere neden olan diğer rahatsızlıklara bağlı olarak gelişir.
Sıvı birikimine neden olan otitis media, orta kulakta oluşan ve bakteriyel veya viral bir enfeksiyona bağlı olmayan iltihaplanma ile giden sıvı birikimidir. Bu durum, kulak enfeksiyonu iyileştikten sonra da devam edebilen sıvı birikimi sonucu ortaya çıkar. Ayrıca, östaki borularının tıkanması ve düzenli işlev görmemesi sonucu da görülebilir. Orta kulakta sıvı birikimi uzun sürerse ve tedavilere cevap vermezse orta kulak boşluğunda, kulak zarında ve kemikçik sistemde kalıcı hasarlara ve zedelenmelere neden olabilir. Kalıcı işitme azlığı ile beraber sık tekrarlayan enfeksiyonlar, kulak zarında incelme, çökme ve delinmeler görülebilir. Yani uzun süren ve tedavilere cevap vermeyen sıvı birikimleri ciddiye alınmalıdır.
İşitme bozukluğu belirtileri
Ara sıra ortaya çıkan hafif işitme kayıpları, kulak enfeksiyonlarının en yaygın sonuçlarındandır; fakat genellikle enfeksiyon iyileştikten sonra durum düzelir.
Orta kulaktaki devamlı enfeksiyonlar ve sürekli sıvı birikimleri daha ciddi boyutlardaki işitme kayıplarına da neden olabilir. Eğer kulak zarına veya orta kulaktaki başka bir yapıya kalıcı hasar gelirse kalıcı işitme kaybı oluşabilir.
Bebeklerde ve ufak çocuklarda işitme yetisi geçici veya kalıcı olarak zarar görürse konuşma, sosyal beceriler ve gelişim becerilerinde gecikmeler görülebilir.
Tedavi edilmeyen veya tedaviye cevap vermeyen enfeksiyonlarda, çevre dokulara da yayılma ihtimali bulunur. Kulağın arkasındaki kemiksi çıkıntı olan mastoid kemiğin iltihabına mastoitit adı verilir. İltihap, kemiğe zarar verebilir ve irin dolu kist oluşumuna yol açabilir. Ciddi orta kulak enfeksiyonları, nadiren kafatasındaki diğer dokulara ve beyine yayılır.
Nasıl tedavi edilir?
Birçok kulak enfeksiyonunun antibiyotik tedavisine ihtiyacı yoktur. Çocuğunuz için en iyi tedavi yöntemi, yaşına ve belirtilerinin ciddiyetine bağlı olarak değişiklik gösterebilir.
Çocuğunuzda sıvı birikimine neden olan otitis media -enfeksiyonun ardından veya enfeksiyon oluşmadan kulakta ortaya çıkan devamlı sıvı birikimi- iyileşmezse ve çok uzun süre devam ederse doktorunuz orta kulaktaki sıvıyı kurutmak için bir işlem uygulayabilir.
Miringotomi işleminde cerrah, orta kulaktaki sıvıyı kurutmak amacıyla kulak zarında ufak (mikroskopik) bir delik açar. Ardından orta kulağın havalandırılması ve sıvı birikiminin önlenmesi için açılan ufak deliğe tüp (çok küçük boru) yerleştirir. Bazı borular kulak zarında 6 aydan 1 seneye kadar kalır ve daha sonra kendiliğinde düşer. Diğerleri ise daha uzun süreli olarak kulakta kalır ve cerrahi müdahaleyle alınmaları gerekebilir. Kulak zarı, ince boruların düşmesi veya cerrahi müdahaleyle alınmasının ardından tekrar kapanır.
SON DAKİKA
EN ÇOK OKUNANLAR
Diş iltihaplarında bilinçsiz antibiyotik ve ağrı kesici kullanımı ölüme kadar gidiyor
Uzmanlar kadınlarda 'sessiz salgın' diyor! Kovid geçirenlerde risk daha fazla...
DİKKAT! Şiddetli ve geçmeyen baş ağrısının neden bu olabilir...
Lazerle "ben" sildirme uygulamaları ölümcül risklere yol açabiliyor
Merdiven altı güzellik uygulamalarına dikkat!