Bronşit Nedir, Neden Olur? Bronşite Ne İyi Gelir, Bronşit Nasıl Tedavi Edilir?
Bronşit; grip ve soğuk algınlığıyla ortaya çıkan viral enfeksiyonlar sonucu oluşmaktadır. Bronşitin bir başka belirtisi; akciğerde mukus birikmesi, akciğer iltihaplanması, boğaz ağrısı, yorgunluk, ateş olarak belirtilebilir. Kuru ve ıslak öksürükle beraber kendini gösterir. Balgamlı öksürüğe sebep olabilir. Balgamın rengi şeffaf olup grip, yeşilimsi veya sarı renkte balgamın çıkarılmasıyla beraber enfeksiyon belirtisi olarak tanımlanabilir.
Bronşit Nedir?
Bronşit; bronşların iltihap kapmasına bağlı şekilde gelişen bir rahatsızlıktır. Bronşlarda mukoza üretiminin artmasıyla öksürüğün başladığı, bronşite bakterilerin ve virüslerin neden olduğu enfeksiyon rahatsızlıklarının dışında kendini gösteren bronşit; akut ve kronik olmak üzere ikiye ayrılmaktadır. Akut bronşit, kısa zamanda iyileşirken; bilhassa sigara kullanımının sebep olduğu kronik bronşitin tedavisi çok daha zor olabilir. Bundan ötürü bronşit belirtileri gösteren bireylerin kısa zamanda doktora başvurup tedavi olması gerekmektedir.
Bronşit Neden Olur?
Bronşit; akut ve kronik şekilde ikiye ayrılır. Akut bronşit sebeplerinde önemli oranda bakterilerin ve virüslerin sebep olduğu enfeksiyon hastalıkları bulunur. Akut bronşit olan bazı bireylerde, mikoplazma çeşidi bakterilerin, hastalığa yol açtığı gözlemlenmiştir. Akut bronşite sebep olan bir başka etmenler içerisinde, fiziksel veya kimyasal ajanların solunması, bütün tütün ürünlerinin ve sigaranın kullanımı ya da pasif yolla alınan sigara dumanı, zayıf bağışıklık ya da türlü alerjiler bulunur. Öksürükle havaya yayılan ve bulaşıcı bir hale gelen akut bronşitin etkenleri, fazla soğuk veya kuru havalarda çok daha kolay yayılır.
Kronik bronşitin oluşmasında sigara içmenin oldukça önemli bir etken olduğu belirtilebilir. Bunun dışında kronik bronşit nedenleri içerisinde hava kirliliği, endüstriyel kimyasallar veya tozla temas etmek şeklinde belirtilebilir. Solunum yolu hastalıkları, kronik bronşite sebep olacağı gibi gastroözofageal reflü hastalığı, kronik bronşite neden olabilir.
Bronşite Ne İyi Gelir?
Tıbbi tedavilere ek şekilde yapılacak olan evde bakım uygulamaları sayesinde bronşit hastalığının bulguları kontrol altına alınıp rahatlatan etkiyi gösterebilir. Bunla
- Nemsiz ve kuru havada bulunan bireylerin solunum sıkıntısının arttığı gözlemlenebilir. Doğal nemlendiriciler sayesinde ortam atmosferi uygun şekilde nemlendirilir.
- Balgam sorunu yaşayanlar adına tuzlu suyla yapılan gargaralar, oldukça etkili uygulamalardan birisi olarak belirtilebilir. 1 bardak su içerisine 2 çorba kaşığı tuz eklenerek, hazırlanan gargaranın düzenli aralıklar dahilinde uygulanması hem boğaz enfeksiyonunu yatıştıran etkiyi gösterecek hem de bölgede bulunan balgamın atılmasını sağlayıp hava yolunu rahatlatacaktır.
- Akut bronşit, bronşiollerin, mukus, ödem ve türlü hücresel kalıntılar ile daralması neticesinde ortaya çıkar. Bu yüzden ödemin kontrol altına alınması ve mukus salınımını azaltmak adına hastaların gün içerisinde minimum iki litre su tüketmesi gereklidir.
Bronşit Nasıl Tedavi Edilir?
Bronşit tedavisine başlamadan önce, bronşite neden olan durumların neyden kaynaklandığı belirlenmelidir. Eğer bronşit; bakteriyel nedenli olmayan bir durumdan ötürü meydana gelmişse antibiyotik kullanımı fayda sağlamayacaktır. Yalnızca istenen balgam örneğinde, bronşite sebep olacak bir bakterinin tespit edilmesiyle bu bakteri çeşidine göre antibiyotik yazılır.
Akut bronşitin tedavisinde iyileşmenin hızlandırılması adına istirahat etmek çok önemlidir. Bol bol sıvı tüketiminin faydalı olmasının dışında belirtileri hafifletecek, bazı ilaçlarında kullanılacağı belirtilebilir. Kronik bronşit tedavisinde, şikayetlerin şiddetli bir şekilde olduğu vakalarda kortikosteroid ve bronkodilatör ilaçlar kullanılabilmektedir. KOAH gibi kronik başka bir hastalığa bağlı şekilde gelişen kronik bronşit tedavisinde izlenecek olan metot; hastalığın ve hastanın durumuna göre farklılık gösterecektir. Bronşit, tedavi edilmesi gereken bir hastalık olmakla beraber ilerleyen durumlarda bireyin sağlığına çok olumsuz etkiler sağlayabilir. Bu yüzden bronşit semptomlarıyla karşılaşıldığı takdirde alanında uzman bir doktora görünmek yararlı olacaktır.
SON DAKİKA
EN ÇOK OKUNANLAR
10 YAŞ GENÇLEŞTİRİYOR! Doğal Botoks Etkisi: Ciltteki Kırışıklıkları Ütü Gibi Açıyor
Ergenlerde diyabet alarmı: "Giderek artıyor"
BU HASTALIĞA DİKKAT: Bir anda başlıyor, günlerce sürüyor! Vakalar arttı, uzmanı uyardı: İyileştikten sonraki 48 saat dışarı çıkmayın
Geçmeyen ateş, öksürük ve balgam bu hastalığın habercisi! 65 yaş üstü kişiler ve 5 yaş altı çocuklar risk altında
En belirgin belirtisi öksürük! Prof. Dr. Tevfik Özlü'den 'akut bronşit' uyarısı