Brokolinin faydaları nelerdir?
Besin değeri bakımından oldukça zengin bir kış sebzesi olan brokoli, kalori oranın düşük seviyelerde olması nedeniyle diyet sofralarının da vazgeçilmezleri arasında yer alıyor. İçerdiği sülforafan sayesinde kansere karşı koruyuculuk sağladığı bilinen brokoli, yoğun lif içeriği ile sindirim sistemini de düzenleyebiliyor. Yüksek oranda K vitamini içeren brokolinin kemik, saç ve cilt sağlığı için de önemli faydaları bulunuyor. Beslenme ve Diyet Bölümü’nden Dyt. Yağmur Satıroğlu, brokolinin faydaları hakkında bilgi verdi.
Brokoli içerisinde yüksek oranda sülforafan barındırmaktadır. Yapılan bilimsel çalışmalar sülforafan içeren besinlerin tüketilmesinin kansere karşı önleyici olduğunu ortaya koymaktadır. Brokoli sebzesinin içerisinde yoğun lif olması sindirim sistemi için oldukça faydalıdır. Lifli gıdaların beslenme düzeninde bolca tüketilmesi, sindirim sisteminin sağlıklı çalışması için gereklidir. Düzenli şekilde lifli gıdaların tüketilmesi, kilo kontrolü bakımından da önemlidir. Brokoli içerisinde bulunan lutein ve zeaksantin göz sağlığına karşı koruma sağlar. Zeaksantin; gözü besleyerek dış etkilerin olumsuzluğundan korurken görmeyi güçlendirir. Antioksidan görevi de gören Lutein ise özellikle gözdeki sarı noktayı besler. Brokoli içerisinde K Vitamini taşımaktadır. K vitamini kemik yoğunluğunu destekleyerek, sağlam kemik dokusunun oluşmasına olanak sağlar. İçerisinde K vitamini bulunan brokolinin tüketilmesi kemik sağlığı bakımından önemlidir. B vitamini içeren brokoli saç sağlığı bakımından da önemli bir besindir. Hücre yenilenmesinde görev yapan B vitamini saç köklerinin güçlenmesini ve saç hücrelerinin yenilenmesini sağlamaktadır. A ve C vitamini içeren brokoli aynı zamanda antioksidan özelliğinden dolayı vücut direncini artırmaktadır. Bağışıklık sistemini güçlendiren brokoli özellikle kış hastalıklarına karşı iyi bir kalkan görevini görmektedir. Brokoli içerisinde bulunan çözünebilir lif sayesinde kolesterolü düşürmeye yardımcı olur. Brokoli kalp sağlığını korur. Yüksek lif içeriğinin yanı sıra brokolide kalp sağlığı için gerekli vitaminler de bulunmaktadır. Kan basıncının düzenlenmesinde yardımcı olur. Brokolide bulunan potasyum kan damarlarındaki gerginliğin azaltılmasını sağlayarak kan akışını kolaylaştırır. Brokoli içerisinde bol miktarda krom bulunması kan şekerine iyi gelir. Brokoli cilt sağlığını korur.
BROKOLİ NASIL TÜKETİLMELİDİR
Brokoli sebzesi pişirilerek tüketilebildiği gibi, çiğ olarak da beslenme düzenine eklenebilir. Pişirme yöntemi olarak haşlama ve buharda pişirme tercih edilebilir. Ancak brokolinin besin değerini kaybetmemesi için buharda pişirilmesi önerilmektedir. Brokoli haşlamadan önce yıkanır mı? Brokoli sebzesini tüketilmeden önce yıkanabilir. Bir kap içine su doldurulur. Az miktarda sirke ilave edilen suda brokoli yaklaşık olarak 10 dakika boyunca bekletilir. Sonrasında ise brokoli temiz su ile iyice durulanmalıdır. Bu yöntemi ile brokolinin daha iyi temizlenmesi ve mikroplardan daha iyi arınması sağlanabilir. Brokoli tüketmek zayıflatır mı? Sağlık açısından tüketiminin sayısız faydası olan brokoli, tokluk hissi vermesi bakımından da diyet listelerinde tercih edilebilmektedir. Kalori açısından oldukça düşük olan ve içerisinde bulundurduğu besin değerleri bakımından zengin olan brokoli bol miktarda lif bulundurması sayesinde uzun süreli tokluk hissi sağlamaktadır. Brokoli spordan önce mi sonra mı tüketilmelidir? Brokoli spordan önce de sonra da tüketilebilmektedir. Besin değerleri bakımından zengin olan brokolinin spor öncesi tüketiminde performansı artırabilir. Spor aktivitelerinden sonra tüketilen brokoli içerdiği karoten sayesinde kaslarının daha hızlı şekilde toparlanmasına yardımcı olabilmektedir.
BROKOLİ SUYUNUN FAYDALARI NELERDİR?
Brokolinin sağlık açısından faydalarını brokoli suyunu tüketerek de elde etmek mümkündür. Brokoli suyu buharda pişmiş brokoli sebzesi ile aynı faydayı sağlar. Bebeklere brokoli çorbası verilebilir mi? Bebeklerin ilk 6 ay anne sütü ile beslenmesi önerilmektedir. 6 aydan sonra bebeklerde ek gıdalara geçiş yapılır. Brokoli çorbası içerisinde bulundurduğu zengin besin değerleri sayesinde bebekler için ideal bir ek gıda olabilmektedir.
SON DAKİKA
EN ÇOK OKUNANLAR
Alzheimer Böyle Geliyorum Diyor! 6 Yıl Önceden Haber Veren Belirti... Yürürken Bunu Yaşıyorsanız...
Ağızdaki Sessiz Tehlike: Tükürük Bezi Taşı Hastalığı! Belirtilere Dikkat
Her yıl 10 milyondan fazla insan bu hastalığa yakalanıyor
Geleneksel 2 Lezzet Doğal İlaç Çıktı! Bağışıklığı Adeta Çelik Gibi Yapıyor, Sindirimi Düzenliyor! Sofranızda Yer Açın: Ekşi Mayalı Ekmek Ve Tarhana...
DİKKAT! A Vitamini Karaciğer Bozukluğuna, C Vitamini Böbrek Taşına, E Vitamini DNA Hasarına Yol Açabilir! Sakın Böyle Kullanmayın