Brokoli tüketmek için bir neden daha!
Araştırmacılar, brokolide bulunan belirli bir molekülün, bağırsak sağlığını geliştirmek için farelerde bir reseptörle etkileşime girdiğini keşfettiler.
Brokolinin sağlığımıza faydalı olduğu biliniyor. Örneğin araştırmalar, turpgillerden sebze tüketiminin artmasının kanser ve tip 2 diyabet insidansını azalttığını gösteriyor. Penn State'teki araştırmacılar yakın tarihli bir çalışmada, brokoli'nin farelerdeki bir reseptöre bağlanan ve ince bağırsağın iç yüzeyini korumaya yardımcı olan ve böylece hastalık gelişimini engelleyen belirli moleküller içerdiğini buldular. Bulgular, brokoli'nin gerçekten bir "süper besin" olduğu fikrini destekliyor. Dr. Perdew'e göre, ince bağırsağın duvarı, faydalı su ve besinlerin vücuda geçmesine izin verirken, zarar verebilecek yiyecek parçacıkları ve bakterileri engeller. Suyu ve besinleri emen enterositler dahil olmak üzere bağırsağı kaplayan belirli hücreler; bağırsak duvarında koruyucu bir mukus tabakası salgılayan goblet hücreleri; ve sindirim enzimleri içeren lizozomları salgılayan Paneth hücreleri, bu aktiviteyi düzenlemeye ve sağlıklı bir dengeyi korumaya yardımcı olur.
Laboratuvar Araştırması dergisinde yayınlanan çalışmalarında Perdew ve meslektaşları, brokolideki aril hidrokarbon reseptörü ligandları olarak adlandırılan moleküllerin, transkripsiyon faktörü olarak adlandırılan bir protein türü olan aril hidrokarbon reseptörüne (AHR) bağlandığını buldular. Buldukları bu bağlanma, bağırsak hücrelerinin fonksiyonlarını etkileyen çeşitli aktiviteleri başlatıyor. Sonuçlar ilgi çekici Araştırmalarını yürütmek için araştırmacılar, deney fareleri grubunu brokoli içeren bir diyetle (insanlar için günde yaklaşık 3,5 bardağa eşdeğer) beslediler ve bir kontrol grubu faresini brokoli içermeyen tipik bir laboratuvar diyetiyle beslediler. Daha sonra, iki gruptaki diğer faktörlerin yanı sıra AHR'nin ne ölçüde aktive edildiğinin yanı sıra çeşitli hücre tiplerinin miktarlarını ve mukus konsantrasyonlarını belirlemek için hayvanların dokularını analiz ettiler. Ekip, brokoli ile beslenmeyen farelerde AHR aktivitesinden yoksun olduğunu ve bunun sonucunda bağırsak bariyer fonksiyonunun değişmesine, gıdanın ince bağırsakta geçiş süresinin kısalmasına, goblet hücrelerinin ve koruyucu mukusun sayısının azalmasına neden olduğunu buldular.
SON DAKİKA
EN ÇOK OKUNANLAR
Akşam 5 dakikalık yürüyüşün 5 faydası! Etkilerini duyunca şaşıracaksınız
Beyin cerrahı uyardı: Kuaförde saç yıkatmak felce yol açabilir! Özellikle bu kişiler risk altında
Kilosu 35 TL! Kendisi küçük, faydaları büyük: 'YAŞLANMAYI GECİKTİRİYOR, BAĞIŞIKLIĞI GÜÇLENDİRİYOR'
Prof. Dr. İbrahim Saraçoğlu önerdi! Metabolizma hızını yüzde 100'e çıkarıyor! 'Göbek yağlarını eritiyor, karnı dümdüz yapıyor'
3 haftadan fazla süren öksürüğe dikkat: Altından bu sorun çıkabilir! Solunumu güçleştiren hastalık...