Boza Faydalarının Nelerdir Boza Faydalarının Nelerdir Az Bilinen Faydaları
Türkiye'nin bütün mevsimler boyunca belki de en çok bilinen ve değerlendirilen besin kaynakları içerisinde boza gelir. Çok eski zamanlardan günümüze kadar hala geleneksel olarak gezici tezgahlarda satılan boza, aynı zamanda özel olarak paketlenmiş biçimde elde edilebilmektedir. Her ne kadar seveni ya da sevmeyene olsa bile en değerli besin kaynaklarından biri olarak öne çıkmaktadır. Osmanlı döneminden günümüze kadar ulaşmış olan boza, fiziksel ya da psikolojik olarak birçok önemli fayda sağlamaktadır.
Boza Nedir?
Öncelikle bozanın ne olduğu ile başlamak gerekir. Mısır, bulgur ve darı ile bir araya getirilmek suretiyle hazırlanmış geleneksel bir Türk içeceği olarak bilinmektedir. Diğer içeceklerden farklı bir özelliğe sahip olan boza, yaklaşık 9 bin yıllık çok büyük bir geçmişe ve tarihe sahiptir. Osmanlı döneminde çok fazla tüketimi gerçekleşen boza, bu konuda Afrika, Ortadoğu ve Orta Asya ile beraber Balkanlarda da çok önemlidir. Günümüzde tarçın ve leblebi eklenmek suretiyle tüketilen boza, eski zamanlarda Hindistan cevizi, zencefil ve karanfil gibi besin kaynakları ile de tüketiliyordu.
Bozanın Faydaları Nelerdir?
Birçok faydası ile boza en önemli doğal kaynaklar içerisinde yer almaktadır.
- Metabolizmayı güçlendirir.
- Kansere karşı koruma sağlar.
- Önemli oranda antioksidan üretir.
- Bağışıklık sistemini güçlendirir ve vücut direncini arttırır.
- Nezle ya da grip gibi mevsimlik hastalıkların önüne geçer.
- Özellikle çocukların kemik gelişimi için çok faydalıdır.
- Enerji vericidir.
- Doğumdan sonra anneler için önerilir.
- Sinirleri yatıştırır ve yıpranmış olan sinirleri onarır.
- Cilt ve saç sağlığı için önemlidir.
Bozanın İçeriğinde Neler Vardır?
Hem kanser önleyici etkisi hem de bağışıklık sistemini güçlendirmesi üzerinden boza büyük bir öneme sahip besin kaynakları arasında yer almaktadır. Özellikle A, B1, B2 ve E vitamini açısından oldukça zengin bir kaynaktır. Mineral açısından ise fosfor, niyasin, sodyum ve demir gibi önemli kaynaklar barındırmaktadır. Özellikle B vitamini ciddi oranda enerji sağlar ve bağışıklık sistemini güçlendirmek açısından oldukça etkilidir. Dengeli şekilde tüketildiği takdirde herhangi bir sorun yaşanmadan güven içinde değerlendirilebilir.
Diyet Yapanlar İçin Boza İçimine Dikkat
Eğer diyet yapıyorsanız ve kilo vermek istiyorsanız boza tüketimine dikkat etmeniz gerekir. Zira bir bardak boza içerisinde yaklaşık olarak 30 gram gibi önemli karbonhidrat miktarı bulunmaktadır. Aynı zamanda şeker bulunduğu için bir bardak boza 200 veya 250 kalori kazanım sağlar. Diğer bütün farklı besin değerleri de söz konusu olduğu zaman, Kilo verirken diyet durumunu bozabilir. O yüzden mutlaka yukarıda verilen miktarlar üzerinden dengeli şekilde tüketmek büyük bir öneme sahiptir.
Boza Nasıl Yapılır?
Belli başlı malzemeleri yine belirli miktarlar üzerinden temin etmek suretiyle kendiniz de boza yapımı gerçekleştirebilirsiniz.
- 3 su bardağı bulgur
- 2 kahve fincanı ile pirinç
- Maya
- 3 su bardağı toz şeker
Öncelikle bulgurları bir gece önceden ıslatmanız gerekir. Daha sonra bulgurların Üzerine pirinç eklemek suretiyle haşlama işlemini gerçekleştirin. Ardından mikser yardımı ile iyice ezdikten sonra süzme işlemini yapın. Bir tencereye hazırladığınız miktarı aktarın ve kısık ateşte bırakın. Üzerine şeker ilave ettikten sonra eriyinceye kadar karıştırmaya devam edin.
Hazırladığınız karışım için su içerisine eklediğiniz mayayı da bir araya getirerek kapağını kapatın. Ortalama 25 derecelik bir sıcaklık içerisinde iki veya üç gün boyunca tutun. Tabii arada bir karıştırmak için mutlaka açın ve bunu gerçekleştirin. Eğer 3 gün sonra göz göz olmuş ise o zaman hazır hale gelmiş demektir ve güvenli şekilde tüketebilirsiniz. Bu şekilde sizde evinizde boza hazırlayabilir ve sevdikleriniz ile beraber keyifle tüketim gerçekleştirebilirsiniz.
Bozanın Zararı Var mı?
Pek çok açıdan sağlığa oldukça faydalı durumlar getiren boza, aynı zamanda istenmeyen bazı sorunlar yaratabilmektedir. Yani yararı olduğu kadar çok fazla olmasa bile bir takım zararlı unsurları bulunmaktadır. Örneğin aşırı bozuk tüketimi şişkinlik ve gaz gibi problemler yaratabilmektedir. Aynı zamanda sindirim rahatsızlıkları gibi sorunlar da oluşturmaktadır. Diğer yandan yine fazla tüketimi ile beraber kilo alma gibi sorun yaratabilmektedir. Çünkü boza yaklaşık olarak 150 veya 200 kalori kadar bir miktar barındırır. Ancak dengeli bir şekilde ve düzenli olarak tüketildiği zaman herhangi bir zararı bulunmaz.
SON DAKİKA
EN ÇOK OKUNANLAR
Grip misin yoksa nezle mi? Grip, nezle ve soğuk algınlığı arasındaki farklar ne? İşte ayırt etmenin yolu
Vücutta 300'den Fazla Reaksiyonda Görevi Var! Eksikliğinde En Sık Görülen Belirti Kas Krampları... Magnezyumun Önemi
Ağız Kanseri Riski: Erkeklerde 2 Kat Fazla Görülüyor! Belirtileri Göz Ardı etmeyin...
Gözden Kaçan En Önemli Salgın! Mide Ve Bağırsak Kanserlerini Tetikliyor! Bulaş Yaşı Çocukluk Çağına Kadar İndi
Uzman İsimden Korkutan Uyarı: 2050 Yılında, Dünya Nüfusunun Yarısı Miyopi Olacak Diye Tahmin Ediyoruz