Boyun ağrısına ne iyi gelir? Ağrıyı geçirmek için evde yapılacak egzersizler
Özellikle masa başında çalışanların en çok şikayet ettiği sorunlardan biri boyun ağrısıdır. Uzun bir süre sabit şekilde aynı yerde oturmak ve kıpırdamamak, boyun bölgesinde gündelik yaşamı sekteye uğratacak ciddi ağrılar yaratabilmektedir. Peki, boyun ağrısına ne iyi gelir? Ağrıyı geçirmek için evde yapılacak egzersizler.
Özellikle baş ciddi bir ağırlığa sahip olduğu için boyun ve omurgaya önemli oranda baskı yaratmaktadır. Saatler süren oturma ile beraber masa başında bu ağırlık ikiye ve hatta daha da yukarıya katlanır. Böyle durumlarda boyun bölgesinde oluşan ağrılar zaman içerisinde dayanamayacak noktaya bile çıkabilmektedir. O yüzden ele alınacak bazı egzersizler veya farklı çözüm yöntemleri bu sorunu azaltabilmektedir.
Boyun Ağrısına Ne İyi Gelir?
Boyun ağrısında yastık seçiminden yatak tercihine, kas gevşetici kremler ile beraber buz tutma gibi birçok etki boyun ağrısı için değerlendirilmektedir. Aynı zamanda belli bir bölge üzerinden de şikayet söz konusu olabilmektedir. Bu doğrultuda ele alınması gereken belli başlı bazı hususlar boyun ağrısına iyi gelebilir.
- Yatak sert olmalıdır.
- İnce bir yastıkla yatılmalı veya hiç yastık kullanılmamalıdır.
- Kas gevşetici ve ağrı kesici ilaçlar kullanılabilir.
- Gergin ve sertleşmiş kaslar adına ılık havlu kullanımı değerlendirilebilir.
- Duruş biçimine çok dikkat edilmelidir.
- Boyun çok fazla eğilmek suretiyle çalışmaktan uzak durulmalıdır.
- Doğru masaj ile bölgedeki ağrılar giderilebilir.
Bu gibi durumlar değerlendirilerek boyun bölgesinde yaşanabilecek olası ağrılardan kurtulmak mümkün. Ancak bütün bunlardan önce kronik bir hale gelmiş olan boyun ağrısı için, mutlaka ilgili doktora başvurmak en önemli husustur.
Ağrıyı Geçirmek İçin Evde Yapılacak Egzersizler
Boyun ağrısı için evde uygulanabilecek belli başlı bazı egzersizler bulunmaktadır. Ancak şu unutulmamalıdır ki, eğer çok şiddetli ağrılar söz konusuysa egzersiz üzerinden vücut zorlanmamalıdır. Zira bu yapılırsa ağrıların çok daha ciddi noktaya ulaşmasına sebebiyet verilebilir. Ancak hafif veya orta ağrılar konusunda evde uygulanacak belli başlı bazı egzersizler bulunuyor.
- Eğilip bacaklarınızı kelebek yaparak yere oturmak suretiyle elinize arkada tuttuktan sonra derin nefes alabilirsiniz.
- Bir yere oturarak omuzlarınızı geriye atmak suretiyle, nefes alışverişinizi bozmadan düzgün şekilde birkaç saniye sabit durun. Bunu gün içerisinde 10 veya 15 defa tekrarlayın.
- Elinizi kullanmak suretiyle boynunuzu sağ omzunuza ve sol omzunuza sırasıyla eğin. Bunu ayakta gerçekleştirmeniz daha sağlıklı bir etki yaratacaktır.
- Başınıza geriye atarak sağ ve sola doğru hareket ettirin.
- Sırtınızı dik tutmak suretiyle bir eliniz arkada kelepçeli gibi sabit tutun. Diğer elinizle başınızı tutun ve omuza doğru yatırın. Aynı hareketi daha sonra diğer elinizle gerçekleştirin.
Gün içerisinde bu hareketleri gerçekleştirebilir ve boyun ile sırt bölgesindeki ağrıların azalmasına olanak tanıyabilirsiniz. Tabii bunun gibi daha birçok farklı hareket mevcut olduğunu dile getirmek mümkün. Önemli olan uzman doktor kontrolünde teşhis ve tetkik ile beraber, rahatsızlığın boyutuna bağlı olarak bu hareketleri ele almaktır.
Boyun Ağrısından Kaçınmak İçin Neler Yapılmalıdır?
Boyun ağrısından kaçınabilmek için belli başlı bazı öneriler mevcuttur. Bu önerileri dikkate alarak boyun bölgesinde ve omu kısmında yaşanabilecek olası ağrıları dindirebilir veya azaltabilirsiniz.
- Mutlaka sert bir yatak üzerinde uymaya özen göstermelisiniz.
- Ağır bir şey taşınırken önlem almaya dikkat etmelisiniz.
- Omurgaya zarar verme ihtimali yüksek olduğu için yüzüstü yatmaktan kaçının.
- Çok kalın yastık kullanmamaya dikkat edin.
- Duruşunuz her daim düz olmalıdır.
- Stres seviyesini kontrol etmek amaçlı gün içerisinde egzersiz yapmaya özen gösterin.
- Çok fazla aynı pozisyonda oturmayın. Mutlaka belli aralıklarla ayağa kalkın ve hafif egzersiz yapın.
Bu kurallara uymak suretiyle boyun ve sırt bölgesindeki ağrıların önemli oranda azaldığını hissedebilirsiniz. Özellikle kronik rahatsızlığın önüne geçebilmek amaçlı dikkat edilmesi gereken önemli hususlar arasında yer almaktadır.
Boyun Ağrısı Neden Olur?
Birçok sebepten dolayı boyun ağrısı ile karşı karşıya kalmak mümkün. Bu problemler kişinin yaşantısına ve vücut yapısına bağlı olarak değişkenlik gösterebilmektedir.
- Kasların incinmesi ve spazm söz konusu olabilir.
- Sinirlerde sıkışma yaşanabilir.
- Menenjit boyun ağrısı yaratabilir.
- Sürekli aynı pozisyonda kalmak kasların sertleşmesi ile boyun ağrısı meydana getirebilir.
Problem ne olursa olsun mutlaka en kısa süre içerisinde uzman doktora başvurmak en önemli çözümdür. Böylece problemin şiddeti ve derecesi anlaşılmak suretiyle, etkin çözüm yöntemleri üzerinden tedavi uygulanabilir.
SON DAKİKA
EN ÇOK OKUNANLAR
Halk Arasında 'Fil Hastalığı' Olarak Biliniyor'! Tedavi Edilmezse Kolda Ve Bacakta Ciddi Sorunlara Yol Açabilir: Lenfödem...
"Alzheimer" ve "Parkinson" tedavisinde umut veren gelişme
Aciller Doldu! Üst Solunum Yolu Enfeksiyonları Pik Yaptı! Covid-19, Influenza Vakaları Patladı, Uzmanlar Uyardı
Rahim ağzı kanserinin yüzde 99'una HPV enfeksiyonu neden oluyor
A'dan Z'ye Diyabet: Diyabet Nedir, Neden Olur? Tip 1 ve Tip II Diyabet Belirtileri! Beslenme Tedavisinde Nelere Dikkat Edilmelidir?