hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Boy uzatma ameliyatı nasıl yapılır?

    Boy uzatma ameliyatı nasıl yapılır
    expand
    KAYNAK DHA

    Boy kısalığının hormonal, gelişimsel ve genetik gibi tıbbi nedenlere bağlı olarak gelişebileceğini belirten Op. Dr. Muzaffer Gökhan Kahraman, boy uzatma ameliyat için ideal zamanın 20 yaş sonrası olduğunu belirtti.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Boy kısalığı problemi yaşayan ve tedavi olmak isteyen kişiler için farklı tedavi yöntemleri olduğunu belirten Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı Op. Dr. Muzaffer Gökhan Kahraman, önemli bilgiler verdi.

    Boyu, tıbbi kriterler içerisinde değerlendirildiğinde kısa olmayan ancak boyu ile ilgili estetik kaygılar güden, daha uzun boylu olmak isteyen kişilerin de bu tür operasyonlardan faydalanabileceğini anlatan Op. Dr. Muzaffer Gökhan Kahraman, "Bu kişiler; boyları hakkındaki düşüncelerinden dolayı özgüven eksikliği hissedebilir ve boylarını uzatmak isteyebilirler. Boy uzatma ameliyat için ideal zaman 20 yaş sonrasıdır” dedi.

    "HEDEFLENEN UZAMA MİKTARI 5-6 SANTİMETRE ARASI"

    Dr. Muzaffer Gökhan Kahraman, "Boy uzatma ameliyatı geçmiş yıllarda, cücelik olarak tanımlanan vücuttaki yapıların aşırı kısa olduğu tıbbi rahatsızlıkta yapılıyordu. Günümüzde ise boy uzatma ameliyatının kapsamı genişledi ve boyuyla ilgili estetik kaygılar taşıyan kişilerin de bu tedaviden faydalanabilmesi sağlandı. Hastanın, büyüme plağı olarak adlandırılan kemik kısımlarının kapanmış olması yani büyümeyi tamamlamış olması istenir. Bu nedenle ameliyat için ideal zaman 20 yaş sonrasıdır. Ameliyat kararına; hastanın kazanımları ve ameliyatın riskleri değerlendirilerek varılır. Boy uzatma ameliyatın hedeflenenen uzama miktarı 5-8 cm arasıdır. Ameliyat ile boy daha fazla uzayabilir ancak bu kez de operasyona bağlı komplikasyon riski artar. Bu nedenle hastanın boyunun, ameliyat öncesine göre 5-8 cm uzaması başarı kabul edilir. Bundan daha uzun uzatma isteyen vakalarda ise ameliyatla diz altı ve diz üstü kemikleri birlikte opere edebilir" diye ifade etti.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    BOY UZATMA AMELİYATI ÖNCESİ HANGİ TESTLER YAPILIR?

    Hastanın günlük hayatta boyuyla ilgili yaşadığı gerek fiziksel gerekse psikolojik sorunlarının dinlendiğini belirten Dr. Kahraman, "Ameliyat öncesinde hasta X-ray gibi görüntüleme yöntemlerinin yardımıyla kemiklerde herhangi bir deformite varlığı açısından incelenir. Yine hastanın ekstremite (kol, bacak) ve gövde proporsiyonları, uzuv boyutlarında herhangi bir uyuşmazlık varlığı gibi kemik yapısını değerlendirmeye yarayan muayeneler yapılır. Tüm bu çok yönlü taramalar ile hastanın ameliyata uygun olup olmadığı kontrol edilir. Hastanın ayrıca boy uzatmadan bağımsız olarak, ameliyat sırasında alacağı anesteziye uygunluğu da incelenir. Hastanın geçmiş tıbbi öyküsü, geçirilmiş cerrahi varlığı, kan değerleri, tansiyon ve nabız gibi yaşamsal değerleri kontrol edilir. Ameliyat öncesinde hasta ve hasta yakınına; ameliyatın nasıl gerçekleşeceği, tedavi sürecinin nasıl ilerleyeceği, ameliyata bağlı olarak gelişebilecek komplikasyonlar detaylı bir şekilde anlatılır. Hastadan, tüm bu konular hakkında bilgilendirildiğini kabul ettiği onam belgesi alınarak hazırlıklar tamamlanır" ifadelerini kullandı.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    BOY UZATMA AMELİYATI NASIL YAPILIR?

    Dr. Kahraman, ameliyatı ve sonrası süreci şu sözlerlerle anlattı:

    "Boy uzatma ameliyatında genellikle uyluk (femur) kemiği üzerinde işlem yapılır. Ancak kaval kemiği üzerinde de işlem gerçekleştirilebilir. Ameliyat sırasında kemik osteotomi adı verilen bir işlemle enine kesilir. Sonra kemiğin kesilen iki ucu dışarıdan özel cihazlarla sabitlenir. Eğer varsa kemikteki deformiteler düzeltilir. Ameliyatta kesilen ve sabitlenen kemik uçları, özel cihazlar sayesinde hareket ettirilebilir. Boy uzatma ameliyatı sonrası cihaza bağlı kemik uçları yavaş yavaş (günde 1 mm olacak şekilde) birbirinden uzaklaştırılır. Kemik uçlarının arasında oluşan boşlukta yeni kemik oluşumu gerçekleşir. Bu sayede de kemik uzatılmış olur. Kesilen kemik uçlarının birbirinden uzaklaştırılma işlemi, hedeflenen boy yakalanıncaya kadar devam eder. Bu süreç de yaklaşık olarak 6-8 ay sürer. Ameliyat sonrası hastanın 2-3 gün hastanede yatması gerekir. Hasta, hastanede kaldığı süre içerisinde fizik tedavi seanslarına başlar. Bu seanslar, boy uzatma süreci boyunca devam eder. Fizik tedavide hastaya, kemiklerin sabitlendiği cihazın kullanımı hakkında da bilgi verilir. Başarılı bir tedavi için fizik tedavi seanslarının aksatılmaması büyük önem taşır. Hasta ameliyat sonrası kemik gelişiminin değerlendirilmesi ve tedavi sürecinin takip edilmesi açısından 10-14 gün aralıklarla doktor ziyaretine devam eder."

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow