"Bölgesel yağ yakımı" diye bir şey var mı?
Herkesin vücut yapısı, genetik profili, sağlık durumu ve vücut kitle indeksi farklıdır. Bu nedenle fit görünmek isteyen her bireyin uyguladığı diyet ve antrenman planı ile ilgili farklı beklentileri olabilir.
Estetik ve Plastik Cerrahi Uzmanı Op. Dr. Ufuk Askeroğlu, hem kadınların hem de erkeklerin ortak problemi olan bölgesel yağlanma ile ilgili merak edilenleri sizler için anlatıyor.
Yağ dokusu vücudunuzun en önemli enerji deposu olduğundan, hücreleriniz ancak gerektiğinde yağ yakma sürecini başlatır. Günlük alımınızdan daha fazla kalori yaktığınızda, vücudunuzdaki yağ yakma süreci hücrelerinize ihtiyaç duydukları enerjiyi sağlamaya başlar.
Düzenli egzersiz neden önemlidir?
Vücudun sadece bir bölgesini çalıştıran antrenmanlar sayesinde, katılımcıların ilgili bölgelerindeki yağ yüzdesinin azalmadığı çok sayıda araştırma ve deneyle kanıtlanmıştır. Egzersiz yapmak vücudunuzun farklı bölgelerindeki yağları yakmaz, ancak kas yapıp inşa etmenizi sağlar.
Vücudunuzu yağ yakmaya teşvik edecek şekilde bir diyet ve egzersiz rutini sürdürmediğiniz sürece, ağır antrenman yapsanız bile daha kaslı bir vücuda sahip olursunuz. Ancak ne yazık ki, vücudunuzun hangi bölgelerinden yağ yakacağınıza karar veremiyorsunuz. Aynı şekilde vücudun sadece bir bölgesini çalıştırmak yağ yakıyor ve sizi formda tutuyorsa, aynı kolla tenis oynayan bir sporcunun iki kolu arasında gözle görülür bir fark olmalıdır.
Bölgesel yağlar için dengeli beslenme ve egzersiz programı
Bölgesel yağları yakmak, formda ve sağlıklı kalmanın anahtarı, uygun bir diyet ve egzersiz programına bağlı kalmaktır. Vücut bölgelerine göre yağ yakımı, her bireyin genetik yapısına ve fiziksel özelliklerine bağlıdır. Genetik yapınıza bağlı olarak, vücudunuzun belirli bölgelerinde yağlar daha inatçı olabilir.
Bölgesel vücut yağlarından kurtulmak için birden fazla kas grubunu hedef alan eğitim programları ve egzersizler uygulayabilirsiniz. Örneğin, bacaklarınızı güçlendirmek için squat yaptığınızda, aynı zamanda karın kaslarınızı da güçlendirirsiniz çünkü hareket boyunca merkez bölgenizi meşgul etmiş olursunuz. İp atlayabilir, kardiyovasküler sisteminizi güçlendirebilir ve bisiklete binebilirsiniz. Bu sayede antrenman yaparken daha fazla enerji harcayabilir ve vücudunuzun yağ yakma sürecini hızlandırabilirsiniz.
Kan dolaşımını hızlandırmak süreci olumlu etkileyebilir
Vücuttaki inatçı yağlardan kurtulmanın tamamlayıcı yöntemlerinden biri de ilgili bölgelerdeki kan dolaşımını hızlandırmaktır. Artan dolaşım doğrudan yağ yakımını hızlandırmazken, ilgili bölgedeki yağ dokusunun egzersiz sırasında gönderdiğiniz sinyalleri daha hızlı almasını sağlar. Her antrenman öncesi ısınma programı ve antrenman sonrası soğuma programı uygulayarak olası sakatlıkların önüne geçebilir ve antrenman verimini artırabilirsiniz. Vücut bölgelerine kan dolaşımını artırmanın en etkili yolu, antrenmandan sonra o bölgelere masaj yapmaktır. Doğru masaj tekniğini kullandığınız sürece vücudun mevcut yağ yakma tepkisini hızlandırabilir ve kılcal damarları daha hızlı harekete geçirebilirsiniz.
Bölgesel yağ yakımında HIFEM nedir?
HIFEM (High-Intensity Focused Electromagnetic) kaslara yoğun elektromanyetik enerji uygulayarak kas stimülasyonu sağlayan bir tedavi yöntemidir. Bu yöntem, özellikle karın, kalça ve uyluk bölgelerindeki kasları hedefleyerek 30 dakikalık bir seansta 20.000 mekik hareketine eşdeğer bir kas çalışması yapılmasını sağlar. Bu süreçte kaslar hiçbir egzersiz programında ulaşılamayacak yoğunlukta kasılır, yani kaslar oluşur, yoğunlukları artar ve kas hücrelerinin üretimi tetiklenir. Böylece bölgesel incelme sağlanır. Bu uygulama 30 dakikalık seanslarda yağ kaybetmek ve kas inşa etmek için iki enerjiyi birleştiren ilk ve tek invaziv olmayan vücut şekillendirme prosedürüdür.
SON DAKİKA
EN ÇOK OKUNANLAR
İbn-i Sina Yüzyıllar Önce Önerdi! Vücudu Grip, Nezle, Soğuk Algınlığı Gibi Hastalıklardan Koruyor: 'DOĞAL C VİTAMİNİ DEPOSU'
Ağız gargaralarında büyük tehlike! Damarları böyle çürütüyormuş
Bu besine dikkat! Yediğiniz her lokma zehre dönüşüyor
Uzman uyardı: "Tükettiğiniz sebzeleri bol su ile yıkayın"
M çiçeğinin yeni varyantı ortaya çıktı! HANGİ ÜLKELER RİSKLİ?