Boğaz Yanması Neden Olur? Boğaz Yanmasının Tedavisi Nasıl Yapılır?
Farklı hastalıklara bağlı olarak meydana gelen boğaz ağrısı, başlı başına bir hastalık sorunu değildir. Özellikle kış ayları geldiği zaman daha yaygın hale gelen, birtakım belirtiler eşliğinde kendini gösteren rahatsızlıklar içerisinde yer alır.
Mevsim değişikliklerine ve soğuk havaya bağlı olarak genelde ilkbahar ile sonbahar aylarında yaşanır. Daha çok üst solunum yolu ve enfeksiyon hastalıkları yaygın biçimde kendisini gösterir. Bu rahatsızlığı tedavi edebilmek için ise öncelikle altında yatan neden ortaya çıkarılır.
Boğaz Yanması Neden Olur?
En çok merak edilen konular içerisinde boğaz yanmasının neden meydana geldiği öne çıkıyor. Günlük yaşamda önemli oranda olumsuz etkileyen ve rahatsızlık verici yanma hissi yaratan boğaz yanması, birçok farklı nedenden dolayı ortaya çıkabilmektedir. Özellikle virüs ve bakteri kaynaklı enfeksiyonların yanı sıra, ayrıca birçok değişik rahatsızlık da bu konuda öne çıkıyor.
- Bademcik iltihabı
- Farenjit
- Soğuk algınlığı
- Grip
- Larenjit
- Zatürre
- Bronşit
- Gastroözefageal reflü
- Özofajit
- Alerjik rinit
- Tonsillit
- Sinüzit
- Alerjik birtakım reaksiyonları
Bu şekilde yukarıda verilen belli başlı nedenler boğaz yanmasına sebep olabiliyor. Tabii bu konuda tam bir teşhis yapabilmek için mutlaka tetkiklerin gerçekleşmesi gerekmektedir. Uzman doktor kontrolü altında gerçekleştirilen teşhis ve tetkikler ile beraber, buna uygun biçimde tedavi yöntemleri ele alınır. Özellikle üst solunum yolu enfeksiyonları, nefes borusu, bronşlar, akciğer olumsuz yönde bu rahatsızlığı etkilemektedir.
Boğaz Yanmasının Tedavisi Nasıl Yapılır?
Boğaz yanması özellikle bu rahatsızlığa sebep verecek eşlik ettiği sorunlar üzerinden ele alınır. Bu sebepten dolayı yanmaya neden olan durum öncelikle ortaya çıkarılır ve buna bağlı olarak tedavi yöntemleri ele alınır. Genel olarak bakteri ve virüs kaynaklı enfeksiyon rahatsızlıkları bu konuda sebebiyet oluşturur. Bakteri kaynaklı sorunlar için genelde penisilin tedavisi ile antibiyotik tedavisi ön plana çıkar. Aynı zamanda kronik hale gelen boğaz yanması konusunda ise, uzman doktor kontrolü altında ilaç tedavisi uygulanır.
Boğaz Yanmasına Ne İyi Gelir?
Özellikle pek çok kişi boğaz yanmasına neyin iyi geleceğini internet üzerinden de yaygın araştırılıyor. Altında yatan hastalığa bağlı olarak ele alınan tedavi yöntemleri, aynı zamanda çevresel faktörler üzerinden de uygulanır. Aynı zamanda evde uygulanabilecek bazı doğal yöntemler ışığı altında, boğaz yanmasına iyi gelecek çözümler elde etmek mümkün.
- Tuzlu su ile gargara yapmak
- Bu dönem içerisinde soğuk ve sıcak içeceklerden uzak durmaya çalışmak
- Zencefil, nane, papatya ve ıhlamur gibi bitkisel kaynakları tüketmek
- Yoğun acı ve baharatlı yiyeceklerden mümkün olduğu kadar uzak kalmak
Bu ve benzeri doğal yöntemler ele alınmak suretiyle boğaz yanmasını önemli oranda azaltmak mümkün hale gelebilir. Tabii öncelikle uzman bir doktor kontrolü altında tedavi yöntemlerinin ele alınması büyük bir öneme sahiptir. Bu bağlamda alternatif olarak yukarıda verilen doğal yöntemler, farklı zaman dilimlerinde uygulanabilir.
Boğaz Yanmasına Karşı Ne Yapılmalı?
Özellikle şiddetli biçimde boğaz yanması yaşayan kişilerin, gündelik yaşamdaki bazı alışkanlıklarından uzaklaşması önemlidir. Özellikle tütün ve benzeri tüketim kaynaklarından uzak durulması gerekir. Aynı zamanda gün içerisinde çok fazla bağırmak, boğaz yanmasını daha şiddetli hale getirebilir. Ayrıca hamilelik döneminde yine sağlıklı beslenmeye dikkat edilmelidir.
Uzun süre yeterli bir neme sahip olan ortamda bulunmamak da yine boğaz yanmasını şiddetli hale getirebilir. Aşırı miktarda alkol tüketmek yine tütün ve benzeri unsurlar gibi boğaz yanması daha sorunlu hale ulaşılabilmektedir. O yüzden bu gibi durumlardan uzak kalarak, kısa bir zaman içerisinde boğaz yanmasına önemli oranda azaltmak mümkün.
SON DAKİKA
EN ÇOK OKUNANLAR
Grip ve soğuk algınlığına karşı en güçlü kalkan! Bağışıklığı güçlendiriyor: PORTAKALDAN 10 KAT DAHA ÇOK C VİTAMİNİ İÇERİYOR!
Araştırmalar Beyin İçin En Zararlı Besini Ortaya Koydu! Bol Bol Tüketenler Dikkat! Bunama Ve Bilişsel Gerileme Riskini Artırıyor
Vitamini Bol, Faydası Saymakla Bitmiyor Ama Bu Gruptaysanız Dikkatli Tüketin
Araştırma: Antibiyotik ve antiviral ilaçlar demans riskini azaltabilir
Uzman İsimden Domuz Gribi Uyarısı: Ocak Ayı İle Birlikte Pik Yapıyor