Böbrek yetmezliği olanlar nasıl beslenmeli? nelere dikkat etmeli?
Enerji, esas olarak karbonhidratlar ve yağlardan alınır. Böbrek yetmezliği olan hastaların yüksek kolesterole sahip olma riski daha fazla olduğundan, doymuş yağlar ya da kolesterol açısından zengin gıdalardan kaçınmanız önerilebilir.
Haberin Devamı
/

Öncelikle böbrek hastaları için tek bir diyet olmadığını söylemek istiyorum (aslında kimse için tek bir diyet yoktur, özellikle beslenme alanında tek doğru yoktur) çünkü her böbrek hastası birbirinden farklıdır. Kiminde idrarla protein kaybı vardır kimi taş yapar kiminin böbreği az çalışır kiminin çok az çalışır kiminin böbreğinde çok hafif bir bozukluk vardır kimi ise diyaliz hastasıdır. Yağ ve kolesterol içeriğini öğrenmek için gıda etiketlerini dikkatlice okuyun. Zeytinyağı ya da balık gibi daha yüksek kaliteli doymamış yağları tercih edin. Diyabet hastasıysanız, tatlı yeme konusunda çok dikkatli olun.
/

Uzman Diyetisyen Zülal Yalçın konu hakkında bilgiler verdi.
Haberin Devamı
Diyaliz Hastalarında Tıbbi Beslenme Tedavisi
/

*Beslenmenin deüzeltilmesi veya korunması *Yüksek potasyumlu ve sodyumlu diyetten sakınmak *Renal osteodistrofiden korunmak için kalsiyum ve fosfor tüketimini kontrol altında tutmak *Hastaların protein enerji malnutrisyonundan korumak *Pulmoner ödemi, hipertansiyon ve kalp yetmezliğini önlemek *Protein katabolizmasının en az düzeye indergenmesi
/

*Sıvı elektrolit bozukluklarını arttırmadan hasta böbreğin yükünü hafifleterek bulantı, kusma, iştahsızlık, kaşıntı gibi üremik semptomları en az düzeye indirmek ve bu durumun korunmasıdır. Diyalizde hangi besinleri tercih etmemeliyiz? *Balık, deniz mahsulleri *İçeriği bilinmeyen çörek, kek, kurabiye, pastalar, *Tuz ve tuzlu yiyecekler, *Zeytin, konserve, turşu, salamuralar, *Şarküteri ürünleri (sucuk, salam, sosis, pastırma vb.), sakatatlar (karaciğer, beyin, böbrek, dalak, yürek, dalak, yürek, dil, işkembe vb.) *Alkollü içecekler, hazır meşrubatlar, gazlı içecekler, soda, *Boza, kahve, neskafe, kakao, çikolata *Tahin, pekmez, tahin helvası,
Haberin Devamı
Haberin Devamı
/

*Kuruyemişler (ceviz, fındık, badem, çekirdek vb.), kurutulmuş meyveler *Mısır, tarhana, bulgur, *Kurubaklagiller (kuru fasulye, nohut, kuru bakla, barbunya fasulyesi, mercimek), *Bakla, patates, pancar, ıspanak, semizotu, maydanoz, kereviz, enginar, mantar, asma yaprağı, balkabağı, ısırgan otu, brokoli *Muz, kavun, kivi, avakado *İçeriği bilinmeyen hazır gıdalar, et suyu tabletleri, kabartma tozu.