Bitkisel çay içerken dikkat!
Bitkisel çaylar ve gıda takviyeleri ürünlerinin doğal olduğu düşüncesiyle, zararsız ve güvenilir olduğunun algısı yanlış. Bitkinin üretimi sırasında yapılan uygulamalar, kimyasal madde içerebilir. Bu nedenle bitki çayı ve gıda takviyeleri satın alırken ürünün içeriği kontrol edilmeli. Ayrıca ıhlamur ve adaçayı gibi ürünleri cam ve çelik kapların içerisinde hazırlamak daha sağlıklıdır.
Uzmanlar, bitkisel ürünler, çaylar ve gıda takviyelerinde durumun böyle olmadığını açıkladı ve şunları söyledi:
Bitki çaylarının azı yarar çoğu zarar
Mevsiminde yetişmeli
Bitkisel çaylar ve preparatlarda kullanılan bitkilerin nasıl temin edildiği çok önemli. Bunlardan birincisi doğadan toplama yolu ile elde edildiği. Bu durumda bitki uygun mevsimde doğadan toplanılmalı. Bu şekilde üretimde bitkisel ürünün yetişmesi doğal olarak gerçekleşmekte ve bu sırada bitkinin yetişmesine herhangi bir müdahalede bulunulmamalı. Doğadan toplanan bitkisel ürün içerisinde bulunan etken maddelerin miktarları veya bu maddelerin var olup olmadıkları konusunda bir standart olmamaktadır. Bitkisel preparatlar ve çaylarda kullanılacak bitkilerin elde edilmesi için kullanılan ikinci yöntem ise zirai üretimdir. Bitkinin ziraat yoluyla üretimi sırasında “iyi tarım uygulamaları” kullanıldığında, üretime alınan bitkinin türü, üretim süresince uygulanan standart uygulamalar (sulama, mevsimsel değişiklikler, vb.) ve ürünün kimyasal içeriğinin üretim süresince kontrol edilmeli, üretim sürecinin sonunda elde edilen bitkisel ürün çoğu zaman kimyasal içeriği belirlenmiş standart bir hammadde olarak bitkisel preparatlarda ve çaylarda kullanılabilmelidir.
"Cam ve çelik içinde hazırlamak daha sağlıklı"
Ihlamur ve adaçayı üzerinde yapılan araştırmada; paslanmaz çelik ve cam kaplar içerisinde hazırlanan çayların seramik, alüminyum ve kalaylanmış bakır kaplar içerisinde hazırlanan bitkisel çaylara göre antioksidan ve diğer etkin maddelerin çaya geçmesini kolaylaştırdığını tespit edildi.
"Sürekli ilaç kullanımı olan hastalar bitki çaylarını tüketirken dikkatli olmalı"
Bitki çaylarında kullanılan bazı bitkiler, bazı ilaçlar ile etkileşimleri de bulunuyor. Güvenilir ve doğal olarak görülen bitki çaylarının tüketicinin kullandığı ilaç ile etkileşime girip çok ciddi sağlık problemlerine yol açabilmesi mümkündür. Örneğin kan sulandırıcı ilaçları kullanan hastaların zencefil, yaban mersini içeren çaylardan uzak durmaları uygun olacaktır zira bu bitki içerisindeki maddeler kan sulandırıcı ilaçlarla beraber kullanıldıklarında bu ilaçların etkinliğini arttırarak iç kanamalara sebep olabilmektedirler. Bu etkileşimlere verilebilecek başka bir örnek ise ekinezya çayıdır, bu bitkinin içerisinde bulunan maddeler karaciğerde metabolize olan ilaçların yan etkilerinin artmasına veya ilaçtan beklenen etkinin azalmasına neden olabilmektedir.
SON DAKİKA
EN ÇOK OKUNANLAR
‘Sürekli üşüyorum' diyenler dikkat! Hastalık habercisi olabilir
'Hamileler, gribe karşı C vitamini içeren besinler tüketmeli'
3-9 Kasım Organ Bağışı Haftası! Ülkemizde yaklaşık 35 bin kişi organ bağışı bekliyor
Kaşıntılı döküntü; on çocuktan 1 ila 2'sinde görülüyor
BELİRTİLERE DİKKAT! ‘Yürüyen zatürre’ vakaları kafaları karıştırdı! Yürüyen zatürrenin farkı nedir?