Ağır bir depresyon ve yaşama karşı isteksizlik halinden aşırı, kontrolsüz bir coşkuya savrulma hali... Öyle bir coşku ki uyku uyutmayan, kıpır kıpır ama sonu yıkıma varan bir coşku... Halk arasında manik-depresif hastalık olarak da bilinen bipolar bozukluktan bahsediyoruz. Uzmanların gözlemlerine göre bipolar bozukluk son yıllarda artıyor. Bunun altında psikoloğa görünme alışkanlığının artması da var elbette. Ama en çok günümüzün, modern çağın gece hayatı, aşırı alkol, uykusuzluk ve stres gibi bileşenleri hastalığı tetikliyor yine uzmanlara göre.
Uzman Klinik Psikolog Aysu Çelenoğlu yapıyor ilk tespiti ve gözlemlerini bizimle şöyle paylaşıyor:
"Günümüzde psikiyatrik sorunların varlığı dikkat çekecek ölçüde arttı. Psikiyatrik bozukluklar içinde en sık görülenlerden biri ise bipolar bozukluk! Geçmişte yaşam boyu görülme sıklığı yüzde 1 olarak varsayılırken, son yıllarda yüzde 5 oranında olduğu tahmin ediliyor. Dünya üzerinde yaklaşık 60 milyon, Türkiye'de ise 2 milyon insanın muzdarip olduğu, kronik bir duygudurum bozukluğu olan bipolar bozukluk, son yıllarda çok daha fazla bilinir olmaya başladı. Bir hastalığın bilinir olması, tanı konulmasını kolaylaştıran önemli bir etmen. Eskiden normal denilip geçilen durumların, bir hastalıkla bağlantılı olabileceğini bilmek kişiyi ve çevresindekileri yardım arayışına sevk ediyor. Bununla birlikte; günümüzün getirdiği yaşam alışkanlıkları, gece hayatı, uykusuzluk, düzensiz ve sağlıksız beslenme, stres, aşırı alkol ve madde kullanımı, toplumsal ve bireysel travmalar gibi faktörlerin de bipolar bozukluğu tetikleyebileceği ve hastalığın ortaya çıkma potansiyelini arttırabileceği gerçeğini atlamamalıyız."
Uzman Klinik Psikolog Aylan Altaş ise gözlemlerini şöyle anlatıyor: "Bipolar bozukluk iki uçlu bozukluk olarak geçer. Bir ucu depresyon bir ucu ise mani dönemidir. Depresyon döneminde kişiler karamsar, mutsuz, enerjisi düşük, isteksizlik ve hayattan zevk alamama gibi belirtiler yaşar. Mani döneminde ise tam tersi kişiler aşırı enerjik, aşırı mutlu, her şeyden zevk alır, kontrolsüz cinsel birliktelik ve madde kullanımı gibi riskli davranışlar görülür. Son zamanlardan bipolar bozukluğun daha fazla görülmesi yaz döneminde olmamızla alakalı olabilir çünkü mani dönemi bipolar için ön plana çıkan ve kişilerin taşkın davranışlar gösterdiği bir dönemdir. Bipolar bozuklukta mani dönemi daha çok yaz aylarında görülür. Kişiler çoğunlukla yaz ayları mani dönemi ağırlıklı yaşarken kış ayları daha çok depresyon ön plandadır. Bundan kaynaklı artış algılanmış olabilir. Bahsettiğiniz yaşam alışkanlıkları bipolar bozukluğun belirtilerini tetikleyebilir fakat bipolar bozukluğu ortaya çıkarmaz. Bipolar bozukluğu olan kişilerin büyük kısmı saydığınız konularda sorun yaşamaktadırlar."
Peki, bipolar neden artıyor? Bu rahatsızlığı olan kişiler neler yaşıyor? Detaylarını uzmanlara sorduk...