Bilinçsiz aspirin kullanımı mide kanamasına yol açabilir
Son zamanlarda Koronavirüs tedavisinde kullanımıyla gündeme gelen aspirinin doktor kontrolünde kullanılması gerektiğini belirten uzmanlar, yanlış kullanımda mide ve bağırsak kanamalarına yol açacağı uyarısında bulunuyor. Aspirin’in Covid-19’a yakalananların tedavisinde olumlu etkileri olduğunu kaydeden uzmanlar, “Aspirin’in Covid-19’un bulaşmasına karşı koruyucu etkisi yoktur” dedi.
Dahiliye Uzmanı Yrd. Doç. Dr. Ayhan Levent, bilinçsiz ve yaygın şekilde Aspirin kullanımına ilişkin değerlendirmelerde bulundu.
Aspirin Covid-19’a yakalanan hastaların pıhtı riskini azaltıyor
Aspirin’in dünya genelinde en fazla kullanılan ilaçların başında geldiğini kaydeden Yrd. Doç. Dr. Ayhan Levent, “Aspirin cox-1 enzimini inhibe ederek antiagregan etki göstermektedir. Yapılan bir çalışmada, yüksek riskli grupta Aspirin damarsal kaynaklı ölümleri yüzde 15, ölümcül olmayan damarsal olayları ise yüzde 30 oranında azaltmaktadır. Aspirin etkinliği iyi bilinmesi nedeniyle en önemli antitrombositer tedavi olarak kabul edilmektedir” dedi.
Covid-19 pıhtıya yol açabilir
Covid-19 hastalığının tedavisi sürecinde karşılaşılan zorlukların başında vücudun çeşitli yerlerine atılan pıhtıların geldiğini kaydeden Yrd. Doç. Dr. Ayhan Levent, şu bilgileri verdi:
“Pıhtılar vücuttaki damarların herhangi bir yerinde olabilir. Özelikle akciğerlere ve kalbe pıhtı atılmasından çok çekiniriz. Akciğer damarlarına pıhtı atması pulmoner emboli dediğimiz nefes almakta zorluk ile seyreden hastalığa, kalbimize atılan pıhtı ise kalp krizine sebep olabilir. Bunların yanında pıhtılar bacaktaki damarlarda tıkanıklık yapıp bacak damarlarında pıhtı bulunmasına ya da beyin damarlarında tıkanıklık yapıp felce sebep olabilir.”
Covid-19 tedavisinde yoğun bakım ihtiyacını azaltabilir
Damarın en iç tabakasını oluşturan endotelin bazı maddeleri salgılayarak kanın damar içinde pıhtılaşmasına engel olduğunu aktaran Yrd. Doç. Dr. Ayhan Levent, Covid-19 hastalığının damar endotelini zedeleyerek damarda ayrıca inflamatuvar yanıta yol açtığını kaydetti. Damarda gelişen inflamatuvar yanıttan dolayı damar endotelinin pıhtılaşmayı engelleyen mekanizmaları devreye sokamadığını söyleyen Levent, bunun da pıhtılaşmaya sebep olduğunu söyledi. Yrd. Doç. Dr. Ayhan Levent, “Yapılan bir çalışmada Aspirin kullanımının Covid-19 hastalarında yoğun bakım ihtiyacını azalttığı, solunum cihazına bağlanma oranını indirdiğini ayrıca hastane içinde ölüm oranını düşürdüğü gözlenmiştir” dedi.
Aspirin’in Covid-19’dan koruyucu etkisi yoktur
Özellikle 50 yaş üzeri diyabet, kalp hastalığı, hipertansiyon, inme öyküsü olan hastalara Covid-19 tedavisinde 100 mg gibi düşük dozlarda aspirin başlanması gerektiğini söyleyen Yrd. Doç. Dr. Ayhan Levent, “Aspirin Covid-19’a yakalananların tedavisinde işe yarayabilir. Ancak Aspirin’in Covid-19’un bulaşmasına karşı koruyucu etkisi yoktur. Bundan dolayı Covid-19 bulaşmasın diye Aspirin kullanılmamalıdır” uyarısında bulundu.
Aspirin sadece doktor kontrolünde alınmalı
Aspirin’in erişkin hastalarda mide ve bağırsak kanamasına, çocuklarda ise Reye Sendromu denilen ölümcül hastalığa sebep olabileceğini belirten Yrd. Doç. Dr. Ayhan Levent, bundan dolayı hastaların aspirini sadece doktor kontrolünde başlamalarının tavsiye edildiğini aktardı.
SON DAKİKA
EN ÇOK OKUNANLAR
Vitamini Bol, Faydası Saymakla Bitmiyor Ama Bu Gruptaysanız Dikkatli Tüketin
Araştırma: Antibiyotik ve antiviral ilaçlar demans riskini azaltabilir
Uzman İsimden Domuz Gribi Uyarısı: Ocak Ayı İle Birlikte Pik Yapıyor
Halk Arasında 'Fil Hastalığı' Olarak Biliniyor'! Tedavi Edilmezse Kolda Ve Bacakta Ciddi Sorunlara Yol Açabilir: Lenfödem...
"Alzheimer" ve "Parkinson" tedavisinde umut veren gelişme