Bezelyenin faydaları nelerdir? Neye iyi gelir? Bezelye ne işe yarar? Bezelyenin az bilinen faydaları
Yeşil tohum kozasının içerisinde yer alan ufak yuvarlak toplar, bezelye olarak isimlendirilmiştir. Dünyada tropikal bölgelerde yaygın şekilde yetiştirilir. Bilimsel adı; Pisum Sativum şeklinde isimlendirilen bu sebzenin tadının lezzetli olmasının yanı sıra, vücuda eşsiz faydaları bulunmaktadır. Bezelyenin kalorisi düşüktür. Bununla beraber 100 gram bezelye 81 kaloriye sahiptir. Besin içeriği bakımından bezelye; demir, magnezyum, diyet lifi, potasyum, folik asit, A vitamini ve C vitamini yönünden oldukça zengindir.
Bezelyenin Faydaları Nelerdir?
Bezelyenin faydaları;
- Bezelye, cildin yaşlanma etkilerine karşı korumaktadır. Kateşin, flavonoidler, karotenoid, epicatechin, alfa karoten vb. gibi antioksidanlar açısından zengin olan bezelye, cildin yaşlanma sürecini önler. Cilde doğal parlaklık katar.
- Bezelyede yer alan bol miktarda kumarestrol ismi verilen polifenolün bilhassa mide kanser gibi hastalıklara karşı önleyici olduğu bilinir.
- Bezelyenin içerisinde yer alan yüksek antioksidanlar, vücutta ciddi rahatsızlıklara sebep olacak türlü reaksiyonların önüne geçer.
- Bezelye; vücudun bağışıklık sistemini güçlendiren kalsiyum, demir, bakır, manganez, çinko gibi pek çok mineral bakımından zengindir.
Bezelye Neye İyi Gelir?
Taze bezelye; eşsiz bir folik asit kaynağıdır. Folatlar, hücrelerin içerisindeki DNA sentezi adına gerekli B vitamini olarak tanımlanabilir. İncelemeler, yeterli oranda folat içerikli gıdaların, yeni doğan bebeklerde nöral tüp defektinin önlemede yardımcı olacağını tanımlamıştır.
Bezelye; karoten, lutein, zea-ksantan ve A vitamini gibi yeterli oranda antioksidan ve flavonoid içermektedir. A vitamini; cildin, gözlerin ve mukus zar sağlığının korunmasında yardımcı olan besinlerden birisidir.
Bezelye Ne İşe yarar?
Bezelye;
- Kolesterolün dengelenmesine destek olur.
- Zihinsel işlevi destekler.
- Kan hücrelerinin sağlığını olumlu etkiler.
- Bağışıklığı güçlendirerek, hastalıklara karşı koruma sağlar.
- Saç dökülmesinin önüne geçer.
- Beyinde yer alan nörolojik rahatsızlıkların tedavisine destek olur. Alzheimer hastalığına karşı korur.
- İçermiş olduğu mineraller ve vitaminler adına sürekli şekilde bezelye tüketimi tavsiye edilir.
- Susam yağı ile bezelye beraber tüketildiği zaman; mantar hastalıklarını ve enfeksiyonları önleyici etki göstermektedir.
- Bütün gün bilgisayarla çalışan, telefon ile çok çalışmak zorunda kalan kişilerin, vücuduna aldıkları radyasyonun kötü etkilerini önler.
Bezelyenin Az Bilinen Faydaları
- Bir bardak çiğ bezelyenin içerisinde 58 mg C vitamini içermektedir. Bu içeriği sayesinde C vitamini gereksiniminin yüzde 65i, kadınların ise yüzde 77’sini karşılar.
- B vitamini açısından oldukça zengindir.
- Saç dökülmesini önler.
- Anti- aging özelliğinden ötürü yaşlanma karşıtıdır.
- Mide kanseri, akciğer kanseri gibi pek çok kanser çeşidine karşı korur.
- Bakır, çinko, manganez, demir, kalsiyum içerir.
- A vitamini ve Lutein içeriğiyle göz sağlığına olumlu etkilere sahiptir.
- İyi folik asit ve askorbik asit kaynağıdır. Bunun dışında önemli oranda A, B, C, E, K vitaminlerini içermektedir. Aynı zamanda çinko içerir.
Bezelyenin Kalorisi Nedir?
Bezelyenin kalorisi;
- Ham bezelyenin kalorisi 117 kaloridir.
- Konserve bezelye kalorisi 117 kaloridir.
- Haşlanmış bezelye kalorisi 134 kaloridir.
- Dondurulmuş bezelye 110 kaloridir.
Bezelyenin Zararları Nelerdir?
- Taze bezelye içerisinde yer alan lektin, bağışıklığı ve bağırsaktaki bakterilerin hassas dengesini bozabilir. Bu yüzden fazla tüketilmemelidir.
- Yeşil bezelye, kimi kişilerde yan etkilere sebep olabilir. Bu yüzden doktora danışmak önemlidir.
- Bezelyenin içerisinde bulunan fitik asit; demir ve çinko gibi minerallerin emilmesini önler. Bu ise beslenme eksikliklerine sebep olabilir.
- Yeşil bezelye; besinlerin emilimini önleyecek lektin ve fitik asit gibi anti- besinleri içermektedir. Bu ise; sindirim problemlerine sebep olabilir.
SON DAKİKA
EN ÇOK OKUNANLAR
SESSİZ KATİL! Uzman isimden böbrek kanseri uyarısı: ‘Riski azaltmak için…’
40 yaş altı felç geçiren erkeklerin sayısı artıyor! Nedeni ise...
Kulak çınlaması ve baş dönmesi anemi habercisi olabilir!
Araştırma: Alzheimer riski en düşük meslek belli oldu!
SÜREKLİ ÜŞÜME HİSSİ NEDEN OLUR? D vitamini eksikliğinden kansızlığa tek tek açıklandı! ÜŞÜMEYE İYİ GELEN BESİNLER