Beyne Pıhtı Atması Nedir, Neden Olur? Beyne Pıhtı Atması Önlenebilir Mi?

Beyin damarlarının emboli ile tıkanması sonucu, damarın ulaştığı bölgeye kan gelmesi engellenir. Bu duruma bağlı olarak beyin fonksiyonunun kayıp yaşaması durumuna da pıhtı atması denir. Pıhtı atması durumu kişinin sağlığı için riskli bir durumdur. Beyin damarlarının emboli ile tıkanması, kalpte meydana gelen pıhtının damar iletimi ile beyin damarına gelmesidir. Bunun sonucunda da pıhtı atımı olur.
Beyne Pıhtı Atması Nedir?
Beyindeki damarların emboli ile tıkanması olayına pıhtı atması denir. Bu durum kalpte kapakçık olduğunda, enfeksiyonlarda, tümörlerde ortaya çıkabilmektedir. Beyin ve kalp en önemli organlarımızdır. Beyin ve kalbi besleyen damarlarda ise yağdan dolayı pıhtı oluşabilir. Pıhtı atmasına ise toplumda ‘’inme’’ denmektedir. İnme ise kişilerde felç durumuna kadar gitmektedir.
Sağlıklı beslenmek ve dengeli yaşamak beden sağlığını korumak açısından son derece önemlidir. Dengesiz beslenmek ve hareketsizlik kalp sağlığını olumsuz yönde etkilemektedir. Katı yağlar, et, hamur tüketimi, sigara kullanımı gibi faktörler kalbi ve damarları tahrip eder.
Tüm bunların üzerine hareketsiz bir yaşamda sağlık açısından olumsuz etkiler. Damarlarda biriken yağ, damardan ayrılarak kan yoluyla pıhtı atılmasına neden olur. Pıhtı atması sonucunda ise kişi felç geçirebilir ya da hayatını kaybedebilir.
Beyne Pıhtı Atması Neden Olur?
Kolesterol oranının yüksek olması hayati bir tehlike oluşturmaktadır. Damarlarda biriken yağ kan yoluyla ilerleyerek pıhtı oluşturur. Pıhtı atılmasının nedenleri kişinin vücut sağlığından kaynaklanmaktadır. Şeker hastaları, yüksek tansiyon hastaları risk altındadır. Kalbe ve beyine ulaşan damarlarda biriken yağ pıhtıya sebep olur ve bu durum felce kadar gider.
Beyne Pıhtı Atması Önlenebilir Mi?
Beyne pıhtı atmasının farklı nedenleri olabilir. Bu nedenler zamanında teşhis edilerek tedavisi yapılırsa, sorunun önüne geçilebilir. Pıhtı atması kalp rahatsızlığı yaşayan kişilerde görülebilir. Bunun dışında vücuttaki tümörler veya enfeksiyonlarda pıhtı atılmasına neden olabilir. Pıhtının neden olabileceği hastalıklar tespit edilirse erken teşhis ile önüne geçilebilir.
Pıhtı Atmasının Belirtileri Nelerdir?
Pıhtı atması sırasında bazı belirtiler ortaya çıkabilmektedir. Bu belirtiler hafif olduğunda ise göz ardı edilebilir. Bu belirtilerden bazıları şunlardır;
Görme konusunda sorun yaşanması
Felç
Duyma kaybı
Konuşma problemleri
Algılama Sorunları
El ve ayaklarda kuvvet kaybı yaşanması
Pıhtı Atmanın Tedavisi
Emboli nedeniyle beyin damarlarının hasar görmesi durumuna pıhtı atılması denmektedir. Eğer kişiler düzenli olarak doktor kontrollerini yaptırırlarsa bazı hastalıkların önüne geçmek mümkün olabilir. Erken tanı ile pıhtı atmasının önüne geçebilir. Tespitle ile kişiler ona göre diyet programı oluşturabilirler. Ayrıca yaşam tarzlarını ona göre belirlemeleri gerekmektedir. Gerekli tedbirler ile oluşabilecek hasarların önüne geçilir.
Yüksek tansiyon veya şeker hastalarının diyetlerine dikkat etmesi gerekir.
Kardiyolojik muayenelerin zamanında ve düzenli yapılmasına özen gösterilmelidir.
Kişiler sağlıklı beslenmeye dikkat etmelidir. Özellikle göbek bölgesinde yağ oluşumunun önüne geçilmelidir.
Düzenli spor yapılmasına özen gösterilmelidir. Spor yapmak kolesterol oranını düşürmektedir.
Bol su içmek
Varis sorunu yaşayanların varis çorabı kullanması
Pıhtı Atma Riski Taşıyan Kişiler
Bazı kişiler yaşadıkları rahatsızlıklar nedeniyle pıhtı atmaya daha eğilimli olabilirler. Bu yapıdaki kişilerin sağlıklarına daha fazla dikkat etmesi gerekir. Beyne pıhtı atmasında erken müdahale edilmesi son derece önemlidir. Pıhtı atmasının sonuçları tıkanan duruma göre değişiklik göstermektedir.
Kilo problemi olanların en kısa sürede kilolarında kurtulması gerekir.
Kanda emboli yaşanma eğilimi olan kişiler
Enfeksiyon nedeniyle hastanede yatan kişiler
Koah hastaları
Astım sorunu yaşayan kişiler
Yatalak olarak yaşamak durumunda olan hastalar
Kanser hastalığı ile mücadele eden kişiler
Yoğun bakım ünitesinde tedavi gören hastalar
Hamile olan kişiler
Uzun soluklu bir operasyon geçirmiş olan hastalar
SON DAKİKA
EN ÇOK OKUNANLAR
Uzmanından alerji uyarısı: "Tedavinin ilk adımı; alerjenden kaçınmaktır"
41 yıldır gözleri açık uyuyordu! Gözüne takılan 24 ayar altın implantla sağlığına kavuştu
Yorgunluğunuz iki haftadan fazla sürüyorsa dikkat edin
Kalp krizi anında hayat kurtaracak 7 adım
‘Huzursuz bacak sendromu, Parkinson belirtisi olabilir’