Beyin pilleri ile parkinson tedavisi
İlerleyici bir hastalık olan ve fonksiyonel bozukluklara da yol açan parkinson hastalığı titreme, kaslarda sertlik, hareketlerde yavaşlama gibi bulgularla kendisini gösteriyor. Peki, bu hastalığın tedavisi mümkün mü? Uzmanlar, parkinson hastalığının tedavisi hakkında ve beyin pili yerleştirme operasyonunun aşamalarını aktardı.
Prof. Dr. Ali Savaş |
Beyin ve Sinir Cerrahisi Uzmanı Prof. Dr. Ali Savaş, parkinson hastalığını şu sözlerle anlattı: "Parkinson hastalığı, santral sinir sistemindeki dejeneratif bozuklukla ortaya çıkan bir hastalıktır. Bu hastalığa yol açan en önemli durum ise beyin sistemindeki dopaminerjik nöronların yetersiz olmasıdır. Parkinson hastalığı ilerleyici bir hastalıktır ve fonksiyonel bozukluklara da yol açmaktadır. Parkinson hastalarında gözlemlenen en belirgin bulgular titreme, kaslarda sertlik, hareketlerde ve yürümede yavaşlamadır. Hastalığın semptomatik tedavi seçenekleri arasında cerrahi yöntemler ve ilaç tedavileri mevcuttur."
Parkinson hastalığının tedavisi
Ameliyat için uygun zaman, hastalığın son donemi değil orta dönemidir. Bu yüzden ilaçla tedavisinde sorunlar çıkan ve ameliyat dönemi gelen hastaların çok gecikmeden ameliyat olmasında yarar bulunmaktadır. Parkinson hastalığı tedavisinde uygulanan iki cerrahi yöntem vardır. Bunlardan birisi nörostimulasyon (beyin pili), diğeri ise unilateral lezyon oluşturmadır. Cerrahide beynin derin noktalarındaki talamus, pallidum veya subtalamik nukleus yapıları hedef alınır. Talamotomi ve pallidotomi tek taraflı yapılırken en etkili sonuç veren yöntem subtalamik nukleus nörostimulasyonudur. Beyin pili olarak bilinen subtalamik nukleus nörostimulasyonu, parkinson cerrahisinin en gelişmiş tedavi yöntemidir.
Parkinson bu belirtilerle kendisini gösteriyor
Parkinson tedavisinde cerrahi yöntemler ne?
Beyin pili yerleştirme operasyonunun aşamaları
Nörostimulasyon işlemi olarak adlandırılan beyin pili yerleştirme operasyonu iki aşamalı olarak yapılır. Tedavinin birinci aşamasında lokal anestezi altında 4-6 saat süren bir ameliyatla elektrotlar beyne yerleştirilir. Tedavinin ikinci aşaması ise genellikle ertesi gün yapılır. İkinci aşamada yapılan ameliyat, genel anestezi altında yapılır. Bu aşamada beyindeki nörostimulator elektrotların jeneratörle yani pille bağlantısı yapılır. Jeneratör olarak adlandırılan pil kısmı göğüs bölgesindedir ve deri altındaki kablolarla bağlantı sağlanır. Operasyon sonunda tüm sistem vücudun içinde olur ve telemetrik programlayıcı ile stimulatörün ayarı yapılır.
Her geçen gün daha fazla hastaya uygulanan nörostimulasyon, yani beyin pili uygulaması, parkinson hastalığının etkilerini en aza indiren uygulamadır. Bununla birlikte hastalığın ortadan kaldırılamayacağı, tedavinin etkiyi azaltmak ve ilerlemeyi yavaşlatmak adına yapıldığı da unutulmamalıdır. Bu tedavi yöntemiyle bradikinezi başta olmak üzere tüm kardinal semptomlarda düzelme elde edilebilir.
Parkinson hastalığı tamamen tedavi edilmese de erken teşhis edildiğinde beyin pili gibi teknolojilerle etkisi önemli ölçüde azaltılmaktadır. Bu nedenle toplumu parkinson hastalığı hakkında bilinçlendirmek amacıyla 11 Nisan tarihi, Dünya Parkinson Günü olarak ilan edilmiştir. Her yıl 11 Nisan tarihinde Dünya Parkinson Günü adı altında toplumu bilinçlendirmek ve farkındalık yaratmak adına etkinlikler yapılmaktadır.
SON DAKİKA
EN ÇOK OKUNANLAR
CANAN KARATAY'IN FAVORİSİ! 5.000 yıllık şifa deposu: Kalp sağlığını destekliyor, yaşlanma sürecini yavaşlatıyor
Saba Tümer'in zayıflama sırrı! Diyet yaparak tam 10 kilo verdi! Ödem atmak için bakın ne yapmış: 'Günde 1 litre...'
Diş çürüğü ve ağız kokusunu engelliyor! İşte o besinler
Ciltteki doğal yağları yok ederek cildi kurutuyor! Kışın en sık yapılan hata! Banyo yaparken...
Araştırma: Hava kirliliği egzamaya neden olabilir