hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Beyin pili tedavisiyle parkinson hastalarında titreme azalıyor

    Beyin pili tedavisiyle parkinson hastalarında titreme azalıyor
    expand
    KAYNAK DHA

    Girişimsel Nöroloji Uzmanı Dr. Elif Sarıönder Gencer, ilaç kullanımına veya çeşitli beyin hastalıklarına bağlı parkinson belirtileri görülebileceğini söyledi.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Beyindeki dopamin üreten hücrelerin azalmasıyla ortaya çıkan parkinson hastalığı, hareketlerde yavaşlama, titreme ve kas katılığı gibi belirtilerle kendini gösteriyor. Girişimsel Nöroloji Uzmanı Dr. Elif Sarıönder Gencer, hastalığın sadece ileri yaş grubunda değil, genç bireylerde de görülebileceğine dikkati çekti. Gencer, 'sekonder parkinsonizm' adı verilen ilaç kullanımına veya çeşitli beyin hastalıklarına bağlı parkinson belirtilerinin de görülebileceğini söyledi.

    Parkinson hastalığının, özellikle 60 yaş ve üzerindeki bireylerde daha sık görüldüğünü aktaran Dr. Elif Sarıönder Gencer, “Halk arasında en bilinen türü, idiopatik parkinsondur. Bu tipte beyinde dopamin üreten hücrelerin zamanla azalması sonucu motor belirtiler ortaya çıkar. Ancak bazı durumlarda sekonder parkinsonizm dediğimiz, ilaçlara, inmelere, damar tıkanıklıklarına, beyin kanamalarına veya tümörlere bağlı parkinson benzeri belirtiler gelişebilir" dedi.

    'HASTALARIN YAŞAM KALİTESİNİ DÜŞÜREN İKİ BELİRTİ'

    Dr. Gencer, hastalığın belirtilerini iki gruba ayırdıklarını belirterek, şu bilgileri verdi;

    “Parkinsonun en sık görülen belirtileri motor semptomlardır. Ellerde titreme, hareketlerde yavaşlama, kas katılığı, yürüme bozukluğu ve mimik azalması şeklinde kendini gösterir. Ancak hastaları asıl zorlayan çoğu zaman motor dışı belirtilerdir. Kabızlık, tansiyon düşüklüğü, bilişsel bozukluklar, uyku problemleri, halüsinasyonlar ve denge- koordinasyon sorunları da parkinson hastalarında oldukça yaygındır."

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    'TEDAVİ SÜRECİ ALTTA YATAN NEDENE GÖRE DEĞİŞİYOR'

    Parkinson hastalığının tedavisinin nedenine göre değiştiğini belirten Gencer, “Eğer parkinsonizm durumu ilaçlara ya da beyin damar hastalıklarına bağlıysa öncelikle bu altta yatan nedenlerin tedavisi yapılmalı. Bazı psikiyatri ilaçları da parkinson belirtilerini tetikleyebilir. Bu ilaçlar değiştirilerek semptomların kontrolü sağlanabilir" diye konuştu.

    'İLAÇ TEDAVİSİ, GEREKİRSE BEYİN PİLİ UYGULAMASI'

    Parkinson hastalığının tedavinde beyin pilinin de kullanıldığını söyleyen Gencer, “Levodopa ve benzeri preparatlarla eksik dopamini yerine koyuyoruz. Bu sayede hareketlerdeki yavaşlama, kas katılığı ve titreme gibi belirtiler büyük ölçüde kontrol altına alınabiliyor. Ayrıca uygun hastalarda cerrahi tedavi, beyin pili seçeneğimiz de mevcut. Beynin özel bölgelerine yerleştirilen beyin pili ile hastalığın ilerlemiş evrelerinde ortaya çıkan anormal sinyaller baskılanarak semptomlar azaltılabiliyor" dedi.

    PSİKİYATRİ İLAÇLARINA DİKKAT

    Parkinson belirtilerine yol açabilen ilaçlara da dikkati çeken Dr. Elif Sarıönder Gencer, “Özellikle antipsikotik ilaçlar, ileri yaş hastalarda ya da risk taşıyan bireylerde parkinson benzeri bulgulara neden olabilir. Şizofreni tedavisinde veya demans hastalarında kullanılan bazı ilaçların bu yan etkisi mutlaka göz önünde bulundurulmalı" ifadelerini kullandı.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow