O günden sonra Hasan Abi'yi görünce şarkı söylemeyi kestim ama bu sefer beni aldı bir korku... Çünkü sürekli kaza yapıyordum ve ne zaman bir yere çarpsam ya da düşsem saçlarım beyazlayacak diye korkmaya başladım. Çoğunlukla bisiklet kazası geçiriyordum, sürekli düşüp kendimi yaralıyordum. Bir keresinde yine feci bir şekilde bisikletten düşmüştüm. Apar topar acile gittik, bacağımı dizime kadar alçıya aldılar. Uzun süre yürüyemeyecektim ama benim düşündüğüm tek şey vardı. Doktora “Saçlarım beyazlayacak mı?” diye sorduğumda herkes kahkahayı basmıştı. "O da nereden çıktı?" diye garip garip yüzüme bakmıştı ama gerçekti işte. "Olur mu hiç öyle şey?" diye benimle dalga geçmişlerdi ama ben ne zaman bir kaza geçirsem hep günlerce saçlarımı kontrol ettim. O kadar kazaya ve 44 yaşıma rağmen saçlarımda halen tek tük beyaz var ama birkaç tel bile insanın moralini bozmaya yetiyor.
-- Peki, yaşanan kaza, travma, ruhsal çöküntü nasıl oluyor da saçları beyazlatıyor?
-- Bir gecede saçlar beyazlar mı?
-- Neden bazı insanların saçları daha erken beyazlıyor?
-- Beyazlayan saçları geri döndürmek mümkün mü?
-- Saçların beyazlaması gecikebilir mi?
Saçlarımızın beyazlamasının en büyük nedenin genler olduğunu biliyoruz ama saç beyazlamasını hızlandıran pek çok sebep var. Bunların en bilineni de stres…
Aslında saçın beyazlaması doğrudan stres ile ilgili değil ancak stres faktörü beyazlamayı hızlandırabiliyor. Cleveland Clinic'te saç bozuklukları ile lazer ve kozmetik dermatoloji alanında çalışan Doç. Dr. Shilpi Khetarpal, insanlarda, hayvanlardan farklı olarak saçın amacının ve işlevinin farklı olduğunu belirtti ekledi:
"Çünkü bizim saçlarımız aynı zamanda estetik amaçlı. Saçımızın şekli ve rengi fiziksel görünümümüzü değiştirir ve vücut imajımızı etkiler. Saçımızın rengi ne olursa olsun zamanla yavaş yavaş gri veya beyaza döner. Saç beyazlaması, özellikle erken yaşlarda ortaya çıkarsa, kişinin öz güvenini etkiler çünkü bu durum yaşlılık belirtisi olarak algılanır." Deri ve Zührevi Hastalıklar Uzmanı Prof. Dr. Server Serdaroğlu, saçların beyazlamasının sadece yaşa bağlı bir sorun olmadığını, birçok farklı faktörün birleşmesiyle her yaşta karşımıza çıkabileceğini ancak en önemli faktörün genetik olduğunu ifade etti. Dermatolog Dr. Yasemin Fatih Amato da saç beyazlamasının nedenleri arasında genetik faktörlerin önemli bir rol oynadığını, bu nedenle bazı insanların genetik yapıları nedeniyle daha genç yaşlarda saç beyazlaması yaşayabildiklerini belirtti. Amato, saç beyazlamasının diğer nedenleri arasında yaş, stres, hormonal değişiklikler, sigara içme, aşırı ultraviyole ışınlarına maruz kalma ve bazı ilaçlar gibi faktörlerin de bulunabileceğini, bu nedenlerden birinin veya birkaçının saç beyazlamasını tetikleyip hızlandırabileceğini sözlerine ekledi.
STRES SAÇLARI BEYAZLATIYOR MU?
Saç köklerinde, saça rengini veren melanin pigmentini üreten melanosit adlı kök hücrelerin bulunduğunu, melanositlerin belirli bir süre melanin yapmaya devam ettiğini ancak yaşlandıkça bu hücrelerin ölümüyle saçın gri veya beyaza döndüğünü anlatan Dr. Khetarpal, bir kişinin saçının ne zaman beyazlamaya başlayacağının yaştan başka faktörlerin de belirlediğini ifade etti ve ekledi: “Bu faktörlerden ilki genetiktir. Eğer ebeveynlerinizin saçı erken yaşta beyazlamaya başladıysa, sizin de öyle olma ihtimaliniz var. Kronik stresin vücut üzerinde birçok etkisi vardır, saç da buna dahildir.” Stresin de saç beyazlaması üzerinde etkili olduğu çok yeni bir bilgi değil. 2013 yılında yapılan bir araştırma, farelerde stres ve saçın beyazlaması arasında bir ilişki olduğunu gösterdi. 2020 yılında yapılan başka bir araştırma da aşırı stresin saçların beyazlamasını hızlandırdığını bilimsel olarak doğruladı. Fareler üzerinde yapılan deneylerde strese maruz bırakılan hayvanların kıllarının geri dönülemez bir şekilde beyazladığı görüldü. Harvard Üniversitesi'nden Dr. Ya-Chieh Hsu önderliğindeki araştırma aşırı stres ve saçların beyazlaması arasındaki ilişkiyi ortaya koydu. Araştırmacılar stresin kavga et-kaç tepkisine dahil olan sinirlerin saçta renk pigmentlerini üreten kök hücrelerin yok olmasına sebep olan bir hormon salgıladığını keşfetti. Nature dergisinde yayımlanan araştırmaya göre Hsu ve ekibi teorilerini ilk olarak fareler üzerinde denedi. Kafeslerini sallayarak, hormon enjekte ederek, yuvalarını ıslatarak ve ışıklandırmayı değiştirerek farelerin stres seviyelerini artıran ekip, bu şekilde strese maruz kalan grubun tüylerinin erkenden beyazlamaya başladığını gözlemledi. Stresin saç beyazlamasını hızlandırabileceğini veya tetikleyebileceğini ancak saç beyazlamasının sadece stres nedeniyle gerçekleştiğinin söylenemeyeceğini belirten Amato, "Saç beyazlamasının stresle ilişkisi hakkında yapılan bazı çalışmalar, stresin saç hücrelerinde meydana gelen değişiklikler nedeniyle saç beyazlamasını hızlandırabileceğini gösterdi. Bununla birlikte, bu konuda yapılan çalışmaların sonuçları tam olarak anlaşılmış değil ve daha fazla araştırmanın yapılması gerek" dedi.