Beslenme çantanda ne var?
Yeni eğitim öğretim döneminin çocukların beslenmesini gözden geçirmek için bir fırsat olduğundan bahsetmiştim. Eylülün son haftalarına gelmişken, çocukların beslenmesinde nelere dikkat ediyorsunuz? Okul döneminde tüm besin gruplarını içeren rengârenk beslenme çantaları hazırlamak yeterli ve dengeli beslenmenin altın kuralı. (İyi Yaşam ve Beslenme Uzmanı Dilara Koçak / Milliyet)
Yeterli ve dengeli beslenmek aslında yapacağınız alışverişten başlıyor. Çocuklara etiket okumanın, tabağında neler olduğunu sorgulamanın çok iyi öğretilmesi gerektiğini hep vurguluyorum. Çünkü erken yaşta gıda okuryazarlığı çok kıymetli, bu konuda ebeveynlerin çocuklara ilham olabileceğini unutmayın.
Tencere yemeği yesinler
Aile sofrası, tencere yemeği alışkanlığını sağlamada örnek olmak çocuk beslenmesinin en önemli noktalarından. Evde hazırlanmış atıştırmalıklar, sağlıklı ara öğün ve kahvaltılıklar asıl hedef olmalı. Örneğin, içeriğinde palm yağı, yüksek şeker, koruyucu ve renklendirici olan ürünler yerine evde kuru meyvelerle hazırlanan kurabiyeler tercih edilebilir. Fruktoz, glikoz şurubu içeren paketli gıdalardan uzak durup, ilave şeker içermeyen, yüksek lif kaynağı, vitamin ve mineral içeren taze besinleri atıştırmalık olarak tercih etmek en sağlıklısı olacaktır. Bunları hazır almak yerine evde birlikte hazırlamak hem çocukların bu besinlere bakış açısını değiştirir hem de kaliteli vakit geçirmesine yardımcı olur.
Pestisitlere dikkat!
Günümüzde pestisit konusunda çoğu birey endişe duyuyor çünkü insan sağlığına, özellikle de bu etkilere karşı hassas olan çocukların sağlığına zarar verdiği bir gerçek. Nature Communications’da geçen ay yayımlanan bir çalışmaya göre, yaygın olarak kullanılan pestisitler küresel obezite salgınının kısmen sorumlusu. Araştırmacılar, Kanada’da gıdalarda kullanımı yasak olan ancak dünyanın birçok yerinde meyve ve sebzelerde yaygın olarak kullanılan klorpirifosun, kahverengi yağ dokusunda enerji harcanmasını yavaşlattığını belirtiyor. Termogenez olarak bilinen süreç, vücudun aldığı ekstra kalorileri depolamasına neden olarak obeziteyi teşvik ediyor. Pestisitler dâhil olmak üzere, çeşitli çevresel toksinlerin sağlığımızı tehdit ettiği gerçeğini görmezden gelmeyin.
Çocuğunuzun beslenme çantasına bir elma veya domates/salatalık koyduğunuzu düşünün. Peki, o elmanın nereden geldiğini, hangi çiftçi tarafından yetiştirildiğini, hangi testlerden geçtiğini öğrenmek istemez miydiniz? Metro Türkiye, taze et, balık, bal ve meyve sebzede güvenilir gıdaya ulaşabilmek için izlenebilirlik çözümleri sunuyor. ‘’Tabağında ne var?’’ hareketi kapsamda 430 çeşit 8.500 taze meyve sebzenin yolculuğunu ürünün üzerinde yer alan QR kod ile takip edebiliyor ve pestisit analizlerinden yetiştiren çiftçiye kadar 15 farklı kriterde birçok bilgiye erişebiliyorsunuz. Bu hareketin gıda okuryazarlığını geliştirmek için çok kıymetli bir uygulama olduğunu düşünüyorum. Çünkü tarladan sofranıza gelene kadar gıdanın yolculuğu sürecindeki belirsizlik tüketiciyi etkileyebiliyor. Bu hareketle tüketicinin aklındaki sorular yanıtlanmış oluyor.
Sağlıklı alternatifler
Rafine şeker, fazla tuz, yüksek yağ içeren besinleri tüketmemeye ve çocuklarınızı da bu konuda bilinçlendirmeye dikkat edin. Bu tarz besinleri aşırı tüketiminin diyabet, obezite ve bazı kanser türleri gibi diğer ciddi durumlarla ilişkili olduğunu unutmayın. Yüksek yağ hem sizi hem de çocuğunuzun sağlığını tehdit ediyor. The Journal of Physiology’de bu ay yayımlanan bir araştırma, yüksek yağlı bir diyetin, beyinde tokluğu kontrol eden hormon seviyelerinin dengesini bozarak aşırı yeme ve obeziteye yol açtığının altını çiziyor. Yüksek yağ içeren bir beslenme planının ‘fizyolojik ve biyolojik süreçlerin tamamı’ olarak bilinen sirkadyen ritmi de bozduğu çalışmanın sonuçları arasında.
Bu gıdaların yerine, alışverişlerinizde çocuklarınızı organik taze meyve, sebzelere yönlendirebilirsiniz. Çocuklarınıza mevsim meyve sebzelerini tükettirmeye özen göstermek, bu konuda bilinçlenmelerini sağlamak önemli. Bunun yanı sıra markette çocuklarınızı sağlıklı alternatiflerle tanıştırabilirsiniz. Metro Türkiye sağlıklı beslenme trendlerini takip eden ve çocuklarının beslenme çantalarını sağlıklı ve organik ürünlerle hazırlamak isteyen ebeveynler için mağazalarında 200’den fazla çeşitte organik ürün de sunuyor. Bu bağlamda Metro Türkiye’de ekşi hamurlu mini ekmek, organik bal, organik nohut, mercimek, pirinç gibi bakliyatlar, organik süt, yumurta gibi ürünlerin yanı sıra organik smoothie çeşitleri de raflarında tüketiciyle buluşuyor. Herkes için sağlıklı beslenme anlayışı çerçevesinde sağlıklı, organik, vegan ürün çeşitliliğinin sürekli arttığını görmek bir beslenme uzmanı olarak beni çok mutlu ediyor.
SON DAKİKA
EN ÇOK OKUNANLAR
Grip ve soğuk algınlığına karşı en güçlü kalkan! Bağışıklığı güçlendiriyor: PORTAKALDAN 10 KAT DAHA ÇOK C VİTAMİNİ İÇERİYOR!
Araştırmalar Beyin İçin En Zararlı Besini Ortaya Koydu! Bol Bol Tüketenler Dikkat! Bunama Ve Bilişsel Gerileme Riskini Artırıyor
Vitamini Bol, Faydası Saymakla Bitmiyor Ama Bu Gruptaysanız Dikkatli Tüketin
Araştırma: Antibiyotik ve antiviral ilaçlar demans riskini azaltabilir
Uzman İsimden Domuz Gribi Uyarısı: Ocak Ayı İle Birlikte Pik Yapıyor