Bel ve boyun fıtık ameliyatlarının %99’u boş yere yapılıyor
Yetişkinlerin yaşamlarının bir döneminde önemli derecede bel boyun ağrısı görülüyor ve böyle bir durumda aklımıza ilk önce bel ve boyun fıtıkları geliyor. Ancak bel ağrısı birçok nedene bağlı olarak ortaya çıkabiliyor; omurga eğrilikleri, bel kasları üzerine aşırı yüklenme, enfeksiyonlar, romatizmal hastalıklar, kemik yapısının zayıflaması, iç organlardan yansıyan ağrılar (böbrek, bağırsak, safra kesesi, prostat, kadın hastalıkları, mide vb) gibi yaklaşık 60 sebebi bulunuyor. Fıtık nedenli ağrılar bunların yaklaşık sadece yüzde 10’unu oluşturuyor. Dr. Mehmet Portakal "her bel ağrısı bel fıtığı değildir ve ameliyat son seçenektir" diyor.
Bel ağrısı birçok nedene bağlı olarak ortaya çıkabilir. Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Uzmanı Dr. Mehmet Portakal, bu nedenleri "omurga eğrilikleri, bel kasları üzerine aşırı yüklenme, enfeksiyonlar, romatizmal hastalıklar, kemik yapısının zayıflaması, iç organlardan yansıyan ağrılar (böbrek, bağırsak, safra kesesi, prostat, kadın hastalıkları, mide vb) gibi yaklaşık 60 sebebi vardır. " şeklinde sıralıyor. Dr. Portakal'a göre fıtık nedenli ağrılar bunların yaklaşık sadece yüzde 10’unu oluşturuyor.
"AMELİYATA GEREK YOK!"
Dr. Portakal, fıtık tanısı konduğu zaman hastaların duyduğu sözlerin çoğunlukla şunlar olduğunu ifade ediyor:
"Sizin için tek çare ameliyat
Felç olursun
Başka kurtuluşu yok
Erkekliğinden olursun
Tabii ki "tek ve son çare ameliyat" denince yapacak başka seçenek kalmıyor gibi hissediliyor. Ancak Dr. Portakal, "her bel ağrısı bel fıtığı değildir ve ameliyat son seçenektir. Ameliyat 100 bel fıtığından sadece bir tanesinde gerekebilir ve 99’u ameliyatsız bir şekilde iyileşmektedir" diyor.
FITIK TEDAVİSİ İÇİN NE YAPMALI?
Fıtık tedavisinde kas sinir damar ve diğer dokuların normal şekilde çalışması, sinir basılarının kalkması, dokuların korunması, dolaşımın sağlanması ve fonksiyonların normale dönmesi amaçlanıyor. İyi bir fizik tedavi süreci sonunda omurga hareketliliğinin sağlanması, fonksiyonların normale dönmesi ve ağrının tamamen giderilmesi gerekiyor.
BEL FITIĞINDA AMELİYATSIZ YÖNTEMLER
Dr. Portakal, fıtık tedavisinde ameliyatsız, ağrısız, kolay, etkin ve hızlı tedavi yöntemleri ile fıtıklardan kurtulmak mümkün!" diyor. Başarılı bir tedavi için öncelikle teşhis ve hastalığın derecesinin de önemli olduğunu belirtiyor. Buna göre kişinin bireysel özelliklerine göre bir tedavi programı planlanması gerektiğinin altını çiziyor.
Dr. Portakal, tedavi yöntemleri, süreci hakkında da son olarak şu bilgileri veriyor.
Nokta atış bölgesel enjeksiyonlar: PRP, kök hücre, mezoterapi, ozon oksijen tedavisi, nöralterapi, proloterapi ve derin spinal enjeksiyonlar gibi uygulamalar fıtık derecesi ve hastanın diğer sistemik durumuna göre seçilir.
Lazer hilterapi, radyofrekans, backup, robot tedavileri ve Traksiyon ile diske binen yükün kaldırılması ve sinirlerin baskıdan kurtulması sağlanır.
Osteopati, uygun manuel terapi, masaj, kinezyobant, manyetik alan, klasik ve yeni nesil fizik tedavi yöntemleri.
Ödemi gidermek, lenfatik drenajı sağlamak ve kasları esnek hale getirmek için, detoks programı, ve tıbbi hacamat (kupa tedavisi) gibi yöntemler
Bel fıtığına sebep olabilecek karın içi basıncının artmasını önlemek için ve bağırsak sağlığına yönelik çalışmalar
Kas ve sinir fonksiyonlarının güçlenmesi için damardan alfa lipoik Asit ve B vitamini gibi serumların kombinasyonu, diğer tıbbi ilaçların düzenlenmesi
Egzersizler kişinin ihtiyacına göre özel planlanmalı, kas ve sinir fonksiyonlarına destek olmalıdır.
RF Ablasyon (Radyofrekans)
FITIK SORUNUNDA HANGİ AŞAMADA AMELİYAT GEREKİR?
Dr. Portakal, "Ameliyat sadece Cauda Equina Sendromu meydana gelmişse önerilir." diyor. Bu aşamada bacaklar arasında apışarası denen bölgede cinsel organlar ya da anüs civarında hissizliği, idrar yapma fonksiyon bozukluğu ve ani gelişen güç kaybı gözlemleniyor. Bu durum ise çok nadir yaşanıyor. Fıtıklar bu seviyeye gelmeden ameliyatsız bir şekilde tedavi edilebilir.
FITIKTAN NASIL KORUNABİLİRSİNİZ?
Fıtıklardan korunmak için günlük yaşam hareketlerimiz önemli; dik durun, yatak ve yastığınız size uygun olsun, eşya taşırken otururken, ayağa kalkarken, ayakkabı giyerken, omurlarınızı korumak için aklınız belinizde olsun. Kaslarınız ne kadar esnek olursa fıtıklardan o derece korunursunuz, bu amaçla da hayatınızda spor olsun. Yürüyüş, yüzme, pilates, bisiklet belinizi korumak ve esneklik için en uygun egzersizlerdir.
FITIĞI ÖNLEMEK DE TEDAVİSİ DE KOLAY
Belinizi en iyi siz, kendiniz koruyabilir ve ağrıdan uzak tutabilirsiniz. Tedavi ve korunma yollarını öğrenmek için doktorunuzdan bilgi alabilirsiniz.
Doğru teşhis ve zamanında başlayan size uygun doğru tedavilerle; bel ve boyun fıtıklarından ameliyatsız bir şekilde kurtulabilirsiniz
SON DAKİKA
EN ÇOK OKUNANLAR
‘ÖLÜM ÜÇGENİ!’ Dr. Mehmet Öz böyle uyardı! Yüzdeki o bölgeye bunu yapan yandı!
Sakın çöpe atmayın! O meyvenin kabukları da şifa deposu! Yaşlanma sürecini yavaşlatıyor, kolajen üretimini destekliyor
Kainat Güzellik Yarışması'nda Türkiye'yi temsil eden Ayliz Duman'ın eski hali ortaya çıktı! Meğer böyle 2 yılda 30 kilo vermiş!
3 yıl erken yaşlandırıyor! Uyku sorunu olanlara kötü haber
Sonbaharda metabolizmayı ateşleyecek öneriler! Kilo artışını bu adımlarla engellemek mümkün