Bel rahatsızlıkları toplumda çok sık görülüyor
Beyin, Sinir ve Omurilik Cerrahisi Uzmanı Op. Dr. Candan Hundemir, toplumda sıklıkla karşılaşılan bel rahatsızlıkları ve tedavi yaklaşımlarını sizler için anlattı.
Bel rahatsızlıkları sık karşılaşılan bir sorundur. Bel rahatsızlıkları genellikle şu ana başlıklar altında sınıflandırılabilir: Bel fıtıkları, bel kayması ve dar kanal. Bu rahatsızlıklar ileri evreye ulaştığında, tedavi genellikle cerrahi müdahaleyi ve titanyum vidaların kullanımını gerektirir. Özellikle, genel anestezi (narkoz) alması riskli olan hastalarda (örneğin, KOAH gibi ileri akciğer hastalıkları, böbrek yetmezlikleri, kalp yetmezlikleri veya mevcut ciddi nörolojik hastalıklar) cerrahi müdahale mutlak tercih sebebidir.
Bel fıtıkları, bel ağrısı nedenlerinin başında yer alır
Her insan yaşamının bir döneminde önemli veya önemsiz bel ağrısıyla karşılaşabilir. Şunu unutmayalım ki her bel ağrısı bel fıtığı olduğu anlamına gelmez. Bel fıtıklarında genelde bel ağrısı ile beraber bacak ağrısı, uyuşma ve ileri evrelerde ayakta güç kaybı da söz konusudur. Ağrılar şiddetli ve inatçı olabilir. Bel fıtığı, iki omur arasında yer alan adeta bir süspansiyon görevi yapan kıkırdak yapının zamanla aşınması sonucu bulunduğu aralıktan çıkıp bacağa gelen sinirleri sıkıştırması durumudur. Teşhisi MR tetkiki ile konulur. Ağrılar kişinin iş ve ev yaşamını olumsuz etkiliyorsa ya da ayakta güç kaybı varsa tedavi mutlaka cerrahidir.
Dar kanal nedir? Tedavisi nasıl yapılır?
Dar kanal; adından da anlaşılacağı gibi omuriliğin geçtiği kemik tünel çapının normalin altına inmesi durumudur. Daha ziyade ileri yaşlarda görülür. Hastada bel ağrısı ile beraber genelde her iki bacakta ağrı ve yol yürümede zorluk söz konusudur. İleri evrelerde tedavi cerrahidir ve vida (platin) gerektirir.
Bel kayması nedir? Tedavisi nasıl yapılır?
Bel kaymaları; bir omurun diğer omur üzerinden öne veya arkaya doğru yer değiştirmesidir. Bu durum omurları bir arada tutan eklem ve bağ dokularının zayıf olması ile yani doğumsal ya da omurgadaki ileri yıpranmalar veya travma sonucu olması ile yani sonradan ortaya çıkabilir. Kayma hareketli ise ki bu fonksiyonel bel grafisinde anlaşılır tedavi cerrahidir ve vidalama yapılır.
Cerrahi gerektiren bel rahatsızlıklarında hastaların ameliyat olmayıp, vakit kaybetmeleri durumunda zamanla artan ağrı ve bacaklardaki güçsüzlük nedeniyle yürüme olayı giderek zorlaşır ve bu kişiler başkalarına ihtiyaç duyar hale gelirler.
Bel ameliyatları narkozsuz yapılabilir
Nedeni ne olursa olsun bel ameliyatları narkozsuz (epidural anestezi) yapılabilir. Özellikle genel anestezi alması riskli olan (astım, böbrek yetmezliği, kalp hastalığı, yüksek tansiyon, diyabet gibi rahatsızlıklar) hastalarda mutlaka tercih edilmelidir. Ayrıca bu yöntem ameliyat sonrası hastanın kısa sürede hareketlendirilmesi ve taburcu edilmesi konforunu da beraberinde getirir.
Amaç, hastayı bir an önce hareketlendirip sağlıklı olduğu dönemdeki ev ve iş yaşamına, hobi ve alışkanlıklarına en kısa sürede döndürebilmektir.
SON DAKİKA
EN ÇOK OKUNANLAR
Kısa sürede 63 kilo verdi! 57 yaşındaki yaşındaki kadının zayıflama sırrı: 'Trafik ışığı sistemi kullandım!'
BEBEK GİBİ BİR CİLT! 10-15 dakika bekletmek yetiyor! Koyu cilt lekelerini silgi gibi siliyor, daha canlı bir görünüm sağlıyor
DOĞAL ANTİBİYOTİK! İbrahim Saraçoğlu uyardı: Grip ya da nezle olanlar dikkat! 1 kaşık tüketmek yetiyor! Öksürük ve balgamı söküp atıyor
Beyin Hastalıkları İle İlgili Yeni Araştırma: Depresyon, Bağımlılık Ve Epilepsi Tedavisinde Devrim Yaratacak!
Kışın cilt sağlığınız için ılık suyla yıkanın