Bel ağrısını hafife almayın
Akdeniz Üniversitesi (AÜ) Tıp Fakültesi Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon Anabilim Dalı ve Romatoloji Bölüm Başkanı Prof. Dr. Bülent Bütün, insanların günlük bakımları arasına bel bakımını da almaları gerektiğini söyledi.
Prof. Dr. Bülent Bütün, AA muhabirine yaptığı açıklamada, bel rahatsızlıklarının hafife alınamayacak kadar önemli olduğunu ve her insanın hayatında en az bir kez bel ağrısı rahatsızlığıyla karşılaştığını belirtti.
Bel rahatsızlıkları arasında önemli bir yeri oluşturan bel fıtığının, bel bölgesinde bulunan omurgaların arasındaki kıkırdak yapının yırtılarak, omurilikten çıkan sinirleri sıkıştırması ve omurlar arasındaki disklerin balonlaşması sonucunda ortaya çıktığına işaret eden Bütün, hastalığın en önemli belirtilerinin, şiddetli bel ve bacak ağrısı olduğunu ifade etti.
Bazen bacakların arka tarafında oluşan ağrıların da bel fıtığı belirtisi olabileceğine dikkati çekerek, bacakta karıncalanma ve uyuşma da meydana gelebildiğini vurguladı.
Omurlar arasındaki dokunun bozulması ve omurganın yüklenmeyi kabul etmemesi sonucunda bir süre sonra omurganın normal vücut hareketliliğine talep veremez hale geldiğini anlatan Bütün, kas gücünün bu tür rahatsızlıklarda oldukça önemli olduğunu işaret etti.
Bütün, sözlerini şöyle sürdürdü:
"Özellikle karın kasları gibi, yükü taşıyan kasların sağlam bir şekilde çalışması gerekiyor. Yaş ilerledikçe hareketsiz yaşam, kasların tembelleşmesine neden olur. Bu nedenle bel fıtığı rahatsızlıkları orta yaştaki insanlarda daha çok görülür. Gönlümüzün hala genç ancak vücudumuzun buna uygun olmadığı çağlar bunlar. 40 yaşındaki bir kişi duruyor duruyor sonra futbol maçı yapıyor veya ağırlık kaldırıyor. Kasları güçlü olmadığı için direkt bel bölgesine yönelen yük, omurilikteki disklerin zarar görmesine neden oluyor. Beli kitlenen veya hareketsiz kalan insanlar bu nedenle sorun yaşıyorlar."
Bel fıtığı görülme riski
Bel fıtığının kadınlarda görülme riskinin erkeklere göre daha fazla olduğunu anlatan Prof. Dr. Bütün, kadınların erkeklere göre biraz daha hareketsiz yaşadıklarını bildirdi. Hamilelik sırasında veya ev temizliği döneminde hareketsiz bedene daha fazla yük bindiğini ve bunun bele yüklendiğini hatırlatan Bütün, bunun da bel fıtığının oluşmasına neden olabildiğini vurguladı. Kilonun bel fıtığını olumsuz etkilediğine ancak tek başına neden olmadığına dikkati çeken Bütün, özellikle sonradan alınan aşırı kiloların bu riski artırdığını bildirdi.
Bütün, stresin de bel ağrısını tetiklediğini ve stresli bir kişinin ağrıyı daha çok hissettiğini belirtti. Bel fıtığının zorlayıcı iş yapanlar ve sürekli oturanlarda daha çok görüldüğünü belirten Bütün, özellikle otururken normalin dışında bir yükün omuriliğe basınç uyguladığına dikkati çekti. Bütün, oturarak çalışmak zorunda olanların beli destekleyici sandalyeleri tercih etmeleri gerektiğini söyledi.
Bel bakımı
İnsanların saç, vücut, cilt bakımı gibi dış görünümü ilgilendiren konuları önemsediğini dikkati çeken Prof. Dr. Bülent Bütün, sözlerini şöyle sürdürdü:
"İnsanlar artık yaptıkları günlük bakımlar arasına bel bakımını da almalı. Sağlıklı bir vücut için omurilik çevresindeki kasların güçlü tutulması gerekir. Çok basit egzersizlerle bel bakımı yapılabilir. Pilates başta olmak toplu yapılan egzersizler bel için iyi olmayabilir. Bele ne kadar yük yüklenecek, bunları bilmek gerekiyor. Son yıllarda parklara spor aletleri konulmaya başlandı. Bu egzersiz aletlerinin yanlış kullanımı ciddi kas ve bel rahatsızlıklarına neden olabilir. Karın kasları aşırı zayıf olan birinin yan kasları çalıştırmadan önce karın kaslarını güçlendirmesi gerekiyor. Sırt kaslarının kullanılması önemli. Rastgele hareketler vücuda zarar verebilir. Parklarda kullanılan aletlerin bilinçli kullanılması gerekir. Özellikle omurga, bel, boyun bakımı çok önemli. Çünkü ciddi iş kayıplarına neden oluyor. Bazen aylarca işine gidemeyen insanlar olabiliyor. Bu da beden rahatsızlığının yanında ruhsal sorunlara da neden olabiliyor. Bu nedenle basit bir bel ağrısı ciddiye alınmalıdır."
Fıtıklaşmış bir belin normal hareketleri kabul etmediğini ifade eden Bütün, bu kişilere önce 3-5 gün istirahat önerdiklerini, geçmemesi halinde ilaç tedavisi uygulandığını, her bel ağrısına cerrahi müdahalenin gerekmediğini söyledi. Bütün, idrarda sorun olması, bacakta kuvvet kaybı oluşması (ayakta duramama) gibi iki önemli belirti sonunda cerrahi müdahalenin zorunlu olduğunu vurguladı. Her 100 bel ağrısı ve fıtık hastasından sadece 2'sinin ameliyat gerektirdiğini savunan Bütün, çok mecbur kalmadıkça ameliyatı tavsiye etmediğini söyledi.
SON DAKİKA
EN ÇOK OKUNANLAR
Bağışıklık sistemini güçlendirmenin en temel yolu! Uzman uyardı
Fazla tüketimi yarardan çok zarara neden oluyor! Uzman uyardı
Günde 7 bin adım atmak beyninizi nasıl değiştiriyor?
Yapay zekadan hayat kurtaran adım! İnme zamanını önceden hesaplıyor
BU KAHVALTI ZEKAYI AÇIYOR! Canan Karatay 'Süper besin' diyerek önerdi! 5 dakikada hazır!