Bedenimizin en çok ihtiyaç duyduğu besin hangisi?
Prof. Dr. Osman Müftüoğlu Hürriyet'teki köşesinde sağlıklı beslenmenin püf noktalarını anlattı, vücudumuz için en önemli besinleri sıraladı.
Haberin Devamı
/

Proteinler, yani süt ve et ürünleri ile yumurta mı? Yağlar, yani zeytinyağı, tereyağı, hindistancevizi veya fıstık yağı mı?
/

Karbonhidratlar, yani tahıllar, bakliyat, sebzeler ve meyveler mi?
Haberin Devamı
/

Peşinen belirteyim, yanıtlanması en zor beslenme sorulardan biri ile karşı karşıyasınız.
/

Zira proteinler de karbonhidratlar ve yağlar da tek başına ve aşırı alındıklarında (yani diğerleri ihmal edilip sadece onlara yüklenildiğinde), sağlık değil hastalık üretirler.
Haberin Devamı
Haberin Devamı
/

Ayrıca şu bilgiyi de bir yerlere not edin: “Sağlıklı besleniyorum!” diyebilmeniz için size sadece bu üçlü de yetmez.
/

“Makrobesinler” olarak bilinen bu ekibe (yani “protein, yağ, karbonhidrat” üçlüsüne) ek olarak hücrelerinize mutlaka ama mutlaka mikrobesinleri de kazandırmak zorundasınız. Peki, nelerdir o mikrobesinler? Yanıtı yandaki kutuda bulabilirsiniz.
Haberin Devamı
Haberin Devamı
Bir soru: İnek sütü mü badem sütü mü
/

Farklı düşüncede olanlara saygı duyarım ama bana göre her canlı (çok özel durumlar dışında) sadece kendi annesinin sütünü içmeli.
/

Eğer bir çocuk sağlığı uzmanı anne sütünü yetersiz buluyorsa, belirli bir süre tabii ki inek ya da keçi sütünü önerebilir.
Haberin Devamı
Haberin Devamı
/

Kişisel kanaatim süt yerine yoğurdun, peynirin, yani fermente süt ürünlerinin tüketilmesinin daha doğru olduğudur.
/

Zaten bu nedenle de haftada en az 3-4 gün kahvaltımda yer verdiğim organik yulaf ezmesine inek (veya keçi, manda) sütü değil, badem ya da fındık sütü ekliyorum.
Haberin Devamı
Haberin Devamı
/

Bunu da sadece “iklim kaygısı” nedeniyle değil, sağlık kaygısından yapıyorum. Yani derdim sadece “karbon emisyonu meselesi” değil. İkisi arasındaki göz ardı edilebilecek protein farkının da pek önemli olmadığı kanaatindeyim.
Unutmayın: Mikrobesinsiz olmaz
/

Mikrobesinler, beslenme âleminin “ince işçileri”dir. Detayları onlar belirler. Süreçleri onlar etkiler. Metabolik süreçlerin başlangıç vuruşları da son kararları da onlarındır. Onlar da beslenme anayasasının olmazsa olmazlarıdır. Onlar neler mi? İşte en kısa liste...
Haberin Devamı
Haberin Devamı
/

Vitaminler: Hayatımıza (vita) güç katan o müthiş “amin” yapısındaki bileşikler; A, B, C, D, E, K vitaminleri: Bol sebze ve meyve, bakliyat...
/

Mineraller: Bize can veren, yön veren minik yapılı ama acayip güçlü doğal güçler; kalsiyum, magnezyum, selenyum, çinko: Daha sık bakliyat, sebze, deniz ürünleri...
Haberin Devamı
Haberin Devamı
/

Antioksidanlar: Paslanmaya engel olan yılmaz savaşçılarımız, can dostlarımız.
/

Yavaş ve iyi yaşlanmamızdaki en etkili yol arkadaşlarımız; likopen, kateşinler, polifenol ve flavonoid ailesinin tamamı, elajik, kumarik, kafeik asitler...
Haberin Devamı
Haberin Devamı
/

Yazmakla, saymakla bitmeyen harika moleküller; yeşil, al, mor, yani renkli sebze ve meyveler ve bol bol baharat...
/

Esansiyel yağlar: Omega-3’ler (DHA, EPA), Omega-5 (punisik asit), Omega-6 (gamalinoleik asit), Omega-9 (oleik asit) ve diğerler; balıklar, ketentohumu, ceviz, nar, zeytinyağı...