Bebekle tatile çıkarken nelere dikkat edilmelidir?
Bebekle tatili yapmak hem çok keyifli bir deneyim hem de çeşitli zorlukları mevcut. Bebeklerin güvenliğini sağlamak ive ihtiyaçlarını gidermek için gereken her şeyi planlamaya çalışmak yorucu olabilir. Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları & Yenidoğan Yoğun Bakım Uzmanı Dr. Seçil Erçin, bebekle tatile çıkan ailelerin nelere dikkat etmesi gerektiğini anlattı.
Öncelikle yanınızda taşımak için bir el çantası planlamak uygun olur. Bebeğinizin çantasında yolculuğunuzun süresine uygun olacak yeterli sayıda bez, alt silme mendili, bez değiştirmek için kullanacağınız bir örtü, pamuklu yedek üst ve alt kıyafet, emzirme örtüsü, tülbent gibi beslenme malzemeleri, su tüketmeye başladıysa mutlaka temiz ve dolu bir suluk, ilgisini çekecek oyuncaklar yolculuk sırasında el çantasında yanınızda bulunmalı. Yolculuk süresi uzadıkça yedek malzeme sayısını artırmanız uygun olur. Uçak veya sık molalar vermek kaydıyla kendi arabanızla seyahat edebilirsiniz. Küçük bebeklerin uzun süreli oto koltuğunda oturması yerine 2 saatlik molalar uygun olacaktır.
Tam olarak neleri almanız gerektiği, nasıl seyahat ettiğinize, nerede kalacağınıza ve ne kadar süre gideceğinize bağlı olacaktır. Örneğin, ailenizi ziyaret ettiğinizde (ve bir çamaşırhaneye erişiminiz olduğunda) ya da uzak bir ülkeye tatile gittiğinizde farklı ihtiyaçlarınız olur. Aynı şekilde, gideceğiniz yere uçakla gitmek de araba kullanmaktan farklı zorluklar sunar.
Tatilinizi geçireceğiniz yerde bebek bezi gibi günlük malzemelere rahatça ulaşımınız olup olmayacağını önceden öğrenmeniz yerinde olur.
Bebek çantası: Uçak seyahatinde bebek çantanızın güvenlik taramasından geçmesi gerekeceğini unutmayın. Güvenlikten geçmeyi kolay hale getirmek için, tüm sıvıları el bagajınızın üst kısmına yakın bir plastik torbada tutun ve herhangi bir yasak eşya koymamaya dikkat edin. Yanınızda ilaç taşımanız gerekiyorsa hekiminizin yazdığı reçeteyi yanınızda bulundurun.
Bebeğinizin beslenmesi ve mutfak eşyaları: Çocuğunuz katı yiyecekler yemeye başladıysa, bagajınıza seyahat süresi boyunca ihtiyaç duyacağı kadar temiz hazırlanmış ve kavanoza konmuş besini ve bebeğinize uygun çatal, kaşık ve önlüğünü hazırlamalısınız. Termal çantalar ısı değişiklikleri ve besinin bozulmaması için uygun bir seçim olacaktır. Kolaylık olması için buzdolabında saklanması gerekmeyen rafa dayanıklı ürünleri seçin ve kaşıkları unutmayın! Medikal gereklilik sebebiyle anne sütü alamayan bebeğiniz için yanınızda gerekli beslenme gereçlerini bulundurun.
Önlükler: Çocuğunuz önlük kullanıyorsa, el bagajınıza en az iki tane koyun. Kusma ihtimaline karşı pamuklu ve temiz tülbentler iyi olur.
Battaniye ve örtüler: Mevsime uygun şekilde iki tane pamuklu örtü getirin. Bebeğe bir veya iki tane koyabilir ve çantanıza yedek tane koyabilirsiniz. Eğer uyku için sürekli tercih ettiği bir örtüsü varsa yanınıza almayı unutmayın.
Giysiler: 8-10 tane pamuklu ve yıkanabilir body ve 4-6 adet alt, mevsime uygun çorap, şapka ve kıyafetler valizde bulunmalıdır. Bu kıyafetlerin sayısı gideceğiniz yerde çamaşır yıkama olanağınızın olup olmayacağına göre değişir. Orta boy, bez bir taşıma çantası da olursa kirli ve temiz kıyafetleri ayırmanız kolay olur.
Bebek bezi değiştirme örtüsü: Hareket halindeyken ve genel kullanımı olan tuvaletlerde çok sayıda bebek bezi değiştirmeniz gerekebilir, bu nedenle bebek bezi çantanıza taşınabilir bir alt değiştirme pedi koyduğunuzdan emin olun.
Bebek bezi: Beklenen seyahat süresinin her saati için bir bebek bezi ve bir veya iki ekstra paketleyin. Uçakla seyahat edeceksiniz bebeğinizin yaşını havayolu şirketine bildirmeniz uygun koltuk seçimi ve destek için yerinde olur.
Beslenme gereçleri: Seyahate çıkmanız için gereken süre boyunca bebeğinizin ihtiyaç duyacağı kadar porsiyon katı gıdayı, ayrıca sürenin uzayabileceğini de göz önüne olarak 2-3 kavanoz fazlasını yanınıza almalısınız. Katı gıdalarla tanışmış ve su tüketmeye başlamış bebeğiniz için kaynamış soğumuş içme suyu doldurduğunuz bir suluk yedeğiyle beraber yanınızda bulundurmanız gerekli.
Büyük saklama torbaları: Bebek bezi çantasına en az üç tane koyun. Bunları atmak için başka bir yolunuz olmadığında ıslak/kirli giysiler veya kullanılmış çocuk bezleri için kullanabilirsiniz. Özellikle uçakta koku sızdırmayan bu tür torbalar gerekli olacak.
İlkyardım çantası: Ağrı kesici, ateş düşürücü, kulak damlası, alerji ilacı, vitamini, göz damlası, termometre, dezenfektan içeren ilk yardım çantasını yanınıza aldığınızdan emin olun. Yolculuğunuz uçakla olacaksa ilaçların yanında hekimin yazdığı reçeteyi de bulundurun.
Oyuncak: Küçük çocuğunuzu arabada, havaalanı terminalinde veya uçuşun ortasında eğlendirmek için birkaç kitap ve sevdiği oyuncağın bulunması kendini güvende hissetmesine ve iyi vakit geçirmesine yardımcı olacak.
Mendil: El çantanızda küçük bir paket mendil bulundurun. Bebek bezi çantanızda zaten bir paket varsa, yeterli mendil olup olmadığını ve hala nemli olup olmadığını kontrol edin.
Tuvalet malzemeleri: Banyo zamanı için bebek sabunu, bebek şampuanı, tırnak makası, pişik merhemi ve bebek losyonunu açılıp kapanabilir ve sıvı sızdırmayan torbalara koyun.
Araba koltuğu, bebek arabası, bebek taşıyıcı: Hafif, sağlam, katlanabilir bir bebek arabası getirmek yerinde olur. Bebeğinizin güvenliği için arabaya veya uçak koltuğuna bağlanabilen 5 nokta emniyet kemerli, güvenli taşıma çantası olmalı.
Beşik: Bebeğin güvenli bir şekilde uyuyabileceği bir yere ihtiyacınız olacak. Neyse ki, birçok otel ve tatil köyü, oda kiralamanızın bir parçası olarak beşik veya bebek yatağı sunar. Yatağın çok yumuşak olmadığına emin olun, güvenlik için yastık gibi malzemeleri çıkarın.
Klima kullanımı: Gerekli bakımları yapılmış, bebeğinizin direkt üstüne gelmeyen, tercihen nem alma modunda çalışan ve ısıyı 22-24 derece arasında tutan klimaların bebeğinize bir zararı yok. Terlemesindense sıcaklık değişikliği olmadan sabit ısıya ayarlanmış, fan modunda çalışmayan ve gerekli kontrolleri yapılmış bir klimayı tercih edebilirsiniz. Bu sırada sineklik takılmış pencereyi kısa süreli açıp sık sık hava dönüşümü sağladığınıza emin olun.
Bebekler denize sokulabilir mi?
Küçük bebeklerin havuzdan enfeksiyona yakalanma riski daha yüksektir çünkü bağışıklık sistemleri bir su kütlesinde karşılaşabilecekleri bazı bakterilerle savaşmak için yeterince olgunlaşmamıştır. Sudaki kimyasalların veya insan veya hayvan dışkısından bakterilerin alınması neden olur. Bu nedenle ilk karma, meningokok ve rota aşılarının ilk dozları yapılmadan havuza veya denize sokmak uygun değildir. Bu aşılar yapıldıysa, anne sütü ile beslenen bebeğinizi (anne sütünden bebeğe geçen koruyucu bağışıklık faktörleri nedeniyle) bebeğinizi güvendiğiniz, temiz denize uygun saatlerde sokabilirsiniz. Aşısı olmayan ve sıklıkla görülen el-ayak-ağız hastalığı ve diğer viral enfeksiyon riski nedeniyle ilk 15 ayda genel havuzlara bebeği sokmak güvenli değildir.
Bebeğiniz hasta olduğunda yaş grubuna göre değişmekle birlikte, ishal, kulak ağrısı, deri döküntüleri, öksürük, burun tıkanıklığı ve gözde kızarma, akıntı gibi semptomlar karşımıza çıkabilir.
Bebekler ayrıca vücut ısılarını çok iyi düzenleyemezler, bu, yaklaşık ilk 3 ayda suya girmeye hazır olmamalarının bir başka nedenidir. Yeni doğan bebekler ılık suda bile vücut ısılarını korumakta zorlanabilirler, bu nedenle onları yüzmeye götürmek için ilk aşı dozlarının yapılmasını ve 3. Ayı geçmelerini beklemek en uygunudur.
Güneşe maruz kalma, bebeğinizle tatile çıkmaya hazırlanırken göz önünde bulundurulması gereken bir diğer faktördür. Onlar için uygun güneş kremi uyguladığınızda emin olun ve gözlerini korumak için geniş kenarlı bir şapka veya güneş gözlüğü takmalarını sağlayın. Mineral bazlı güneş kremleri bebekler için daha güvenlidir. Güneşe bağlı aşırı ısınma belirtilerine dikkat edin. Bunlar huzursuzluk, vücut ısısında artış, ciltte renk değişikliği, mide bulantısı ve kusmadır. Bebeğiniz sıkıntısını size kelimelerle anlatamayacağı için huzursuzluğunu fark ettiğinizde vücut ısısını termometre ile ölçmek yerinde olur. Güneş çarpması ve sıvı kaybı şüphesinde mutlaka en yakın hastaneye gidilmelidir.
SON DAKİKA
EN ÇOK OKUNANLAR
Saçlarınız Tel Tel Dökülüyor, Tırnaklarınız Kırılıyorsa Dikkat! Vücutta Demir Eksikliği Alarmı! Saçlarda, Tırnaklarda, Ciltte Böyle Sinyal Veriyor
Enfeksiyona Bağlı Ölümlerde Birinci Sırada! Yüksek Ateş, Öksürük, Nefes Darlığı İlk Belirtiler Arasında... Bu Hastalığa Dikkat
Bu Hastalar Çok Dikkat Etsin! Ispanak, Lahana, Çilek, Patates, Turp…Tüketilmesi Felakete Yol Açabilir!
Doktor Önermediyse İçmeyin! Yan Etkisi Çok Fazla! Karaciğer, Böbrekleri Ve Bağırsakları Bitiriyor
Dizde Ağrı, Ses Gelmesi Ve Şişme Varsa Dikkat! Sebebi Bu Olabilir