Bamya Tohumunun Faydaları Nelerdir? Neye İyi Gelir? Bamya Tohumunun Az Bilinen Faydaları
Bamya tohumu, bamya bitkisinin iç kısmında yer alan ufak parçacıklara verilen isimdir. Bamya tohumlarına ulaşabilmek için bitkinin mutlaka iyi kurutulması gerekiyor. İnsan sağlığı için onlarca faydası olan bu tohumun, geçmişteki kullanımı yüzyıllar öncesine kadar dayanıyor.
Kalsiyum, demir, B ve C vitaminleri, çinko gibi mineraller açısından çok zengin olan bamya tohumu, popüler bitkiler arasında yer alıyor.
Bamya Tohumunun Faydaları Nelerdir?
Aktarlarda kolayca ulaşılabilen bamya tohumları, dünyanın her tarafından geçmişten bu yana sağlık alanında kullanılıyor. İçeriğinde, insan sağlığı için onlarca faydası olan bu tohumların kullanımına dikkat edildiği sürece, önemli yararlar sağlanabilir.
Kan şekerinin normal düzeylerde kalmasına destek oluyor. Bu sayede diyabet rahatsızlığının meydana gelmesini önleyici etki gösteriyor.
Halk arasında kötü kolesterol olarak bilinen kolesterolün dengede kalmasını sağlıyor. Diğer anlamda düşmesine destek oluyor.
Antioksidan etkileri sayesinde, bağışıklık sisteminin güçlü kalmasına yardımcı oluyor. Bu özelliğiyle, vücudu dış etkenlere karşı koruyucu etkisi olduğu söylenebilir.
Görece hafif olan grip ve nezle sorunlarına karşı set oluşturduğu gibi kolon kanseri ve birçok kanser türüne karşı koruyucu olabiliyor.
Vücutta hastalıklı hücrelerin, diğer alanlara yayılmasına engel oluyor. Bu özelliği sayesinde, tümör, diğer ismiyle kanserin yayılmasını önlüyor.
Bamya Tohumu Neye İyi Gelir?
Bamya tohumu içerisindeki mineraller sayesinde, insan sağlığının dostu olarak kabul ediliyor. Bitki uzmanlarının, hemen her hastalığa karşı önerdikleri bamya tohumu, dikkatle kullanıldığı zaman her soruna iyi geliyor.
Sindirim Sistemine İyi Geliyor
Vücudumuz için önem ifade eden sindirim sistemi, herhangi bozukluk durumunda, gaz sıkışması veya hazımsızlık gibi problemleri doğurabilir. Bamya tohumu sindirim sisteminde meydana gelebilecek tüm rahatsızlıkların iyileşmesine destek oluyor. Özellikle hazımsızlık ve gaz sıkışmalarına karşı etkili olduğu belirtiliyor.
Zayıflamaya Yardımcı Oluyor
İçeriğinde bol lif olması nedeniyle tüketildiği zaman tokluk hissi verebiliyor. Uzun süreli tokluk hissi yaratabilmesi sayesinde, daha az yemek tüketimine destek oluyor. Düzenli olarak kullanıldığı zaman vücudun sağlıklı şekilde zayıflamasına katkıda bulunuyor.
Karaciğeri Koruyor
Bamya suyu, insan organlarının tümüne destekleyici yapıdadır. Karaciğer gibi vücut için önemli işleve sahip olan organın, sağlığını korumasına yardımcı oluyor. Karaciğeri, birçok hastalıktan koruma konusunda önemli görev görüyor.
Astım ve Bronşitin Bitmesine Destek Oluyor
Astım ve bronşit gibi hafife alınmayacak hastalıkların iyileşme süreçlerine katkıda bulunuyor. Bamya tohumu düzenli şekilde kullanılırsa, astımın ve bronşitin ortadan kalkmasına destek olabilir.
Bamya Tohumunun Az Bilinen Faydaları
Bamya tohumu, bilinen onlarca faydaya sahiptir. Uzmanların sıklıkla belirttikleri faydaların yanı sıra, son dönemlerde keşfedilen, nispeten daha az biline yararlara sahiptir.
Dizlere sıvı kayıpları önemli sorunlar arasındadır. Bu durum dizlerde ağrıdan pek çok sıkıntıya zemin hazırlayabilir. Bamya tohumu, dizlerde meydana gelen sıvı kayıplarının önüne geçerek, olası tehlikeleri önleyebiliyor.
Çağın rahatsızlığı olarak tanımlanan dikkat bozukluğu pek çok faktöre bağlı gelişebiliyor. Bamya tohumu düzenli şekilde tüketildiğinde, dikkat bozukluğu ve konsantrasyon eksikliğini ortadan kaldırıyor.
Beynin sinir sistemine destek veriyor. Sinir sisteminin düzenli çalışmasına yardımcı olduğundan, stres, sinir ve uyku bozukluklarını önleyici görev görüyor.
Bağırsakların temizlenmesine yardım ediyor. Özellikle burada meydana gelen sıkışmalar sonucunda bamya tohumu tüketilerek sorun giderilebiliyor.
Bamya Tohumu Nasıl Kullanılır?
Bamya tohumun sayısız denilebilecek faydaları, insanların dikkatini çekiyor. Öyle ki birçok insan bamya tohumu tüketmek istediğinden, aktarların yolunu tutabiliyor. Ancak bamya tohumu tüketmeden önce nasıl kullanılacağı hakkında bilgi sahibi olmak gerekiyor.
Bamya tohumu birçok yolla kullanılabilir. Bunlardan ilki ağız yoluyla direkt olarak yutulması olarak değerlendirilebilir. Ancak bu yöntem pek başvurulan bir yöntem değil.
Tohumun kahve çekirdekleri gibi öğütülmesi sonucunda, sıcak suyu üzerine katıp 4-9 dakika bekledikten sonra süzülüp içilmesidir. Bununla beraber, bamya tohumlarında 10 tane kadar suyun içerisine konulabilir. 9-10 saat bekledikten sonra tohumlar çıkarılır ve bu su içilebilir.
Bamya Tohumun Yan Etkileri
Bamya tohumun insan sağlığına ciddi denecek kadar bir zararı bulunmuyor. Fakat buna rağmen uzmanlar, bamya tohumu tüketirken dikkat edilmesi gerektiğini ifade ediyorlar.
Hassas bünyeye sahip olanlar, kronik rahatsızlıkları bulunanlar, emzirme ve hamilelik döneminde olan kişilerin bamya tohumu tüketmeleri önerilmiyor. Tohumun direkt yutulması, boğaza kaçma riski taşıdığından kaynatarak veya suyun içinde bekleterek tüketim daha sağlıklı yöntemdir.
SON DAKİKA
EN ÇOK OKUNANLAR
Saba Tümer'in zayıflama sırrı! Diyet yaparak tam 10 kilo verdi! Ödem atmak için bakın ne yapmış: 'Günde 1 litre...'
Diş çürüğü ve ağız kokusunu engelliyor! İşte o besinler
Ciltteki doğal yağları yok ederek cildi kurutuyor! Kışın en sık yapılan hata! Banyo yaparken...
Araştırma: Hava kirliliği egzamaya neden olabilir
10 yetişkinden biri KOAH hastası