Balkabağının Faydaları Nelerdir? Neye İyi Gelir? Balkabağının Az Bilinen Faydaları
Kış aylarında bağışıklığın güçlenmesi için uzmanlar tarafından tüketilmesi tavsiye edilen balkabağı, tüm dünyada sevilerek tüketiliyor. İçerisinde, A, B, E vitaminlerinin yanı sıra, sodyum, demir, potasyum, çinko, magnezyum ve kalsiyum bulunuyor. 7'den 70'e herkesin güvenle tüketebileceği balkabağı, insan sağlığına verdiği faydalarıyla biliniyor.
Balkabağı Faydaları Nelerdir?
Balkabağı, eski dönemlerden bu yana her toplumda tüketilen meyveler arasında bulunuyor. Uzmanların tüketilmesini önerdikleri balkabağının, kalp sağlığından, kan dolaşımına kadar pek çok konuda faydası bulunuyor.
Balkabağının bilinen en önemli faydası, bağışıklık sistemini güçlendirmesidir. Bunun yanı sıra, vücuttaki serbest radikallerin atılmasına destek sağlayarak, kanseri önleyici görevler görür. Kış aylarında devamlı yaşanan nezle, grip ve öksürük durumlarında, balkabağı tüketilerek sorunlar giderilebilir.
Balkabağı, sinir sistemini onarıcı etkilere sahiptir. Yapılan araştırmalara göre, yoğun iş temposuyla çalışanlarda balkabağı tüketiminin, stresi azalttığı görülmüştür. Kronik yorgunluk durumlarında tercih edilebilir.
Balkabağı A vitamini açısından zengindir ve tüketildiğinde tek başına A vitamini ihtiyacını rahatlıkla karşılayabilir. Cilde parlaklık veren bu meyve, vücudun güzelleşmesini sağlayabiliyor.
Bağırsaklarda zaman içerisinde oluşan tembelliğin bitmesini sağlar. Özellikle kabızlık sorunlarının geçirilmesine katkı sunar.
Tarçınla birlikte püre şekline getirilerek tüketildiğinde, zayıflamaya yardımcı olabilecek duruma getirilebilir. Uzun süre tokluk hissi veren balkabağının kalori değerleri oldukça düşüktür. Bunun yanında vücuda yüksek miktarda enerji verebilir.
Vücudu, mikro ve bakterilerden arındırır. Karaciğer ve akciğerin yüzey kısımlarında yaşanabilen iltihaplanmaların yok edilmesine destek sağlar.
Balkabağı Neye İyi Gelir?
Balkabağı ülkemizde daha çok tatlı olarak tüketilir. Amerika ve Avrupa'da pişirilerek tüketilebilen bu meyve, hastalıklara karşı mücadeleye destek verir.
Göz Sağlığına İyi Gelir
Balkabağı, A vitamini açısından zengindir. Bu nedenle, özellikle göz sağlığını düşünenlerin tüketmesi durumunda, problem yaşama durumu çok daha az düzeye inebilir. Göz içerisinde vitamin miktarını artırabilen balkabağı, katarakt gibi temel göz hastalığına engel olabilir.
Kemikleri Güçlendirir
Bal kabağı, A vitamini açısından zengin olduğu gibi kalsiyum bakımından da çok zengindir. Kemiklere sağladığı kalsiyumla, güçlenme sağlar. Yaşın ilerlemesiyle beraber ortaya çıkma ihtimali yüksek olan kemik erimesi sorununu engelleyici niteliklere sahiptir.
Kan Basıncını Düşürür
Balkabağının önemli bir diğer faydası kan basıncını düşürücü etkisinin olmasıdır. İçerisindeki potasyum sayesinde, kan basıncının yükselmesini engeller ve tansiyonun yükselmesine izin vermez. Düzenli olarak iki dilim bal kabağı, kal krizi, yüksek tansiyon risklerini azaltmaya yardımcı olabilir.
Balkabağının Az Bilinen Faydaları
Balkabağının yaygın olarak bilinen faydaları olduğu gibi çok az bilinen yararları da mevcuttur. Az bilinen faydaları, balkabağı tüketimi için yeterli sebep olarak görülebiliyor.
Midede ağır yemekler, bazı tahribatlara neden olabilirler. Zamanla mide, yorulur veya işlevini daha az yerine getirecek duruma gelir. Bu sorunun aşılabilmesi için balkabağı tüketimi oldukça yararlıdır. Midenin kendini yenilemesine destek verir.
Balkabağının en az bilinen faydalarından birisi, kas gevşetici özelliğinin olmasıdır. Bal kabağı kronik yorgunluk durumlarında tüketilerek, rahatlama sağlayabilir.
Balkabağı Tüketirken Nelere Dikkat Edilmeli?
Ülkemizde daha çok tatlısı yapılan balkabağı, Avrupa, Asya veya Amerika'da farklı şekillerde kullanılabiliyor. Balkabağı nasıl tüketilirse tüketilsin, uzmanların uyarılarına göre dikkat edilmesi gereken noktalar bulunuyor.
Balkabağını normal süreyle pişirmek zarar vermez. Fakat uzun süreli pişirilmesi, içerisindeki faydalı bakterilerin yok olmasına yol açar. Balkabağının zararlı hale gelmesine yol açabilir.
Mineral ve vitaminlerinin kaybolmaması adına kabuğunun soyularak tüketilmesi öneriliyor.
Balkabağıyla tatlı yapıldığı zaman, rafine şeker kullanılmaması gerekiyor. Bunun yerine doğal olan pekmez kullanılabilir. Eğer mümkünse orijinal bal ile birlikte tüketilmesi daha faydalı olacaktır.
Balkabağı Yan Etkileri Neler?
Balkabağı yapılan birçok araştırmanın konusu olmuş, ancak ciddi sayılabilecek bir yan etkisi olduğu tespit edilmemiştir. Ancak, aşırı tüketim durumunda, her doğal üründe olduğu gibi balkabağında da yan etkiler doğabilir. Aşırı tüketim durumunda vücutta gereksiz A vitamini depolaması yaşanabilir. Bunun dışında;
Bal kabağı çok fazla tüketildiğinde, bağırsakların çok hızlı çalışmasına sebep olur. Bu durum ishale sebep olabilir.
Mide krampları yaşanabilir. Özellikle tatlı şeklinde tüketildiğinde mideye zarar verebilecek durumlar yaşanabilir.
Balkabağı, hamile ve emziren annelerde mümkün olduğunca, uzmanlara bilgi verilerek tüketilmelidir.
Bal kabağı aşırı tüketilmediği durumlarda, önemli yan etkiler göstermez. Doğada en az yan etkilere sahip meyvelerin arasında yer aldığından, gönül rahatlığıyla tüketilebilir.
SON DAKİKA
EN ÇOK OKUNANLAR
SOSYAL MEDYA BAĞIMLILIĞINA DİKKAT! Uzman isim uyardı: ‘Beyin çürümesinin ilacı dijital detoks yapmak’
Boyun fıtığının en büyük sebebiymiş meğer
Çaya bal katarken buna dikkat! Bağışıklık sistemini güçlendiriyor...
Çinli bilim insanları keşfetti! Kanserin çaresi toprakta mı?
Uzmanlardan grip uyarısı: "Özellikle o kişilerde tehlikeli olabilir"