Balık tüketirken nelere dikkat edilmeli? Hangi balıklar sağlımız için tehlikeli?
Balık tüketiminin bu kadar üzerinde durulmasının nedeni; balıklarda bulunan omega-3 yağ asitlerinin başta kalp hastalıkları, kalp krizi ve kanser olmak üzere birçok hastalık riskini azaltmadaki görevidir. Peki bu olumlu etkilerin yanı sıra bazı balık türlerinin sağlığımız için büyük bir risk oluşturduğunu biliyor musunuz? Hangi balık türlerini tercih edelim? Hangi balıklar sağlığımız için tehlikeli? Diyetisyen Canse Özcan konu hakkında bilgiler verdi.
DENİZLERDEKİ EN BÜYÜK TEHLİKE: AĞIR METAL KİRLİLİĞİ
Hızla gelişen sanayileşme ile denizlerimiz birçok tehlike ile karşı karşıya kaldı. Bunlardan biri de denizlerdeki kimyasal kirliliği oluşturan ve canlı hayatını tehdit eden cıva, arsenik ve kadmiyum gibi ağır metallerdir. Ağır metalleri balıklar dış ortamdan özellikle solungaçlar yoluyla alırlar. Bu metaller pişirilse dahi balığın içinde kalır ve insan vücudunda birikmesi sonucu ciddi toksik etkiler oluşabilir.
BU BALIKLARI TÜKETMEYİN
Kral uskumru, kılıçbalığı, köpekbalığı, kocagözlü orkinos ve turuncu imparator balığının ağır metal içeriği yüksektir; bu sebeple bu balıkların tüketiminden kaçınmak gerekir.
AĞIR METAL DÜZEYİ EN DÜŞÜK OLAN BALIKLAR;
Hamsi, sardalya, ringa, dil, somon, tirsi, Karadeniz levreği, mezgit ve kedi balığı gibi genellikle su yüzeylerinde yaşayan balıkların ağır metal düzeyi düşüktür.
ÇOCUKLAR, EMZİREN ANNELER VE HAMİLE KADINLAR YÜZEY BALIKLARINI TERCİH ETMELİ!
Balıklar; omega-3 dışında beyin gelişimini destekleyen demir, iyot ve kolinin zengin kaynaklarıdır. Aynı zamanda bağışıklık sisteminde önemli rol oynayan D vitamini ve selenyumu içerirler. Çocukların toksik etkilerden korunması için; 11 yaşına kadar sadece ağır metal düzeyi düşük balıkları tüketmeleri önerilir. Emziren annelerin ve hamile kadınların da aynı şekilde ağır metal düzeyi düşük balıkları haftada 2-3 porsiyon tüketmeleri tavsiye edilir. 1 porsiyon yaklaşık bir avuç içi kadardır.
KIZARTILMIŞ BALIKTAN KAÇININ!
Yapılan çalışmalara göre doğru şekilde pişirilen balıklar kalp sağlığını koruyucu etki gösterirken; kızartılarak pişirilen balıklarda kanserojen bileşiklerin oluşabildiği, meydana gelen trans yağ asitlerinin kalp ve damar hastalıkları riskini artırıcı etki gösterdiği belirtiliyor. Bu sebeple fırında orta derece sıcaklıkta pişirme, buğulama yapmak gibi sağlıklı pişirme yöntemlerini seçmek önem taşıyor.
SON DAKİKA
EN ÇOK OKUNANLAR
15-49 yaş arası kişilerde felç vakaları arttı! Uzman isim sebebini açıkladı
Kışın hastalıktan korunmak için uzmanından öneriler
Sadece 100 gramında 530 kalori var! Yiyen diyetisyene koşuyor! Sağlık riskleri ortaya çıktı; Dubai Çikolatası...
Soğuk havalarda kalpte meydana gelen değişiklikler! Bakın nasıl etkiliyor... KALBİ KORUYAN 10 ETKİLİ ÖNLEM
HİÇ MASUM DEĞİL! Akciğer kanseri riskini 10 yıl öne çekiyor... Sinsi tehlikeye dikkat!