hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Balık Pulu Hastalığı Nedir? Balık Pulu Hastalığı Belirtileri Ve Tedavi Yöntemleri Nelerdir?

    Balık Pulu Hastalığı Nedir Balık Pulu Hastalığı Belirtileri Ve Tedavi Yöntemleri Nelerdir
    expand

    Halk arasında genel olarak balık pulu hastalığı şeklinde bilinen iktiyozis vulgaris adlı hastalık nadir olarak görülen bir tür genetik geçişli deri hastalığıdır.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Balık Pulu Hastalığı Nedir?

    Balık pulu hastalığı eskiden beridir var olan genetik geçişli bir hastalık olmak ile birlikte bazı vakalarda da genetik geçiş olmadan görülme ihtimali vardır. Bu şekilde gerçekleşen hastalığın adına kazanılmış balık pulu hastalığı denilmektedir. Normal kişilerde cildin yüzeyinde bulunan epidermis hücreleri sürekli bir şekilde yenilenir; oluşmuş olan ölü epidermis hücreleri de dökülerek cilt yüzeyi devamlı olarak yenilenmektedir.

    Balık pulu hastalığına sahip olan bireylerde ciltte oluşmakta olan ölü deri hücreleri genelde dökülemez ve atılamaz. Böylece ölü deri hücreleri kişilerin cilt yüzeyinde birikip bazı yamalar halinde de kalın, kuru tabaka oluştururlar. Bir takım yamalar halinde oluşan ölü hücre katmanları da balık puluna benzediği sebep ile balık pulu hastalığı ismi verilmiştir.

    Balık Pulu Hastalığı Belirtileri Nelerdir?

    Balık pulu hastalığı günümüzde bir deri hastalığı olduğu nedeni ile bütün semptomlar deri ile alakalıdır. Saçlı deri üzerinde pul pul bir görünüm olmaktadır. Tüm vücutta poligon şeklini alan kalın deri katmanları bulunmaktadır. Bu katmanlar da genellikle kahverengi olmak ile beraber gri ya da beyaz renklerde de görünebilir. Cilt ileri bir düzeyde kalınlaşmıştır ve de kurudur. Kuruluk nedeni ile kaşıntı da yaşanabilir.

    İktiyozis vulgaris yani balık pulu hastalarının şikayetleri genelde tipik olarak kış aylarında yaz aylarına oranla daha da çok kötüleşir. Kış aylarında havaların soğuk ve de daha kuru olması sebebi ile cilt yüzeyinde kuruma ve de kaşınma şikayetleri artar. Böylece kurulaşmış ve de sertleşmiş olan ciltten kaynaklı olan yamalar genel olarak dirsekte ve de alt bacaklarda izlenmektedir. Genellikle cilt üzerinde kalın ve de koyu renkli olan segmentler mevcut olmaktadır. Daha ciddi seviyede de olan hastalarda ise ayak tabanlarında ve de bazı durumlarda avuç içlerinde de derin ve ağrılı çatlaklar gelişmektedir.

    Balık Pulu Hastalığı Çeşitleri Nelerdir?

    Genetik geçişli hastalık olan bu balık pulu hastalığının bazı semptom ve klinik tabloları genelde benzer olmak ile birlikte genetik geçiş açısından da farklılıklar taşımakta olan bir kaç tipi mevcut olmaktadır. Genellikle otozomal dominant şeklinde geçiş gösteren bu tipi yaygın olarak görülmesine karşın Y kromozumuna bağlı olacak şekilde taşınan formu da mevcuttur. Bu formda yalnızca erkek çocuklar hasta olmaktadırlar. Genetik geçişin haricinde de bazı hastalıklar sonrası kazanılmış olan hastalık çeşitleri de mevcut olmaktadır.

    Balık Pulu Hastalığı Tanısı Nasıl Konulur?

    Günümüzde cilt hastalıklarında uzmanlaşan bazı dermatologlar ilk gördükleri anda hemen bu hastalığın tanısını koyabilirler. Hastaların genel olarak aile hikayeleri, çocukluk çağlarına ait olan anamnezleri sorgulanarak tanı da kesinleştirilir. Ayrıca kan testleri uygulanabilir ya da cilt yüzeyinde görülen lezyonlardan bir biyopsi yapılarak kesin olarak tanı konulabilir. Buna ek olarak tanı özellikle benzer bazı lezyonlara sahip olabilecek olan Psöriazis yani Sedef Hastalığı arasında da yapılabilir. Cilt biyopsisi bu noktada önemli olup bu iki hastalığın da ayrımını yapar.

    Balık Pulu Hastalığının Tedavi Yöntemleri Nelerdir?

    Günümüzde balık pulu hastalığının kesin tedavisi yoktur. Bununla beraber semptomların giderilmesine yönelik de tedaviler uygulanır. Bu tedavilere antisemptomatik tedavi ismi verilmektedir.

    Banyo sonrasında cilt lezyonların sert sünger ya da ponza taşı ile ovulması bu ölü dokunun dökülmesine yardımcı olabilmektedir. Üre ve ya propilen glikol içermekte olan nemlendiricilerin düzenli bir şekilde ve sürekli uygulanması gerekmektedir. Bu kimyasallar kişinin derisinin nemli kalmasına yardımcı olmaktadır. Ayrıca üre, laktik asit ve ya salisilik asit gibi bazı ürünlerin kullanılması ölü olan deri hücrelerinin dökülmesine de yardımcı olabilir.

    Balık pulu hastalarına gündelik olarak evde sürekli bir nemlendirici kullanmaları önerilmektedir. Cilt hastalıkları uzmanları genel olarak cildi nemlendirmeye, ciltteki ölü deriden kurtulmaya, cilt üzerinde bulunan enflamasyonu ve de kaşıntıyı azaltmaya da yardımcı olacak bir takım krem ya da ilaç reçete ederler. Anti-aging yaşlanma karşıtı olan kozmetik maddeler içinde de kullanılan laktik asit ya da alfa hidroksik asit içermekte olan kremlerin faydalı olduğu gösterilmektedir. Bu nedenden dolayı bu kremler çok önemli olmaktadır.

     

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow