Balgama ne iyi gelir ve nasıl geçer? Balgam neden olur? Evde balgamı geçiren doğal ve bitkisel çözümler
Balgam, alt solunum yollarında ve akciğerlerde üretilmiş olan bir mukus çeşididir. Sinüsler, akciğerler, burun, ağız, gastrointestinal sistemler ve boğazın astar dokuları ile üretilen balgam, çeşitli nedenlerden dolayı meydana gelebilir. Balgama iyi gelen bazı doğal ve bitkisel çözümlerle evde çare bulunabilir. Peki balgama ne iyi gelir? Evde balgam nasıl geçer? Balgam neden olur? Öksürük ve balgama ne iyi gelir? Balgamlı öksürük nasıl geçer? Boğaz ağrısı ve balgama ne iyi gelir? İşte balgamın nedenleri ve evde balgam atan doğal ve bitkisel çözümler...
Vücut dokuları bakımından üretilen, kaygan, normal ve lifli bir yapısı olan balgam, vücut fonksiyonları konusunda önemli bir rol üstlenir. Hayati organların kurumasını engelleyen balgam, nemlendirici ve koruyucu bir tabaka şeklinde tanımlanabilir. Vücut gün içerisinde yaklaşık 1 ile 1.5 litre balgam üretmektedir.
Balgama Ne İyi Gelir?
Evde Balgamı Geçiren Doğal ve Bitkisel Çözümler 1 bardak ılık su içerisine bir tatlı kaşığı Himalaya veya kaya tuzu ilave edilerek karıştırılır. Bu karışım ile gargara yapılır. Kuru hava, akciğerlerde oluşan balgamın katı hale gelmesine neden olduğu için evde nemlendirme cihazı bulundurulmalıdır. Bunun yerine kalorifer peteklerinin üstüne bir kase su konulabilir. Göğüs kısmına okaliptüs yağıyla masaj yaparak balgamın yumuşaması sağlanabilir. Bunun yerine tülbent ile sarıp, yağın gözenekler ile iyice nüfus etmesi sağlanabilir. Antibakteriyel özelliği bulunan bal da oldukça iyi bir balgam sökücü şeklinde tanımlanabilir. Bitki çaylarına bal ilavesi yapılabilir. Bol su içerek katı hale gelen balgamın yumuşayarak atılmasına destek olabilir. Sıcak su ile duş alınırken 10 dakika buhar solunabilir. Bunun dışında bir kase sıcak su içerisine okaliptüs yağı veya nane yağı damlatıp derin nefes alınabilir. Bir bardak ılık suyun içerisinde bir yemek kaşığı limon eklenerek su içilebilir. C vitamini içermesinden ötürü limon oldukça iyi bir balgam sökücüdür. Zerdeçal çayı, zencefil, kırmızıbiber taneleri ve karabiber kaynatarak balgam sökücü çay hazırlanabilir.
Bu içerik sadece bilgilendirme amaçlıdır, kesin tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz. Balgamlı Öksürük Nasıl Geçer? Balgamlı öksürüğün nedenleri mutlaka araştırılmalıdır. Çünkü çeşitli nedenlere bağlı olarak ortaya çıkabilir. Ancak bunun için de evde bazı yöntemler uygulanabilir. Ihlamur ve Bal Bir tatlı kaşığı bal ve bir tutam ıhlamur karıştırılıp sabah ve akşam olmak üzere günde iki defa tüketilebilir. Zencefil Zencefil de balgalı öksürüğe karşı tercih edilebilir. Bunun için çay şeklinde tüketilebilir. Ayrıca 2 çay kaşığı bal da eklenerek tüketmek daha faydalı olabilir. Turp ve bal Balgamlı öksürüğe karşı siyah turpun içini oyun. Ancak alt kısmının oyulmamasına dikkat edin. Daha sonra bir çatal ile birlikte turpun tam alt kısmında dört tane delik oluşturun. Bu deliklerin içerisine de bal ilave edin. Balın öncelikle bu deliklerden geçmesi ve süzülmesi için tam olarak 24 saat beklenmeli.
Balgam Nasıl Geçer?
Solunum sisteminin doğal bileşeni olan balgam, günlük yaşamı etkileyecek seviyede arttığı zaman mutlaka olarak bir uzman bakımından kontrol edilmeli. Bilhassa balgamın rengi kırmızı, kahverengi, köpüklü veya siyah ise ciddi bir sağlık sorunun habercisi olabilir. Balgam tedavisi ise başka bütün hastalıklarda olduğu üzere bir sebebe göre yapılmakta. Tedavinin yönünü belirlemek için balgam örneği alınıp, laboratuvarda balgama sebep olan enfeksiyonlar incelenir. Bakteriyel enfeksiyonlar sebebi ile oluşan balgam için, antibiyotik tedavisi uygulanır. Alerji sebebiyle gelişen balgam için, alerjiyi kontrol edilecek ilaçlar yazılır. Bunlara ilave şekilde balgamın kıvamını inceltip, ciğerlerden atılmasına yardımcı olan balgam söktürücü ilaç veya şuruplar da verilmektedir. Boğaz ağrısı ve Balgama Ne İyi Gelir? Balgamı geçirmek için yukarıdaki önerilere göz atabilirsiniz. Boğaz ağrısını geçirme konusunda daha detaylı bilgiye de aşağıdaki içerikten ulaşabilirsiniz.
Balgam Neden Olur?
Akciğerler hasar gördüklerinde, aşırı derecede balgam üretir. Yeni doğanlarda balgam oluşmasına sık sık rastlanır. Bebeklerin akciğerleri ve solunum yolları tam şekilde gelişmediğinden, oldukça kolay şekilde yabancı maddelere, tozlara ve mikroplara maruz kalıp tahriş olur. Birikmiş olan mikroplar; genizde balgam birikmesine, burun tıkanmasına ve solunum yollarının tahriş olmasına sebep olarak balgamlı öksürüğü meydana getirir. Balgamın neden olduğu bazı hastalıklar;Kistik Fibrozis: Genel olarak gençlerde ve çocuklarda görülen hastalık genetik olup akciğerlerde balgamın artmasına sebep olur. Konjestif Kalp Yetmezliği: Kalbin kan pompalamasında yetersizlik olan bu hastalıkta da balgam artışı görülür.
Astım: Astım hastalarının solunum sistemi, alerjenlere ve çevre kirliliğine karşı çok hassastır. Bu durum solunum yollarının basit bir şekilde iltihap kapmasına ve balgam artışına sebep olur.
Pnömokonyoz: Meslek rahatsızlığı şeklinde kabul edilen hastalıkta, akciğerlerde toz birikmesi sebebiyle doku hasarı gelişerek balgam oluşur.
Akciğer Apsesi: Akciğerde irin ile dolu oyuğu oluşturan enfeksiyon rahatsızlığında balgam ortaya çıkar.Akciğer Mantarı: Solunum sistemine yerleşmiş olan mantar tohumları sebebi ile oluşan hastalıkta en önemli bulgu balgam şeklindedir. Pulmoner Emboli: Akciğerlerdeki damar tıkanıklığına bağlı şekilde oluşan balgam kanlı olup tehlikeye sahip olabilir.
Akciğer Kanseri: Çok fazla balgam ve yoğun öksürükle beraber belirti gösteren akciğer kanserine, kilo kaybı ve yorgunluk da eşlik etmektedir. Bu rahatsızlıkların dışında ek şekilde bronşiolit, zatürre, bronşektazi ve KOAH gibi alt solunum yolunda balgam ortaya çıkabilir.
Öksürük ve Balgama Ne İyi Gelir?
Balgamı geçirmek için yukarıdaki önerilere göz atabilirsiniz. Öksürüğü geçirme konusunda daha detaylı bilgiye de aşağıdaki içerikten ulaşabilirsiniz.
SON DAKİKA
EN ÇOK OKUNANLAR
‘Bitki çayları sindirim sistemi sağlığına katkı sağlıyor’ Ancak tüketirken dikkat!
Bir günde hazırlayın, bir hafta yiyin! Haftalık öğün hazırlığının püf noktaları
Araştırma: Sağlıklı yaşlanmak için günde en az 7 saat uyku şart
Yürüyen zatürre vakaları artıyor, çocuklar risk altında!
Araştırma: Anılar sadece beyinde saklanmıyor