Bakanlık'tan zayıflama ürünlerine karşı uyarı
Sağlık Bakanlığı, "besin desteği" ya da "takviye edici gıda" adı altında izni alınan, bilimsel herhangi bir veriye ve çalışmaya dayanmayan, ticari amaç öncelikli, "bitkisel tedavi edici", "mucize ürün" olarak piyasaya sunulan ürünlerin halk sağlığı açısından son derece tehlikeli olduğunu bildirdi.
Sağlık Bakanlığı Basın ve Halkla İlişkiler Müşavirliği, Balıkesir'de kilo vermek amacıyla internet üzerinden zayıflama ürünü satın alan vatandaşın, üründen 4 kapsül kullandıktan bir süre sonra kalp durması nedeniyle hastaneye yatırılarak tedavi gördüğü iddiasını içeren haber üzerine yaptığı açıklamada, tüketicileri uyardı.
Obezitenin yaşam kalitesini düşüren çok faktörlü kronik bir hastalık olduğuna işaret edilen açıklamada, obeziteyle mücadele konusunda Bakanlık tarafından bir kampanya yürütüldüğü anımsatıldı.
Çalışmalarla halkta obeziteye karşı olumlu bir farkındalık oluştuğunun gözlemlendiği belirtilen açıklamada, şu ifadelere yer verildi:
"Ancak bazı fırsatçıların, vatandaşlarımızı kolay ve kısa yoldan zayıflatacaklarını iddia ettikleri ürünleri piyasaya sürdükleri, değişik kampanyalarla obezite ile mücadelemizden yararlanmaya çalıştıkları, yaşanan olumsuz vakalar, denetimlerimiz ve şikayetlerle anlaşılmıştır.
Vatandaşlarımızın obezitenin bir sağlık sorunu olduğunu bilmeleri ve mutlaka bu konuda aile hekimlerine başvurmaları, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı'ndan ruhsatlı ürünleri ilaç olarak algılamamaları gerekmektedir. Bu tip ürünleri satan fırsatçıların yaptıkları işin oluşturabileceği sorunlar karşısında kendilerinde bir sorumluluk hissetmedikleri bilinmelidir.
Bitkisel ürünler, özellikle çocuklarda, hamilelerde, yaşlılarda, ergenlik çağındaki gençlerde, cerrahi müdahaleden geçmiş hastalarda, beklenenden çok daha farklı veya çok daha artmış oranlarda etki gösterebilmektedirler.
'Sağlıklı kilo ver', 'enerjini arttır', 'metabolizmanı hızlandır', 'yorgunluğunu at', 'kendini mutlu et' gibi sloganlarla satılan ürünlerin, halkımıza maddi anlamda ciddi zararlar verdiği gibi ölümlere varan sonuçlar doğurabildiği unutulmamalıdır."
İçeriğindeki bitkiler önemli
"Bitkisel ilaç" veya "gıda takviyesi" diye tanıtılan ürünlerin içeriğindeki bitkilerin doğru bitki olup olmadığı, doğru zamanda, doğru yerden toplanıp toplanmadığı, içeriğine yabancı kimyasallar eklenip eklenmediğinin de önemli olduğu vurgulanan açıklamada, şunlar kaydedildi:
"Bu ürünlerin; pestisit artığı, ağır metal, aflatoksin gibi içerikler açısından gerekli testlerden geçmiş olması, stabilitesini almış olması gereklidir. Bu ve bunun gibi birçok işlemin yapılıp gerçekten bitkisel ilaç onayının alınabileceği tek kurum da Sağlık Bakanlığı'dır.
Bu bağlamda 663 sayılı KHK ile yetkilerini artırdığımız, Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumumuz piyasa gözetim ve denetimlerini sıklaştırarak halkımızın sağlığının korunması noktasında yaptırımlarına devam etmektedir.
'Besin desteği' ya da 'takviye edici gıda' adı altında izin alıp bilimsel herhangi bir veriye ve çalışmaya dayanmayan, ticari amaç öncelikli, bitkisel tedavi edici, mucize ürün olarak piyasaya sunulan ürünlerin halk sağlığı açısından son derece tehlikeli olduğunu bir kez daha hatırlatırız."