Bağırsak hastaları için dışkı bankası
Bağırsak enfeksiyonları kişiye rahatsızlık veren, bulaşıcı özellik gösteren en büyük İlk dışkı bankası Hollanda Leiden Üniversitesi Tıp Fakültesi bünyesinde açıldı.
Antibiyotik kullanımı sonucu ortaya çıkan ve sık sık tekrarlayan "Clostridium difficile" enfeksiyona sahip kişiler, "dışkı nakli" yöntemi ile yeniden sağlığına kavuşturulacak. Hollanda'da 3 bin kişi, sık sık tekrarlayan bağırsak enfeksiyonu nedeniyle hastaneye başvurdu. Bağırsak florası dengesini kaybetmiş olan bu hastaların iyileşmesi için, sağlıklı bir bağışçıdan alınan dışkının inceltilerek nakledilmesi gerekiyor.
Hollanda Donör Dışkı Bankası (NDFB) Koordinatörü Liz Terveer, dışkı bankasının, bağırsak enfeksiyonuna sahip hastalara önemli bir katkı sağlayacağını belirtiyor. İlk gün 7 kişi, dışkı bankası için gönüllü bağışçı oldu. Donörlerden alınan dışkı, gıda artıklarından arındırılacak. Geriye kalan bağırsak florası inceltilerek eksi 80 derecede dondurulup saklanacak.
İnceltilmiş dışkı, sonda yoluyla ihtiyacı olan hastaların kalın bağırsağına nakledilecek. Elde edilip dondurulan dışkılar, projenin ortağı olan diğer tıp fakültelerindeki hastalar için de kullanılacak.
Dışkı bankası yöneticisi Liz Terveer, 5 - 10 gönüllünün bağışlayacağı dışkı ile 300 bağırsak hastasının tedavi edilebileceğini söylüyor.
Leiden Üniversitesi Tıp Fakültesi'nden biyolog Ed Kuijper, yakın çevrede oturan daha fazla bağışçıya ihtiyaç duyduklarını belirtiyor. Dışkı bağışlamanın alışılmadık bir durum olduğunu vurgulayan Kuijper'e göre, bağışçılar, insan hayatını zorlaştıran bağırsak enfeksiyonu hastalarına güvenli bir tedavi şansı sunacak.
Bağışçıların sağlıklı olması gerekiyor. Bu nedenle dışkı bankası tarafından kapsamlı bir sağlık taramasından geçiriliyor.