Bağırsak Düğümlenmesi Nedir, Neden Olur? Bağırsak Düğümlenmesi Nasıl Geçer, Tedavisi Nasıl Yapılır?
Bağırsakların birbirinin içine geçerek karışması bağırsak düğümlenmesi ya da tıptaki adıyla invajinasyon olarak adlandırılan oldukça sıkıntılı bir durumdur. Bağırsağın içinde bulunan dışkının hareket edemeyecek şekilde katılaşarak bağırsak tıkanıklığına sebep olmasıyla birlikte kişilerde daha ciddi sıkıntılara yol açabilen bağırsak düğümlenmesi, acil müdahale gerektiren durumlar ortaya çıkarır.
Bağırsak Düğümlenmesi Nedir ve Neden Olur?
Bağırsak düğümlenmesinin tam olarak neden kaynaklandığı bilinmese de, genellikle viral enfeksiyonlar sonucunda oluşan bir rahatsızlık olduğu ifade edilir. Bağırsak düğümlenmesi öncesinde üst solunum yolu enfeksiyonu geçirmiş olmak hastalarda karşılaşılan durumlardandır. Bazı durumlarda; lenf düğümleri, kitleler veya polipler bağırsakların içine geçer ve bağırsakta düğümlenmeye sebep olur.
Vücuttaki lenf bezlerinin şişmesi bu durumun nedenleri arasında sayılabilir. Bağırsakların iç içe geçerek karışması ve düğümlenmesi o bölgedeki kan akışını yavaşlattığından ödem ve şiddetli ağrı oluşumuna sebep olur. Bu ağrılar şiddetli kramp atakları şeklinde gelişebilir.
Bağırsak Düğümlenmesinin Belirtileri Nelerdir?
Bağırsak düğümlenmesinin belirtileri ani ve şiddetli şekilde ortaya çıkarak gelişen durumlardır. Bu belirtiler:
● Aşırı kusma
● Mide bulantısı
● Karın ağrısı
● Kabızlık
● Dışkıda kan
● Karın şişliği
● Şok şeklinde sıralanabilir.
Bağırsak Düğümlenmesi Nasıl Geçer?
Bağırsak düğümlenmesi insan sağlığı açısından oldukça tehlikeli durumlar ortaya çıkaran bir rahatsızlıktır ve tedavi edilmediği takdirde kalıcı hasarlara sebep olabilir. Bu nedenle bağırsak düğümlenmesi belirtilerinin fark edilmesi halinde acilen bir uzmana görünerek tedavi olmak gereklidir. Tedavisi gerçekleştirilmeyen bağırsak düğümlenme durumları ilerleyen aşamada; bağırsakta yırtılmalara, kan zehirlenmesine, karın içinde apse oluşumuna ve hatta hastanın ölümüne sebep olabilir.
Bağırsak Düğümlenmesinin Tedavisi Nasıl Olur?
Bağırsak düğümlenmesinin tedavi aşamasında ilk olarak hastanın karın grafisi çekilerek genel duruma dair fikir edinilir. Bu grafi karın içindeki ve bağırsaklardaki delinme, yırtık ve tıkanıkların görüntülenmesinde kullanılır. Ultrasonografi ve baryumlu kolon grafisi yöntemleri kullanılarak iç içe geçen bağırsakların bir kısmının düzeltilmesi mümkün olsa da daha ciddi düğümlenmelerde daha kapsamlı bir tedavi gereksinimi bulunur.
Bağırsak düğümlenmesinde tedavinin gerçekleşmesi için öncelikle hastanın durumunun kontrol altına alımı sağlanmalıdır. Hastada sürekli kusma gözlemleniyorsa burundan gönderilen bir sonda yardımıyla mide ve bağırsakta bulunan maddelerin boşaltımı sağlanır. damar yolu açılan hastaya sıvı ve antibiyotik takviyesi yapılarak vücudun kaybettiği besin ve sıvının yerine konması sağlanır.
Baryumlu kolon grafisi yöntemi detaylı teşhis ve tedavi amacıyla uygulanan bir yöntemdir. Bu yöntemde hem bağırsak için karışıklığın detayları görüntülenirken hem de bu karışıklıkların bir kısmı teşhis sırasında düzeltilebilir. Bu yöntemde baryum yerine hava verilerek de karın içinin şişirilmesi sağlanabilir. Bağırsaklarda herhangi bir yırtık veya delinme gözlenen durumlarda bu yöntem tedavi olarak kullanılmaz.
Bağırsakta yırtılma ve delinme gözlemlenen durumlar, cerrahi müdahale gerektiren daha ciddi durumlardır. Cerrahi yöntemle bağırsaklardaki ölü kısımların çıkarılması ve bağırsak hareketlerinin düzenlenmesi sağlanır. Cerrahi yöntemde hastaya normale dönene kadar damardan sıvı verilerek beslenme takviyesi yapılır. Bu takviye bağırsak hareketleri normalleşene kadar devam eder. İlerleyen aşamalarda hastanın ilk olarak sıvı ve yumuşak besinlerle, daha sonra katı besinlerle kademeli olarak beslenmesi gözlemlenir. Beslenmenin sorunsuz gerçekleştiği durumlara kadar hasta müşahede altında tutulur.
Bağırsak Düğümlenmesinde Teşhis
Bağırsak düğümlenmesi durumlarının daha ciddi komplikasyonlara sebep olmaması için erken teşhis son derece önem arz eder. Tedaviye ne kadar erken başlanırsa düğümlenmesinin hastaya verdiği zarara müdahale etmek de o kadar kolay olur. Bu nedenle bağırsak düğümlenmesi rahatsızlığının, bağırsaklarda yırtılma ve delinme gibi komplikasyonlara yol açmadan daha kısa sürede tedavi edilmesi de erken teşhisle mümkün hale gelir.
SON DAKİKA
EN ÇOK OKUNANLAR
Soğuklara meydan okuyan, bağışıklığı güçlendiren besinler
İyi çiğnemeden ve çekirdekleri ile sakın yemeyin! Mide ve bağırsaklarda kitleye dönüşüyor! Faydalı diye biliniyor ama bağırsakları tıkıyor
Uzman isim uyardı: Telefon, bilgisayar ve televizyon foto yaşlanmayı artırıyor
Koronavirüs geçirenler dikkat! Kalıcı bir etkisi daha ortaya çıktı! İşte geçmeyen o şikayet
Faydası değil zararı varmış! Uzun süre ayakta çalışanlar dikkat! Duyunca çok şaşıracaksınız