hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Bademcik ve geniz etine dikkat

    Bademcik ve geniz etine dikkat
    expand

    Kulak, Burun ve Boğaz Hastalıkları uzmanı Doç. Dr. Mahmut Özkırış, "Bademcik ve geniz eti ameliyatları teknik olarak basit gözüken, ancak ciddiyetle ön hazırlık ve çalışma yapılması gereken bir cerrahi müdahaledir. En önemli konu, operasyonun yoğun bakım ünitesi bulunan tam donanımlı bir hastanede yapılmasıdır" dedi.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Kayseri'deki özel bir hastanede görevli, Kulak, Burun ve Boğaz Hastalıkları uzmanı Doç. Dr. Mahmut Özkırış, bademciklerin, vücudun bağışıklık ve savunma sisteminde rol oynayan iki adet oval, badem şeklinde dokular olduğunu, halk arasında 'geniz eti' adı verilen Adenoid dokusunun da üst solunum sisteminin savunmasında rol oynadığını kaydetti.

    ''Çocuklarda diş çürüğünü hafife almayın''

    Doç. Dr. Özkırış, bademcik ve geniz etiyle ilgili rahatsızlıklar ve yapılması gereken operasyonla ilgili de şu bilgileri verdi:

    "Uyku sırasında gevşeyen boğaz etrafındaki kaslar zaten dar olan hava yolunun tamamen kapanmasına neden olabilir. Çocuklarda horlama, yatakta sık yer değiştirme, huzursuz ve yetersiz uyku, gece terlemeleri, diş gıcırdatmaları gibi belirtilerle ortaya çıkan bu durum, büyüme ve gelişmede geri kalmaya, saldırganlık, uykusuzluk gibi kişilik değişikliklerine, yüzde büyüme ve şekil bozukluklarına neden olabilmektedir. Bu durumlarda da ameliyat önerilmektedir. Tek başına bademciklerin iri ve büyük olması bir ameliyat sebebi oluşturmaz. Ancak çocuklarda yapısal olarak daha dar olan havayolunu tıkayan ve boğaz enfeksiyonlarına yol açan en önemli sebep geniz eti ve bademciklerdir. Ameliyat sonrası çocuklarda erken dönemde rahatlama gözlenmekte, davranışlarında, ilk altı aylık süreç
    sonunda gelişme ve büyümelerinde olumlu değişiklikler görülebilmektedir."

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Kaliteli uyku sağlıklı yaşama ilk adım

    Doç. Dr. Özkırış, "Bademcik dokusu yaşla beraber giderek küçülen bir dokudur. Bu yüzden özellikle yirmili yaşlardan sonra bademcik enfeksiyonlarında azalma görülmektedir. Geniz etine bağlı rahatsızlıklar daha çok erken çocukluk çağının problemi olmasına rağmen bademcik hem erişkinlerde hem de çocuklarda hastalık yapabilmektedir. Sık geçirilen bademcik ve geniz eti enfeksiyonları, hem sık ilaç kullanımına neden olur hem de hastanın günlük yaşamını etkiler. Geçirilen enfeksiyonlar sonucu eklem, böbrek ve kalp dokusu risk altında bulunmaktadır. Ayrıca sık geçirilen bademcik ve geniz eti rahatsızlıkları özellikle çocuklarda okul başarısı ile büyüme ve gelişmeyi olumsuz etkileyebilmektedir" dedi.

    ''Yatak ıslatma'' bilboardlara taşınacak

    Doç. Dr. Özkırış, bademciklerin alınmasını gerektiren nedenleri ise şöyle sıraladı:

    "Üst üste son iki yıl içerisinde çocuğun 5-6 defadan daha fazla bademcik iltihabı geçirmesi, çocuğun ateşli eklem ve kalp romatizması rahatsızlığı geçirmesi, sık bademcik iltihaplanmalarının yanı sıra geniz eti ve orta kulak sorunlarının da bulunması, çok sık tekrarlayan ve inatçı hale gelmiş çocuk sinüzitleriyle beraber bademcik ve geniz eti problemlerinin de bulunması."

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Doç. Dr. Özkırış, son olarak da "Bademcik ameliyatı teknik olarak basit gözüken, fakat aslında ciddiyetle ön hazırlık ve çalışma yapılması gereken bir cerrahi müdahaledir. Bademcik ameliyatı olurken dikkat edilmesi gereken en önemli konu, operasyonun yoğun bakım ünitesi bulunan tam donanımlı bir hastanede yapılmasıdır. Koşulları uygun ve yeterli olmayan yerlerde yapılan bademcik ve geniz eti ameliyatları önemli riskler doğurabilir" uyarısında bulundu.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow