Bademcik ve geniz eti ameliyatla alınırsa bağışıklık çöker mi?
Bademcik ve geniz eti, çevremizdeki pek çok insandan adını sıkça duyduğumuz ama aslında vücudumuzda nasıl bir işleve sahip olduğu konusunda kararsız kaldığımız iki organ. Özellikle çocukluk döneminde yaşanan bazı durumlarda bademcik ve geniz eti aynı anda ameliyatla alınabiliyor. Peki, bademcik ve geniz eti ameliyatının bir zararı var mı? Bademcik alınırsa vücut nasıl korunacak? Bademcik ve geniz etinin görevi nedir? Bademcik ve geniz eti hangi durumlarda mutlaka alınmalı? Kulak Burun Boğaz Uzmanı Op. Dr. Koray Cengiz, önemli detaylar paylaştı
Bademcikler (tonsil) ve geniz eti (adenoid), lenfoid doku denilen ve vücudun bağışıklık sisteminde rol oynayan organlardır.
Tonsiller yutak girişinde; dil kökünün iki yanında yerleşmişlerdir. Adenoidler ise nasofarinks adı verilen yutağın üst kısmında yani boşluğunun arka tarafında bulunurlar.
Bademcik ve geniz eti, lenfoid dokunun bir parçasıdır ve lenfositler içerirler. Bu lenfositler, vücudun bağışıklık sistemine yardımcı olan antikorlar üretirler.
Ancak bademcik ile geniz etinin bağışıklık sistemindeki rolleri önemli düzeyde ve çoğu zaman fonksiyonel değildir.
Bademcik ve geniz eti alınan kişilerde bağışıklıkla ilgili hiçbir olumsuz durumun olmaması da bunu gösteriyor.
Bademcik ve geniz eti hem enfeksiyonlara hem de büyüklüğüne bağlı bazı sorunlara yol açabilirler.
Geniz eti daha çok çocukluk çağında problemli olmasına rağmen bademcik hem çocuklarda hem de erişkinlerde hastalığa sebep olur.
Sık geçirilen enfeksiyonlar, hem hastanın günlük yaşamını etkiler hem de sık sık ilaç kullanımına neden olur. Ancak geçirilen enfeksiyonların en önemli sonuçları, kalp kapakçıkları, eklem ve böbreklerin risk altında olmasıdır.
Enfeksiyonlar dışında tonsil ve adenoidin büyüklükleri de önemli sonuçlara yol açar. Bademciklerin büyük olması; yutma, beslenme ve konuşma sorunlarına yol açar.
Ayrıca bademcikler üzerinde biriken yiyecek ve doku artıkları ağız kokusu ve hijyen bozukluğuna neden olur.
Geniz eti dokusunun büyük olması her şeyden önce burun tıkanıklığına yol açar. Bu hastalarda ağzı açık uyuma ve horlamaya neden olur.
Burun, solunan havanın ısısını ve nemini ayarlar ve bazı zararlı partikülleri tutar. Bu nedenle ağız solunumu yapan hastalarda bazı solunum yolu problemlerine yol açar.
Orta kulakta havalanma bozukluğu ve buna bağlı kulak zorunda çökme, işitme kaybı ve iletişim bozukluğu ortaya çıkar. Çene ve yüz kemiklerinde gelişim bozukluğu yaşanır. Geniz akıntısı nedeniyle boğaz iltihabı (farenjit), öksürük ve alt solunum yolu problemleri görülür. Baş ağrısı ve sinüzite sebep olur. Oluşan yüz ifadesi nedeniyle de 'adenoid yüz' görüntüsü meydana gelir.
Bademcik ve geniz eti iltihabı nasıl tedavi edilir?
Bademcik ve geniz etinin akut iltihaplarının tedavi şekli genellikle ilaçlardır. İlaç olarak en sık antibiyotikler, ağrı kesiciler ve eğer alerjik faktörlerde düşünülüyorsa antihistaminiklerdir.
Ciddi problemlere yol açmayan bademcik ve geniz eti problemleri, ilaçlarla tedavi edilmesine rağmen bazı durumlarda bademcik ve geniz etinin alınması gerekir.
Bademcik ve geniz etinin alınmasına karar vermek, çoğu zaman kolay olsa da bazen hastayı belli bir süre takip etmeyi gerektirir. Ameliyata karar verilmesine neden olan durumlar ise şöyle sıralanabilir:
-Sık sık enfeksiyon geçirmesi (Genelde kabul edilen durum, birbirini takip eden yıllarda senede 4 veya daha fazla enfeksiyon geçirilmesidir.)
-Bademciklerde enfeksiyon olmasa da yutmayı zorlaştıracak kadar büyüme olması,
-Bademcik dokusunun tek taraflı büyümesi, (Lenfoma veya başka habis hastalıkların belirtisi olabilir.)
-Bademcik üzerinde ağız kokusuna neden olabilecek şekilde sık sık birikim olması,
-Geniz eti dokusunun nefes almayı bozarak apne nöbetleri oluşturacak kadar büyümesi,
-Geniz eti enfeksiyonlarının orta kulak iltihabı ve iletişim kaybına neden olması
-Sık sık sinüzit ve alt solunum yolu problemlerine neden olması.
SON DAKİKA
EN ÇOK OKUNANLAR
Grip ve soğuk algınlığına karşı en güçlü kalkan! Bağışıklığı güçlendiriyor: PORTAKALDAN 10 KAT DAHA ÇOK C VİTAMİNİ İÇERİYOR!
Araştırmalar Beyin İçin En Zararlı Besini Ortaya Koydu! Bol Bol Tüketenler Dikkat! Bunama Ve Bilişsel Gerileme Riskini Artırıyor
Vitamini Bol, Faydası Saymakla Bitmiyor Ama Bu Gruptaysanız Dikkatli Tüketin
Araştırma: Antibiyotik ve antiviral ilaçlar demans riskini azaltabilir
Uzman İsimden Domuz Gribi Uyarısı: Ocak Ayı İle Birlikte Pik Yapıyor