Bacağa kramp girmesi nasıl geçer, nasıl düzelir?
Bir anda ortaya çıkan dayanılmaz bir ağrı ile kendinini gösteren bacak krampları özellikle ergenlikte ve 65 yaş üstünde çok daha yaygın olan ani, kontrolsüz bir kas kasılması. En sık bacaklarda baldırlarda görülen bacak spazmlarının ne yazık ki ne zaman ortaya çıkacağı belli olmuyor. Çoğunlukla bacağın arkasında, baldırlarda oluşan bacak kramplarının nedenleri arasında yaş, kasın yorgunluğu ve dehidrasyon gösteriliyor. Aşırı kilo, hamilelik veya tiroid gibi rahatsızlıklar veya ilaçlar da krapmlara yol açabiliyor. Peki bacağa kramp girdiğinde ne yapmak gerekir, spazma ne iyi gelir? Sorularınızın yanıtlar haberimizde.
Aniden ortaya çıkan ve ne zaman ortaya çıkacağı bilinmeyen bacak kramplarında kas ani, kontrolsüz bir şekilde kasılır. Vücudun başka yerlerinde de görülebilen bu spazmlar en sık bacaklarda görülür.
Fizik tedavi ve rehabilitasyon uzmanı Prof. Dr. Turan Uslu; yoğunluk ve süre olarak farklı olabilen bacak spazmları en sık olarak ayak bileği ve diz geçişindeki baldırlarda, diz ve kalça geçişindeki hamstringlerde ve ayrıca diz ve kalça geçişindeki kuadriseps kaslarında oluştuğunu belirtiyor. Bacağa kramp girdiğinde, kramp genellikle bir dakikadan az sürer ancak kasılmaların tamamen geçmesi birkaç dakikayı bulabilir.
Bacağa kramp girdiğinde,
Kramp, genellikle bir dakikadan az sürer.
Kasılmaların tamamen geçmesi birkaç dakika sürebilir.
Genellikle bacağın arkasında ani ve keskin bir ağrı olur.
Kas, kontrol edilemez şekilde kasılır
Kasta titreme hissi olabilir
Kas gevşedikten sonra ağrı ve yorgunluk olabilir.
Çok şiddetli bacak krapmlarında kramptan birkaç gün sonra bile bacakta ağrı olabilir.
Kimi bacak krampları sadece geceleri ortaya çıkar. Bu, nöroloji uzmanları tarafından uyku bozuklukları kapsamında ayrıca değerlendiriliyor.
Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Uzmanı Prof. Dr. Turan Uslu, bacakta kramp nedenlerini şu şekilde listeliyor:
Bacakta kramp nedenleri
Ergenlikte veya 65 yaş üstünde olmak
Ağır egzersizler
Kişinin kendi normalinden fazla aktif olması sonucu aşırı zorlanma
Vücudun susuz kalması
Elektrolit dengesizlikleri
Potasyum, magnezyum, sodyum ve kalsiyum eksikliği
Aşırı kilo
Hamileliğe bağlı kalsiyum seviyesi değişiklikleri
Kilo vermekten kaynaklı kas yorgunlukları
Tiroid veya sinir rahatsızlıkları
Bazı kolesterol ilaçları
Hormon ilaçları
Bacağa kramp girdiğinde kasılan kasın gerilmesi çoğu zaman krampa iyi gelir.
Cildi soğuk, nemli bir bezle soğutabilirsiniz
Daha fazla sıvı tüketebilirsiniz.
Bacak krampları uykudan önce giriyorsa:
Uykudan hemen önce egzersiz yapmayın.
Yatmadan önce en az 3 bardak su için.
Cerrahpaşa Tıp Fakültesi'nden Nöroloji Uzmanı Prof. Dr. Derya Karadeniz'in açıklamalarına göre bacak krampı sadece uykuda ortaya çıkıyorsa buna uykuyla ilişkili bacak krampı deniyor. Prof. Dr. Karadeniz, "uykuda bacak krampları haftanın en az 2 gecesi oluyorsa mutlaka bir uyku hastalıkları uzmanına başvurun ve uyku tetkiki yaptırın" diyor.
Bacağına sık kramp giren insanlar, bacağa kramp girmemesi için nelere dikkat etmeli?
Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Uzmanı Prof. Dr. Turan Uslu, sık bacak krampı sorunu yaşayanlar için şu önerilerde bulunuyor:
Vücudunuzu susuz bırakmayın. Dehidrasyon kişiyi krapmlara daha yatkın hale getirir. Özellikle gece uyurken kramp giriyorsa, yatmadan önce mutlaka su için. İdeal olanı en az üç bardak su.
Egzersizden önce ve sonra da bol sıvı alın.
Elektrolit yönünden zengin olan içecekler tüketin. Su ile karıştırıldığında elektrik yükü taşıyan mineraller elektrolit olarak tanımlanır. Sodyum, potasyum, magnezyum, kalsiyum en bilinen gerekli elektrolitlerdir. Hindistan cevizi suyu, karpuz suyu gibi meyve suları, süt gibi içecekler elektrolit alımınızı artırır.
Potasyum ve magnezyumdan zengin beslenin. Muz, tatlı patates, fasulye, kurubaklagiller ve avokado potasyum ve magnezyum açısından zengin besinler arasındadır.
Düzenli germe egzersizleri yapın. Egzersiz sonrası germe hareketleri kas lifrelerinin gevşemesine yardımcı olur. Bu nedenle her egzersizden sonra germe egzersizi yapmanız gerekir.
Egzersizlerinizi yavaşlatın. Egzersiz aktivitesi sırasında ani artışlardan kaçının. Haftalık egzersiz yükünüzü bir önceki haftaya göre yüzde 10'dan fazla artırmayın.
SON DAKİKA
EN ÇOK OKUNANLAR
Grip ve soğuk algınlığına karşı en güçlü kalkan! Bağışıklığı güçlendiriyor: PORTAKALDAN 10 KAT DAHA ÇOK C VİTAMİNİ İÇERİYOR!
Araştırmalar Beyin İçin En Zararlı Besini Ortaya Koydu! Bol Bol Tüketenler Dikkat! Bunama Ve Bilişsel Gerileme Riskini Artırıyor
Vitamini Bol, Faydası Saymakla Bitmiyor Ama Bu Gruptaysanız Dikkatli Tüketin
Araştırma: Antibiyotik ve antiviral ilaçlar demans riskini azaltabilir
Uzman İsimden Domuz Gribi Uyarısı: Ocak Ayı İle Birlikte Pik Yapıyor