hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Baba ve çocuk ilişkisi çocuklar için büyük önem taşıyor

    Baba ve çocuk ilişkisi çocuklar için büyük önem taşıyor
    expand

    Baba ve çocuk ilişkisinin çocukların hem eğitim hem de sosyal hayatlarında büyük önem taşıdığını vurgulayan Eğitimci Abdulkadir Özbek, konu hakkında önemli bilgiler aktardı.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Son yıllarda toplumsal hayatta yaşanan değişimler nedeni ile ailedeki roller de değişim göstermektedir. Çocuğun gelişiminin ve eğitiminin giderek daha önem kazanması baba-çocuk ilişkilerinin önemini de artırmaktadır.

    Baba ve çocuk ilişkisi neden önemlidir?

    Baba ve çocuk arasındaki ilişki, çocukların dil, düşünme, fiziksel ve sosyal-duygusal olmak üzere tüm alanlarda sağlıklı gelişimi üzerinde derin bir etkiye sahiptir.

    Çocuğun bilişsel, sosyal ve duygusal gelişiminde babanın aile sistemi içindeki rolü annenin rolü kadar önem kazanmıştır. Bunun bir nedeni çalışan annelerin sayısındaki artıştır. Diğer bir etken ise çocuğun aile içindeki rolünün ve anlamının farklılaşması olarak düşünülebilir.

    Baba ve çocuk ilişkisi eğitim dönemini de etkiler

    Yeni araştırmalar, babaların çocukların dil gelişimi üzerinde anneler kadar etkiye sahip olabileceğini gösteriyor. Babalar oyun sırasında çocuklarıyla daha fazla kelime kullandıklarında, onlarla sohbet ettiklerinde çocuklarına dil becerilerinin gelişimine çok büyük katkıda bulunurlar. Dil becerilerinin akademik başarıya etkisi düşünüldüğünde bu alanda yapılacak aktivitelerin önemi daha iyi anlaşılır.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Benzer şekilde nitelikli baba ve çocuk ilişkisinin eğitim başarısını da olumlu etkilediği gözlenmiştir. Küçük yaşlardan başlayarak babalarından farklı alanlarda destek alan çocuklar, eğitim hayatında daha iyi sonuçlar alabilmektedir. Babaları tarafından gelişimiyle yakından ilgilenilmiş, eğitim durumu izlenmiş ve spor faaliyetlerine yönlendirilmiş kız çocukları, mesleki, duygusal ve sosyal olarak daha başarılı olmaktadır.

    Babalar çocuklarının doğumlarından itibaren gelişimlerinde büyük önem taşırlar

    Bebekleriyle ilgilenen, onları besleyen ve onlarla oynayan babalar, çocuklarının zeka gelişimine çok büyük katkıda bulunur. Çocuklar daha iyi dil ve bilişsel becerilerine sahip olarak yetişirler.

    Peki, babalar çocuklarının gelişimini desteklemek için neler yapabilir?

    Çocukların keşfetmelerini sağlayın! Bunun için onlarla gezilere çıkın. Çocuklar keşfettiği her olaydan bir şey öğrenir ve onu yaşamlarına adapte ederler. Bu sayede öz farkındalıkları gelişir ve çevreyi daha iyi anlayabilirler.

    Çocukların doya doya oyun oynamalarına izin verin! Çocuklar farklı deneyimlerle bilgileri en iyi şekilde öğrenirler. Onlara farklı deneyimler sağlamanın yolu ise oyun ve oyuncaklarıdır. Bilişsel gelişim alanlarını desteklemek istiyorsanız, oyun ve oyuncaklarını doğru şekilde seçmelerini sağlamalısınız.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Çocukların çok yönlü düşünmelerini destekleyin. Sebep-sonuç ilişkileri kurarak, problem çözme becerilerini geliştirin.

    Çocuklarınızın çabalarını övün! Süreç boyunca çocukları desteklemek, onların yeni keşifler yapma isteğini artırır ve başladıkları işi bitirmelerini destekler.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow